Home Beginners

Beginners

De populariteit van voetbalweddenschappen neemt alsmaar toe. Kriebelt het al om een weddenschap te plaatsen, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Lees onze beginnershandleiding!

Je kent ongetwijfeld de verhalen van mensen die grote bedragen winnen met het wedden op voetbal. De meeste gokkers maken natuurlijk geen tien- of honderdduizenden euro’s winst per week. Dat hoeft ook helemaal niet. Zelfs als je af en toe ‘maar’ 50 euro verdient, zijn dit soort weddenschappen interessant. De spanning neemt toe bij elke wedstrijd waar je geld op inzet. En als je voorspelling dan uitkomt, voel je die euforie van een overwinning. Voordat je kunt dromen van die eerste gewonnen weddenschap, is het belangrijk dat je weet welke stappen je allemaal moet zetten. Met deze korte handleiding helpen we je alvast op de goede weg!

Het begint met het vinden van de juiste bookmaker

Wedden op voetbal begint met het uitzoeken van de juiste bookmaker. Een bookmaker is niets ander dan een (online) wedkantoor waar je verschillende voetbalweddenschappen kunt vinden.

De lijst met online bookmakers is lang. Als Nederlander doe je er verstandig aan om voor een Nederlandse bookmaker te kiezen waarbij je kunt wedden op voetbal. De keuze voor een bookmaker is erg persoonlijk. De een gaat voor mooie bonusacties, terwijl de ander juist op zoek is naar een wedkantoor met ruime limieten of een goede mobiele app. Neem dus eerst een kijkje op verschillende platforms voordat je een account aanmaakt. Het belangrijkste is dat je een bookmaker kiest met een Nederlandse licentie. Als Nederlandse speler kies je voor een bookmaker met een licentie uitgegeven door de Nederlandse Kansspelautoriteit. Op deze manier ben je gegarandeerd van een veilig kansspelaanbod. Verder kijken en spelen op de Europese markt? Dat kan bijvoorbeeld een licentie zijn van de Malta Gaming Authority (MGA) of de Britse Gambling Commission. Deze kansspelautoriteiten zien erop toe dat jouw bookmaker een aantal strenge richtlijnen volgt. Die richtlijnen zijn vooral bedoeld om de gokkers te beschermen. Transparantie, privacy en een veilige gokomgeving zijn enkele belangrijke factoren bij het uitgeven van een licentie. Bij een bookmaker die niet over de juiste vergunningen beschikt, heb je geen enkele garantie dat je de winst krijgt uitbetaald of dat je persoonlijke gegevens veilig zijn. Met alle gevolgen van dien.

Aanmaken en laten verifiëren van je account

Heb je een bookmaker gevonden die bij je past? Dan is het tijd voor de volgende stap: het aanmaken van een account. Het kost je maar een paar minuten om een eigen spelersaccount te creëren. Via de registratieknop (die bij elke bookmaker prominent op de website staat) kom je vanzelf uit bij het inschrijfformulier. Hier vraagt de bookmaker om een paar persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, e-mail en bankgegevens.

Een licentie van de Malta Gaming Authority of de Britse Gambling Commission betekent dat wedkantoren hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze moeten zeker weten dat de gegevens kloppen en dat je bijvoorbeeld ouder bent dan 18 jaar. Ook mensen met grote schulden moeten geweerd worden. Het is de taak van de bookmaker om elk nieuw account te verifiëren. Bij vermoeden van fraude kan een gokker geweigerd worden. Maar als je eerlijk je gegevens invult én je de gevraagde documenten (zoals een kopie van je paspoort en een bewijs van je woonadres) op tijd aanlevert, accepteert de bookmaker je inschrijving zo snel mogelijk. Vanaf dat moment mag je jezelf officieel voetbalwedder noemen.

