Home Uitleg over wedden op voetbal

Uitleg over wedden op voetbal

Bijna iedere voetbalfan heeft weleens geld ingezet op een wedstrijd. Al was het alleen maar op de wedstrijden van Oranje bij een EK of WK. Maar er zijn veel meer interessante duels waar je geld op in kunt zetten. De finale van de Champions League, de klassieker tussen Ajax en Feyenoord of een wedstrijd uit de Italiaanse Serie A: er zijn genoeg weddenschappen te vinden voor iedereen die van voetbal houdt. 

Extra spanning door te wedden op voetbal

Voetbalweddenschappen maken een wedstrijd direct spannender. Er staat geld op het spel, dus je wilt natuurlijk dat jouw voorspelling uitkomt. Zelfs onbeduidende wedstrijden worden opeens spannend. Als Melbourne Victory tegen Sydney FC in de Australische A-League speelt, zijn er maar weinig Europeanen die geïnteresseerd zijn in de uitslag. Dat verandert als je wedt op een overwinning voor Sydney FC. Opeens zit je op het puntje van je stoel als Melbourne Victory aan het einde van de eerste helft een goal maakt. Want lukt het Sydney FC nog wel om te winnen? Deze extra spanning is niet voor iedereen het belangrijkst. Uiteindelijk draait het er namelijk ook om dat je winst maakt met je weddenschappen. Veel recreatieve gokkers nemen er al genoegen mee dat ze af en toe een paar tientjes winnen. Voor de punters is het een ander verhaal. Deze serieuze gokkers hebben als enige doel om zoveel mogelijk winst te maken. Toch hebben recreatieve gokkers en punters één ding met elkaar gemeen. Ze gaan namelijk allemaal naar een online bookmaker als ze willen wedden op voetbal. 

Wedden bij een online bookmaker

Voor sportweddenschappen ga je naar een bookmaker als Betsson, Unibet, Mr Green of Kroon Casino. Al deze gokbedrijven hebben een online platform waar tal van sporten en wedstrijden op staan. Voetbalweddenschappen zijn veruit het populairst. Toch kan het ook interessant zijn om het voetbal af te wisselen met tennis-, ijshockey- of basketbalweddenschappen. Tegenwoordig gebeurt alles online, maar enkele decennia geleden moesten sportfans nog naar een echt wedkantoor toe. Vooral in de grote steden en stadions waren er volop wedkantoren te vinden. Anno nu hoef je de deur niet meer uit om te wedden op voetbal of één van de vele andere sporten. Hierdoor is het online gokken alleen maar populairder geworden.

Bookmakers regelen alles wat met het wedden op sport te maken heeft. Deze wedkantoren hebben dus niet alleen weddenschappen online staan waar jij je keuze uit kunt maken. Ze zorgen er daarnaast ook voor dat er odds achter de weddenschappen staan, dat je wedbriefje verwerkt wordt én dat de eventuele winst goed bij jou terechtkomt. Bij een bookmaker met juiste licentie hoef je niet bang te zijn dat je gegevens op straat komen te liggen. Alles loopt namelijk via een beveiligde verbinding zodat je privacy goed beschermd blijft.   

Pre-match wedden: dit zijn de voor- en nadelen

Bij een bookmaker vind je vaak aparte pagina’s voor pre-match en voor live weddenschappen. Bij pre-match weddenschappen heb je alle tijd om je beslissing te maken. Ze staan vaak al dagen (soms zelfs weken) van tevoren online. Dat betekent dat je je in alle rust in de wedstrijd kunt verdiepen voordat je geld inzet.

De meest succesvolle gokkers kunnen hun emoties uitschakelen en vertrouwen puur op de feiten. Ben je nog niet zo bedreven in het wedden op voetbal? Een pre-match weddenschap is de beste manier om hier een beetje bedreven in te raken. Als je een aankomend duel onder de loep wilt nemen, zijn statistieken onmisbaar. Voetbalstatistieken geven je een idee van het balbezit, de opstelling, het aantal doelpunten, de onderlinge prestaties en nog veel meer. Door simpelweg naar de feiten te kijken, kom je er misschien wel achter dat de thuisclub de laatste vijf onderlinge duels heeft verloren. Er bestaat natuurlijk zoiets als het thuisvoordeel, maar is dat echt doorslaggevend als er tegen die ene club gespeeld wordt waartegen het lastig voetballen is? Waarschijnlijk niet. De statistieken geven je alle informatie die je nodig hebt om een goede inschatting van de wedstrijd te maken. Het fijne is ook dat je niet zelf op zoek moet naar die informatie. De meeste bookmakers hebben de actuele statistieken namelijk gewoon op hun website staan. Zodra je de feiten geanalyseerd hebt, kun je de weddenschap plaatsen. Pre-match weddenschappen sluiten net voordat de wedstrijd begint. Als er eenmaal gevoetbald wordt, mag je niets meer veranderen. Dat is natuurlijk toch even balen als jouw winnende team binnen 20 minuten al met 2-0 achter staat.

