Home Speel Bewust 18+

Speel Bewust 18+

De overheid en de kansspelcommissie voeren al jaren campagne in de strijd tegen gokverslaving. De slogan Speel bewust 18+ kan je dan ook niet ontgaan zijn. Maar wat betekent deze slogan precies en wat kun je ervan leren? Als je verantwoordelijk wilt omgaan met je voetbalweddenschappen, dan is het zeker verstandig om je hier eens in te verdiepen.

Wedden met een strikte minimale leeftijdsgrens van 18 jaar

In vrijwel alle landen geldt een strikte minimale leeftijdsgrens voor het wedden op voetbal. In Nederland ligt die grens op 18 jaar, de leeftijd waarop we voor de wet officieel als volwassene worden beschouwd. Die leeftijdsgrens van 18 jaar is er niet voor niets. Voor volwassenen is het soms al lastig om het wedden goed onder controle te houden, maar voor jongeren is dit helemaal problematisch. Ze zijn sneller geneigd om grote risico’s te nemen omdat ze de gevolgen simpelweg niet kunnen overzien. Dat kan op jonge leeftijd al leiden tot gokschulden of zelfs tot gokverslaving. De overheid wil er natuurlijk alles aan doen om dat te voorkomen. De slogan Speel bewust 18+ moet daar bij helpen.

Toch legt niet iedereen onder de 18 jaar zich zomaar neer bij de regels van de overheid. Daarom zijn de bookmakers er zelf verantwoordelijk voor dat de minimale leeftijdsgrens wordt gerespecteerd. Zij zijn verplicht om controles uit te voeren bij nieuwe spelers, bijvoorbeeld door om een kopie van je paspoort te vragen. Jongeren kunnen bij het inschrijven wel een verkeerde geboortedatum doorgeven waardoor ze ouder lijken dan ze zijn, maar met een controle vallen ze alsnog door de mand. Dan is het ook meteen gedaan met het wedden op voetbal. Daarnaast monitoren de bookmakers alles wat er op het platform gebeurt. Er hoeft maar een verdenking te zijn dat er een te jonge speler actief is, en het account wordt snel geblokkeerd. Dat moet ook wel, want bookmakers kunnen in grote problemen komen als ze zich niet aan de regels houden.

Ook boven de 18 jaar moet je bewust zijn van de risico’s

Jongeren onder de 18 jaar zijn extra vatbaar voor de gevaren van online wedden. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen risico loopt als je wettelijk gezien oud genoeg bent om een voetbalweddenschap te mogen plaatsen. Daarom spreekt de overheid ook van ‘bewust spelen’ wanneer je je op het platform van een bookmaker begeeft.

Bewust spelen houdt in dat je altijd verstandig om moet gaan met je voetbalweddenschappen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je weet wanneer het tijd is om te stoppen. Je bent verkeerd bezig als je je regelmatig verliest in emoties, waardoor je maar door blijft wedden om de verloren inzetten te compenseren. Bovendien moet het voetbalwedden je leven niet volledig gaan beheersen. Wedden is leuk en spannend, maar het wordt gevaarlijk wanneer dit het enige is waar je je mee bezig houdt. Het onschuldige tijdverdrijf verandert dan opeens in een potentiële verslaving. Wie bewust speelt, doet af en toe even een stapje terug en neemt zijn eigen gokgedrag kritisch onder de loep. Zo kom er vanzelf achter of je verantwoord bezig bent of dat je misschien toch maatregelen moet nemen.

Neem je eigen speelgedrag af en toe onder de loep

De slogan van de overheid bedacht om je bewust te maken van de gevaren van (online) gokken. Je denkt misschien dat je zo’n bewustmaking helemaal niet nodig hebt. Toegegeven, het overgrote deel van de voetbalwedders heeft alles ook prima onder controle. Toch kan het geen kwaad om af en toe te kijken of gokgedrag nog steeds binnen de veilige norm staat. Er zijn immers genoeg voorbeelden van wedders die ongemerkt in de gevarenzone terechtkwamen.

Problemen met voetbalwedden ontstaan meestal geleidelijk. Maar als je eenmaal in de gevarenzone zit, is het lastig om het tij te keren. Daarom is het zaak dat je de signalen herkent zodat je op tijd in kunt grijpen. Kun je bijvoorbeeld niet stoppen met wedden en geef je daardoor meer geld uit dan eigenlijk verstandig is? Of blijf je maar doorgaan met wedden in de poging om voorgaande verliezen te compenseren (waarbij de emoties ongetwijfeld steeds hoger oplopen)? Dit zijn al duidelijke signalen dat het voetbalwedden wellicht tot flinke financiële problemen gaat leiden. Hoog tijd dus om actie te ondernemen. Ook je sociale contacten kunnen een aanwijzing zijn dat die mooie hobby problematisch begint te worden. Als je je omgeving en jezelf begint te verwaarlozen omdat je hoofd alleen nog maar staat naar het wedden op voetbal, dan weet je dat je verkeerd bezig bent en dat er iets moet veranderen. Door af en toe kritisch naar je speelgedrag te kijken, ben je de echte problemen hopelijk voor.

Verantwoord wedden met hulp van de bookmaker

Speel bewust 18+ is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het wel zo prettig dat je er niet alleen voor staat. De online wedkantoren hebben namelijk bepaalde verplichtingen die jou helpen om uit de gevarenzone te blijven.

Bookmakers hebben een behoorlijk uitgebreid takenpakket. Ze zetten allerlei sportweddenschappen online, bepalen de quoteringen, bieden hulp via de klantenservice en ze zorgen ervoor dat alle praktische zaken rondom het wedden worden geregeld. Maar daar blijft het niet bij. Vanuit de overheid hebben ze ook de verplichting gekregen om bescherming te bieden aan iedereen die via het platform wedt, waaronder bescherming tegen gokverslaving. Eén van de manieren om aan die verplichting te voldoen, is het monitoren van spelers en ingrijpen waar nodig. Vind een bookmaker dat jouw manier van wedden onverantwoordelijk wordt, dan kun je zomaar een persoonlijke limiet opgelegd krijgen. Het blokkeren van je account is een andere optie, al is dat echt een uiterste redmiddel. Daarnaast bieden bookmakers jou meestal ook de mogelijkheid om je eigen speellimieten in te stellen. Wil je niet meer dan 100 euro per week uitgeven aan je hobby? Met één druk op de knop is dat geregeld. Tot slot hebben bookmakers allerlei informatie op hun website staan over wat je moet doen als het wedden op voetbal toch uit de hand loopt. Speel bewust 18+ is een kwestie van tijdig problemen signaleren en actie ondernemen als dat nodig is. Dan komt het vast wel goed met jouw ambities in het voetbalwedden.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.