De financiële kant van het online wedden op voetbal

Elke weddenschap die je bij een bookmaker aangaat, betaal je van het geld dat in je spelersaccount staat. Het is dus niet mogelijk om je weddenschappen rechtstreeks vanuit je bankrekening te betalen. Je kunt je speelsaldo wel aanvullen via een gewone bankoverschrijving. Maar er zijn ook veel gokkers die gebruikmaken van hun VISA/MasterCard of e-wallet. Populaire methoden zijn Skrill, Neteller, PayPal, Paysafecard en betalingen via creditcard. Lees altijd goed na welke regels jouw bookmaker hanteert omtrent betalingen. Zo kan het zijn dat je de welkomstbonus misloopt als je kiest voor een eerste betaling via Skrill of Neteller. Elke bookmaker heeft ook zijn eigen minimumbedrag als het gaat om stortingen. Bij veel online wedkantoren ligt de grens op 10 of 20 euro. Zelfs voor gokkers met een klein budget is de drempel dus laag. Ook bij het uitbetalen van de winst krijg je te maken met limieten. Vaak geldt een minimale uitbetaling van 20 euro. De maximale bedragen die je kunt winnen en laten uitbetalen, verschillen behoorlijk per bookmaker. Ben je van plan om voor het grote geld te gaan? Kijk dan goed welke limieten de bookmakers hanteren voordat je een keuze maakt.

Je bent klaar voor de eerste weddenschap

Met een account en voldoende speelsaldo mag je gaan voor je eerste weddenschap. Zelfs als je je alleen op het voetbal richt, is het aanbod gigantisch. Bookmakers bieden namelijk competities aan van over de hele wereld. Hierdoor wed je net zo makkelijk op een wedstrijd uit de Eredivisie of de Bundesliga als op de Australische A-League. Bij elke wedstrijd ontvouwt zich een lange lijst met weddenschappen. Het bekendst zijn de 1×2 weddenschappen. Je zet dan geld in op winst voor de thuisploeg (1), winst voor de uitploeg (2) of een gelijkspel (x). Wat de eindstand precies wordt, is verder niet van belang. Het gaat er alleen om hoe de punten aan het einde van de wedstrijd verdeeld worden. Er zijn natuurlijk nog veel meer weddenschappen om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Over/under: de bookmaker stelt de norm, jij bepaalt of iets vaker of minder vaak voorkomt dan die norm. Denk aan het aantal doelpunten of corners.
 • Both teams to score: het antwoord is simpelweg ‘ja’ of ‘nee’. Dus weten beide elftallen te scoren of toch niet?
 • Double chance: een reguliere 1×2 weddenschap vormt hierbij de basis. Alleen heb je nu een dubbele kans om de weddenschap te winnen. Zet in op 1X, 2X of 12 en dan is het afwachten of één van deze twee voorspellingen uitkomt.
 • Draw no bet: een gelijkspel is vaak lastig te voorspellen. Met deze weddenschap hoeft dat ook niet. Je gokt op winst voor de thuis- óf de uitploeg. Bij een gelijkspel krijg je de inzet terug.
 • Halftime/fulltime: een voetbalwedstrijd bestaat uit twee helften. Daag jezelf eens uit en ga voor deze dubbele weddenschap. Je voorspelt namelijk hoe het ervoor staat bij rust én bij het klinken van het eindsignaal.
 • Correcte score: voorspellen wie er wint, is iets anders dan voorspellen wat de eindstand wordt. PSV kan wel veruit favoriet zijn, maar wordt het dan 2-0, 3-0 of misschien 3-1? Het voorspellen van de correcte score levert in ieder geval meer winst op dan een 1×2 weddenschap.
 • Asian of 3-way handicap: bij het wedden met een handicap krijgt één van beide teams een virtuele voorsprong. Het de vraag of die grote favoriet nog steeds weet te winnen als de underdog met een voorsprong aan de wedstrijd begint. Hoe groter de virtuele voorsprong is, hoe hoger de quoteringen worden.

Enkelvoudige versus meervoudige weddenschappen

Voor beginnende gokkers is het verstandig om per keer één weddenschap aan het wedbriefje toe te voegen. Bookmakers spreken in dat geval van een enkelvoudige weddenschap. Heb je je draai eenmaal gevonden, dan kun je ook gaan voor een meervoudige weddenschap oftewel een combi bet. Je gaat dan meerdere weddenschappen tegelijk aan, en je moet ze allemaal winnen. Alleen dan is de winst van jou. Natuurlijk staat er wel iets tegenover. Het potentiële winstbedrag ligt namelijk een stuk hoger doordat de bookmaker de quoteringen met elkaar vermenigvuldigt. Voor de ervaren gokker is een meervoudige weddenschap dus een handige manier om meer winst te maken.

Voetbalwedden leer je snel!

Wedden op voetbal lijkt als beginner misschien best lastig en soms zelfs overweldigend. Wat is een bookmaker en voor welke bookmaker moet ik kiezen? Wat zijn quoteringen en voor welke welkomstbonus moet ik als speler kiezen? Dit zijn allemaal vragen die bij een beginnende speler komen opdagen. Weddenopvoetbal.nl voorziet bezoekers van relevante informatie over wedden op voetbal en het aangaan van voetbalweddenschappen bij een betrouwbare Nederlandse bookmaker.