Live wedden: dit zijn de voor- en nadelen

Wie graag tijdens de wedstrijd invloed wil hebben op de weddenschap, kan beter kiezen voor live betting. De naam zegt het eigenlijk al: bij dit soort weddenschappen wed je live terwijl de wedstrijd bezig is. Het voordeel van live betting is dat je direct kunt reageren als blijkt dat de thuisploeg niet in de wedstrijd zit of als de belangrijkste spits opeens uitvalt met een blessure. Bovendien leveren deze weddenschappen veel extra spanning op. Relaxed naar een wedstrijd kijken zit er niet meer in, want je bent alleen maar gefocust op het plaatsen van een weddenschap. Er zitten natuurlijk ook nadelen aan live betting. Het grootste nadeel is dat je echt bovenop de wedstrijd moet zitten om je slag te slaan. Snelheid is essentieel, want de bookmaker kijkt net als jij naar de wedstrijd. De odds worden voortdurend aangepast. Als het diep in de tweede helft 1-0 wordt en het lijkt er niet op dat de uitploeg nog gaat scoren, dan zie je dit meteen terug in de odds. Je kunt je geld dus wel inzetten op winst voor de thuisploeg, maar veel winst ga je er niet meer mee maken. Had je de weddenschap al geplaatst voordat het doelpunt viel? In dat geval valt er veel meer winst te behalen. Als je wedbriefje eenmaal verwerkt is, staan de odds namelijk vast. Je kunt simpelweg niet té afwachtend te werk gaan als je voor een live weddenschap gaat. 

Een groot aanbod aan weddenschappen

Voetbalweddenschappen zijn er in allerlei soorten. Het begint met het uitzoeken van een wedstrijd. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een groot toernooi zoals het EK voetbal of de Champions League. Maar ook wedstrijden uit de Eredivisie, Bundesliga, Premier League, Serie A en de Primera División zijn populair. De nationale competities van de grootste Europese voetballanden brengen een aantal interessante wedstrijden voort. Wat dacht je van El Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona? Ook een duel tussen aartsrivalen Liverpool en Manchester United zorgt altijd voor veel vuurwerk. Als je op zoek gaat naar een geschikte wedstrijd, vergeet dan zeker de kleinere competities niet. De meeste bookmakers bieden namelijk ook wedstrijden aan uit Australië, Azië, Amerika en Afrika. Soms kunnen daar zeker interessante weddenschappen tussen zitten.

Bookmakers bieden per wedstrijd tientallen verschillende weddenschappen aan. Bij de grote competities en toernooien loopt dit aantal gemakkelijk op tot boven de honderd. Je kunt je geld inzetten op een standaard 1×2 weddenschap of op de eindscore. Maar er zijn veel meer opties. Ga bijvoorbeeld ook eens voor:

  • Welk team scoort het eerst tijdens de wedstrijd?
  • Welke spelers maakt de meeste doelpunten?
  • Hoeveel kaarten deelt de scheidsrechter uit?
  • Draw No Bet. Hierbij vervalt de weddenschap als het gelijkspel wordt.
  • Asian Handicap of 3-Way Handicap. Bij het wedden met een handicap geef je één van de teams bij voorbaat al een virtuele voorsprong.
  • Double Chance. Lijkt op een standaard 1×2 weddenschap, alleen vink je nu twee opties aan in plaats van één. 

Zo begin je met wedden op voetbal

Krijg je al zin om je eerste weddenschap te plaatsen? Binnen een paar minuten ben je zover. Online bookmakers zijn zeer laagdrempelig waardoor het voor iedere sportfan eenvoudig is om te beginnen met wedden. Je kunt niet zomaar een weddenschap aangaan bij een bookmaker. Weddenschappen worden namelijk alleen geaccepteerd als je een account hebt. Voor je account vraagt de bookmaker om een aantal persoonlijke gegevens, zoals je adres, telefoonnummer en geboortedatum. Zorg ervoor dat je alles naar waarheid invult, want bij de eerste uitbetaling worden de gegevens gecontroleerd. Dit om er zeker van te zijn dat jij inderdaad de persoon bent die achter het account zit.