Veel gestelde vragen

Een eerste storting levert meteen een bonus op. Tenminste, als jouw bookmaker werkt met een welkomstbonus. Veel online wedkantoren beloven een 100% bonus bij de eerste storting. Dit houdt in dat het bedrag van je eerste storting verdubbeld wordt. Er zijn ook bookmakers die nieuwe spelers belonen met een ander soort welkomstbonus. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gratis weddenschap ter waarde van 25 euro of een risicovrije bet van 15 euro? Bij deze bonusacties ligt de maximale beloning lager dan wanneer je te maken krijgt met een 100% stortingsbonus. Maar de 100% bonus moet dan weer vrijgespeeld worden voordat je ervan kunt profiteren. Vrijspelen houdt in dat je het bonusbedrag een x aantal keer in moet zetten voordat het echt van jou is. Dat moet bovendien binnen een bepaalde periode gebeuren. Ga je voor een hoge bonus, dan kun je deze alleen verzilveren als je van plan bent om met grote bedragen te gaan gokken. Lees de voorwaarden dus goed door en kijk wat voor jou haalbaar is. Het zou zonde zijn als je die mooie bonus misloopt omdat je niet aan alle eisen voldoet.

Niet alleen nieuwe spelers krijgen te maken met de bonussen bij de bookmaker. Ook bestaande spelers profiteren regelmatig van interessante bonusacties. Denk bijvoorbeeld aan grote toernooien of interessante wedstrijden, die ook goed kunnen zijn voor een extra bonusactie. De promotiepagina van de bookmaker vertelt je precies welke bonussen er op je liggen te wachten.

Bij voetbalweddenschappen krijg je automatisch te maken met quoteringen, odds of noteringen. Dit zijn allemaal benamingen voor het getal dat je achter een weddenschap ziet staan, bijvoorbeeld 1.68 of 3.43. Deze quoteringen vertellen je precies hoeveel elke ingezette euro waard is als je de weddenschap wint. Als je 10 euro inzet op een weddenschap met quoteringen van 3.43, dan krijg je van de bookmaker een bedrag van 34,30 euro terug als je wint. Hoge quoteringen duiden erop dat de weddenschap risicovol is. Met lage quoteringen heb je veel kans om te winnen, maar het potentiële winstbedrag ligt niet heel hoog. Aan jou de keuze of je gaat voor een relatief veilige weddenschap óf dat je risico neemt en hoopt op een hoge winst.

Ben je klaar voor het echte werk? En kriebelt het al om een weddenschap op een mooie voetbalwedstrijd te plaatsen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Met deze korte stap-voor-stap handleiding hieronder zet je probleemloos in 9 eenvoudige stappen je eerste stappen richting een succesvolle weddenschap.

Stap 1: Zoek een geschikte bookmaker uit

De eerste stap die je moet zetten als je wilt wedden op voetbalwedstrijden, is simpel: zoek een goede bookmaker uit. Je hoeft echt geen uren te besteden aan je zoektocht. Maar het is wel belangrijk dat je een rondje langs verschillende online wedkantoren maakt voordat je een beslissing neemt.

Er bestaan veel online bookmakers en de lijst groeit nog bijna dagelijks. Daar zitten veel betrouwbare bookmakers tussen, maar ook wedkantoren die het minder goed met je voor hebben. Zoek daarom altijd uit of er een licentie is verstrekt door de Nederlandse Kansspelautoriteit. Dit geeft je de zekerheid dat jouw bookmaker aan een aantal strenge eisen voldoet, bijvoorbeeld op het gebied van betalingen en privacybescherming. De meeste gokkers gaan voor een bekende naam. Gebruik voor het kiezen van een Nederlandse bookmaker het vergelijkingsoverzicht van Weddenopvoetbal.nl. Zo ben je altijd zeker van een betrouwbare partij met de juiste vergunningen. Hoewel deze grote wedkantoren stuk voor stuk betrouwbaar zijn, blijft het verstandig om eens uitgebreid op hun platformen rond te neuzen voordat je een account aanmaakt. Zo merk je vanzelf dat de ene bookmaker je meer aanspreekt dan de andere. Dat kan liggen aan het aanbod, het gebruiksgemak van de website, de hoogte van de odds, de bonusacties of wat dan ook. Vergeet daarnaast niet om online reviews te lezen, want deze geven je een goed beeld van de bookmaker die je op het oog hebt. Door enige research te doen, vind je vanzelf het wedkantoor dat bij je past. 