Zodra je een account hebt aangemaakt, kun je je saldo gaan aanvullen. De weddenschappen betaal je dus niet rechtstreeks van je bankrekening, maar via je spelersaccount. Je kunt je saldo gewoon aanvullen via creditcard, e-wallet of bankoverschrijving. En je eerste storting kan je ook nog eens een mooie welkomstbonus opleveren. Lees hiervoor de voorwaarden door die jouw bookmaker aan de welkomstbonus stelt. Met een account en genoeg speelsaldo op zak kun je je eerste weddenschap plaatsen. Nu maar hopen dat je geluk hebt en meteen die eerste weddenschap wint. 

Handige tips om van online wedden een succes te maken

Elke voetbalweddenschap begint ermee dat je je in de wedstrijd verdiept. Sommige gokkers kijken simpelweg naar de opstelling, de onderlinge duels uit het verleden en de blessures/schorsingen. Er zijn daarnaast ook gokkers die alle details in de gaten houden, zoals het gemiddelde balbezitpercentage of de periode van de wedstrijd waarin een club het meest scoort. Valt het je bijvoorbeeld op dat een team vaak al in de eerste helft een doelpunt en het daarna wat rustiger aan doet? Zet dan je geld in op een voorsprong in de eerste helft. Een goede analyse van de wedstrijd helpt je bij alle weddenschappen. Maar er zijn nog meer zaken die je in de gaten moet houden als je gaat wedden op voetbal, zoals:

  • Pas op met het wedden op je favoriete club. Natuurlijk weet je veel van het elftal dat je wekelijks aanmoedigt in het stadion. De vraag is alleen: kun je echt objectief naar de wedstrijd en naar de tegenstander kijken? Om succesvol te worden in het gokken, moet je naar je verstand (of eigenlijk de statistieken) luisteren en niet naar je emoties.
  • Ga op zoek naar een weddenschap met goede odds. Als een bookmaker er vrij zeker van is dat PSV de thuiswedstrijd tegen Willem II wint, dan maak je bij deze weddenschap maar weinig winst. Durf daarom iets meer risico te nemen zonder dat je onverantwoord te werk gaat. Een weddenschap met odds tussen de 2.50 en 3.50 is wat dat betreft een goede keuze. Zet je geld daarbij niet klakkeloos in bij de eerste de beste bookmaker die je tegenkomt. Het is altijd slim om een account bij meerdere wedkantoren te hebben zodat je voor elke weddenschap de juiste keuze kunt maken.
  • Combineer eens meerdere wedstrijden. Je kunt je wedbriefje vullen met meerdere weddenschappen tegelijk. Denk je dat Ajax van Vitesse gaat winnen én ben je er daarnaast ook van overtuigd dat Brighton in diezelfde week wint van Fulham? Het kan dan interessant zijn om deze weddenschappen te combineren op één wedbriefje. Het voordeel hiervan is dat de totale odds van de weddenschap flink omhoog gaan. Maar dat heeft wel een reden. Beide voorspellingen moeten namelijk uitkomen om de weddenschap te winnen.
  • Live wedden levert gemiddeld hogere odds op dan pre-match wedden. Dit is al een goede reden om te kiezen voor live weddenschappen. Je moet snel kunnen reageren als er iets op het veld gebeurt, dus zorg er wel voor dat je de wedstrijd rechtstreeks kunt volgen. 

Bankrollmanagement: essentieel voor iedere gokker

Geld is een belangrijk element bij het wedden op voetbal. En dan hebben we het niet alleen over het geld dat je kunt winnen. Want voordat je winst maakt, moet je eerst een bedrag inzetten. Hoe meer geld je inzet, hoe hoger de potentiële winst. Maar daar schuilt ook meteen een gevaar in. Goed bankrollmanagement is daarom essentieel.

Bankrollmanagement is niets anders dan het slim beheren van je gokbudget. Of je nu een weekbudget van 100 euro of 10.000 euro hebt, je moet er altijd verstandig mee omgaan. Dat betekent onder andere dat je niet al je geld op één weddenschap inzet. Je kunt kiezen voor een fixed bet, waarbij je standaard hetzelfde bedrag inzet bij elke weddenschap. De variabele bet is een goed alternatief. Hierbij neem je een vast percentage van je gokbudget als uitgangspunt. Stel je zet maximaal 5% in per weddenschappen en je totale budget is 500 euro. Dat betekent een maximale inzet van 25 euro. Toch heb je meer vertrouwen in de ene weddenschap dan in de andere. Dus deel je dit bedrag op in tien delen van 2,50 euro elk. Bij een bet waar je over twijfelt, zet je misschien twee of drie van deze delen in. Ben je redelijk zeker van je zaak? Ga dan minstens voor zeven of acht delen. Door op deze manier je geld te beheren, hoef je nooit bang te zijn dat je meer inzet dan je eigenlijk kunt missen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.