Stap 2: Inschrijven en geld storten

Als je eenmaal een geschikte bookmaker gevonden hebt, is het tijd om je in te schrijven. Meestal is je registratie binnen een paar minuten al voltooid. De bookmaker heeft een paar persoonlijk gegevens (bijvoorbeeld je adres en rekeningnummer) van je nodig en daarna ben je de trotse eigenaar van een gokaccount. Met alleen een account kun je nog niet gokken. Je hebt namelijk ook saldo nodig waar je de weddenschappen van kunt betalen. Als je een weddenschap aangaat, betaal je deze niet rechtstreeks van je bankrekening. Elke gokker heeft een online portemonnee aan zijn account gekoppeld waar je het geld voor je weddenschappen uit haalt. Het aanvullen van je speelsaldo doe je bijvoorbeeld via creditcard, e-wallet of bankoverschrijving. Wanneer je voor de eerste keer geld stort, kijk dan ook of je in aanmerking komt voor een welkomstbonus. Veel bookmakers bieden een 100% stortingsbonus aan, waardoor het geld van je eerste storting verdubbeld wordt. Let er wel op of je aan de bonusvoorwaarden kunt voldoen. 

Stap 3: Begin met een weddenschap die niet te lastig is

Met een account en genoeg speelsaldo ben je klaar voor je eerste weddenschap. Bookmakers bieden veel verschillende weddenschappen aan. Zo kun je onder andere gokken op de einduitslag van een voetbalwedstrijd, de topscorer, het aantal corners, het aantal doelpunten van de thuisclub, enzovoort. Om jezelf extra uit te dagen, kun je ook wedden met een Asian of 3-Way Handicap.

Als je voor het eerst gaat gokken op voetbal, kun je je het beste beperken tot een standaard 1×2 weddenschap. Hierbij geef je aan of de thuisploeg wint (1), het duel in gelijkspel eindigt (x) óf dat de uitclub wint (2). Dit is de meest overzichtelijke weddenschap die er in de wereld van het voetbalgokken is. En in theorie heb je ook nog eens 33% kans om te winnen. Dat is natuurlijk niet verkeerd voor een eerste weddenschap. 

Stap 4: Ga op zoek naar de juiste voetbalwedstrijd

Een standaard 1×2 weddenschap is een goede keuze voor beginnende gokkers. Maar als je door de lijst met weddenschappen scrollt, zie je dat je op dat vlak heel veel keuze hebt. Dus: op welke competitie of op welke club ga je je richten? Als beginnende gokker kun je je het beste richten op een competitie of club die je al jaren volgt. Ben je groot fan van het Spaanse voetbal? Misschien heb je dan wel een idee wie de klassieker tussen Real Madrid en FC Barcelona gaat winnen. Wanneer je juist graag de wedstrijden uit de Eredivisie volgt, dan is het verstandig om je voorlopig op deze competitie te volgen. Zorg wel dat je een wedstrijd uitzoekt waar je objectief naar kunt kijken. Anders loop je het risico dat je je laat leiden door je emoties in plaats van door de feiten. Zodra je het voetbalwedden enigszins onder de knie hebt, kun je blikveld gaan verbreden. De bookmakers bieden namelijk heel wat verschillende voetbalcompetities aan waar je op kunt gokken. Uiteraard zitten daar de grote competities uit Europa bij. De Duitse Bundesliga, de Italiaanse Serie A, de Britse Premier League: het is er allemaal. Of ga eens voor de Braziliaanse of Argentijnse voetbalcompetitie. Daarnaast kun je ook gaan gokken op competities uit kleinere voetballanden. Zo ontdek je vanzelf dat het Koreaanse, Egyptische of Australische voetbal helemaal zo gek nog niet is. 

Stap 5: Bedenk of je voor een pre-match of live weddenschap gaat

Beginnende gokkers kunnen zich het beste richten op pre-match weddenschappen. Dit zijn weddenschappen waarvan de deadline sluit voordat de wedstrijd begint. Tijdens de 90 minuten dat er gevoetbald wordt, kun je alleen maar toekijken. Er is niets wat je nog kunt veranderen aan de weddenschap. Het voordeel van deze pre-match bets is dat je alle tijd hebt om een gedegen beslissing te maken. Dat is wel anders bij een live weddenschap. Hierbij zet je namelijk geld in terwijl de wedstrijd bezig is. Dat betekent dat je snel moet kunnen schakelen als er een doelpunt valt of de scheidsrechter een rode kaart uitdeelt. Want als je te lang wacht, is de bookmaker je voor en worden de odds aangepast. 

Stap 6: Let op de odds

Voetbalweddenschappen worden vaak in één adem genoemd met odds (of quoteringen/noteringen). Met odds als 4.12 of 2.75 geeft de bookmaker precies aan hoeveel winst je kunt maken met een weddenschap. Hoe hoger het getal is, hoe hoger de potentiële winst. Daarnaast geldt ook: hoe hoger de quoteringen zijn, hoe groter het risico is dat je neemt. Het lijkt misschien aantrekkelijk om voor een weddenschap te zijn waarbij de odds op 5.00 of hoger liggen. Maar je moet je afvragen of het echt reëel is dat je de bet gaat winnen. Aan de andere kant heeft het ook weinig zin om in te zetten op quoteringen die maar een klein beetje boven de 1.00 liggen. Deze leveren bijna niets op, dus je kunt je gokbudget (hoe klein of groot ook) beter reserveren voor een betere deal.

Stap 7: Bekijk de statistieken voordat je een weddenschap plaatst

Je kunt natuurlijk puur op je eigen voetbalkennis vertrouwen wanneer je een weddenschap plaatst. Professionals hebben echter een andere tactiek, dus waarom zou je hen hierin niet volgen? Bookmakers en professionele gokkers negeren hun gevoel zoveel mogelijk. In plaats daarvan focussen ze zich op de statistieken. Hier kunnen ze bijvoorbeeld zien hoe de onderlinge wedstrijden in het verleden zijn verlopen, hoeveel balbezit een team heeft of hoe vaak ze gemiddeld scoren. Ook zie je in één oogopslag hoeveelste de club staat in de competitie en hoeveel wedstrijden ze gewonnen en verloren hebben. Dit is waardevolle informatie om als basis te gebruiken voor je weddenschap. In het begin is het misschien nog lastig om de statistieken op de juiste manier te analyseren. Maar uiteindelijk word je er vanzelf steeds handiger in. Vergeet ook niet om het voetbalnieuws te volgen. Zijn er blessures of schorsingen? Neem dit dan mee in je analyse. Pas als je echt een goed beeld hebt van de wedstrijd, kun je vol vertrouwen een weddenschap plaatsen.

Stap 8: Vul je wedbriefje met één of meer weddenschappen

Als je een weddenschap bij een bookmaker aangaat, komt deze op je wedbriefje te staan. Je hoeft de bet alleen maar te bevestigen en de rest gaat vanzelf. Je kunt je wedbriefje vullen met een enkele weddenschap, maar ook met bijvoorbeeld een meervoudige weddenschap. Hierbij combineer je twee, drie, vier of misschien nog wel meer bets. Je moet al deze weddenschappen goed hebben om te winnen. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover. De odds van al deze bets worden namelijk met elkaar vermenigvuldigd zodat er veel winst te behalen valt. Vooral voor gokkers met een groot budget kan dit erg interessant zijn.

Stap 9: Haal maar binnen die winst

Zodra de weddenschap is doorgegeven, is het aan de bookmaker. Jij kunt alleen nog maar afwachten of je de bet wint of verliest. Eindigt de wedstrijd niet zoals verwacht? Dan ben je de inzet kwijt aan de bookmaker. Weet je de weddenschap te winnen? In dat geval wordt de winst automatisch aan je account toegevoegd. Je bepaalt vervolgens zelf wanneer je het geld laat uitbetalen naar je bankrekening. Je kunt er dus ook voor kiezen om de winst van meerdere weddenschappen op te sparen en in één keer een groot bedrag uit te laten betalen.

Ben jij opzoek naar informatie over wedden op voetbal? En wil jij de beste bookmakers van Nederland vinden voor het aangaan van een voetbalweddenschap? Weddenopvoetbal.nl biedt jou een volledig overzicht van de beste bookmakers beschikbaar voor Nederland en altijd de laatste info en tips voor voetbalwedden.
 • Betrouwbare bookmakers
 • Nederlandse licentie
 • Bruikbare informatie
 • Beste voetbal wedtips
toggle off
Gokreclame uitschakelen.