Home Artikelen Top 8 beste tips voor wedden op voetbal

Top 8 beste tips voor wedden op voetbal

Voetbalweddenschappen vallen wettelijk gezien in de categorie kansspelen. Hierdoor klinkt het alsof je puur aan het gokken bent wanneer je geld inzet op een voetbalwedstrijd. Dat is natuurlijk verre van waar. Want als je het strategisch aanpakt, stijgen je winkansen en haal je het maximale uit je voetbalweddenschappen. Benieuwd hoe je dit voor elkaar krijgt? Met deze acht tips zet je alvast je eerste stappen op weg naar een succesvol leven als voetbalwedder! 

Statistieken bestuderen: maak er een vast ritueel van

Je bent misschien al jaren een groot voetbalfan. In die tijd heb je ongetwijfeld de nodige kennis opgedaan van de verschillende competities, clubs, spelers en alle andere zaken die het voetbal zo boeiend maken. Maar nu moet je niet denken dat je het allemaal wel weet en dat jouw voetbalkennis voldoende is om de ene na de andere weddenschap te plaatsen. Zelfs de bookmakers (die toch behoorlijk wat voetbalkennis in huis hebben) vertrouwen niet puur op hun eigen expertise.

Als je aan het wedden gaat, is het slim om dezelfde tactiek toe te passen als de bookmakers doen. Dat betekent dat je in de wedstrijdstatistieken moet duiken en dat je het voetbalnieuws op de voet volgt. Pas daarna is het tijd om je kansen in te schatten en de quoteringen af te wegen tegen het risico. Elke wedstrijd begin je opnieuw met hetzelfde ritueel van statistieken bestuderen. En ja, dat doe je ook als je standaard je geld inzet op de wedstrijden van bijvoorbeeld Juventus of Bayern München. Een goede match van Juventus in de vorige speelronde is namelijk geen garantie dat er komende week wederom een klinkende overwinning komt. Een gedegen voorbereiding kan je zelfs een bepaalde richting opsturen. Misschien kom je er wel achter dat Juventus in de afgelopen jaren amper tot scoren kwam tegen de club die dit weekend op bezoek komt. Dat is natuurlijk perfecte informatie om te gebruiken voor een over/under weddenschap 

Quoteringen vergelijken: simpel maar effectief

Tijdens de voorbereiding op je voetbalweddenschap kijk je natuurlijk ook met een schuin oog naar de quoteringen. Het potentiële winstbedrag moet het immers wel waard zijn om het risico van een weddenschap te willen nemen. Maar neem je daarbij genoegen met wat de eerste de beste bookmaker jou biedt of pak je het toch wat slimmer aan?

Bij het wedden op voetbal moet je met veel factoren rekening houden. Je analyseert de statistieken, volgt trouw het laatste sportnieuws en je maakt altijd een goede afweging tussen de verschillende wedopties. Na zo’n nauwkeurige voorbereiding is het zonde als je vergeet dat de bookmakers vrijwel allemaal verschillende quoteringen bieden. Een rondje vergelijken is dus sowieso een goed idee. Het vergelijken begint al zodra je op zoek gaat naar een nieuwe bookmaker. Bedenk welke competities of wedopties voor jou interessant zijn en kijk gewoon eens van een paar wedstrijden hoe hoog de quoteringen zijn. Zo merk je vanzelf dat het ene online wedkantoor standaard wat hoger zit dan het andere. De verschillen zijn niet heel groot, maar na een paar weddenschappen begint de extra winst toch op te lopen. Ben je trouwens van plan om echt actief bezig te gaan met je voetbalweddenschappen, dan loont het zich om een spelersaccount aan te maken bij twee of drie bookmakers. Op deze manier kun je bij elke voetbalmatch voor de hoogst mogelijke winst gaan.

Value vinden met behulp van kansberekening

Als je de lange lijst met voetbalweddenschappen doorspit, zie je de meest uiteenlopende quoteringen voorbijkomen. Het lijkt een stuk interessanter om voor een weddenschap te gaan die vier keer de inzet oplevert dan voor eentje die hooguit voor een verdubbeling zorgt. Maar dat hoeft in de praktijk helemaal niet zo te zijn. In verhouding is die weddenschap met quoteringen van 2.00 misschien wel veel winstgevender dan die met quoteringen van 4.00. Hoe dat kan? Het is een kwestie van het risico afwegen tegen de winst. Oftewel, welkom in de wereld van de kansberekening!

Je dacht wellicht dat je het kansberekenen wel achter je had gelaten zodra je de middelbare school verliet. Toch komt je wiskundige kennis nog goed van pas als je aan het voetbalwedden gaat. Met behulp van kansberekening kun je namelijk op zoek naar value. Dat betekent niets anders dan dat de quoteringen hoger liggen dan je op basis van de statistieken verwacht. Stel je richt je op de Eredivisie-wedstrijd tussen FC Groningen en PSV. Bij een overwinning voor FC Groningen staat de quotering op 3.12, en bij PSV op 2.22. De Eindhovenaren zijn dus licht favoriet. Door middel van kansberekening kom je er misschien wel achter dat het toch slimmer is om je geld op Groningen te zetten dan op PSV. Deze berekening begint met het inschatten van de winkansen. Ken je FC Groningen een winkans toe van 35%, dan zou de quotering volgens jouw berekening op (100/35 =) 2.85 moeten staan. Aangezien de bookmaker inzet op 3.12 heb je bij deze weddenschap value gevonden. 

Quoteringen verhogen met behulp van een combi bet

Value betting vraagt om de nodige wedervaring. Ben je nog niet zover dat je heel nauwkeurig de slagingskansen van een weddenschap kunt inschatten? Verdiep je dan eens in combi betting.

Een combi bet (of gecombineerde weddenschap) is een simpele manier om de quoteringen te verhogen. Als je namelijk meerdere weddenschappen aan elkaar koppelt op je wedbriefje, zorgt de bookmaker ervoor dat de quoteringen omhoog gaan. En niet zomaar omhoog, want de quoteringen worden zelfs met elkaar vermenigvuldigd. Drie weddenschappen met een waarde van 1.50, 1.82 en 2.00 komen gezamenlijk al uit op een quotering van 5.46. Daarmee loopt de winst meteen snel op! Maar er zit wel een addertje onder het gras, want je moet alles goed hebben voordat je de combi bet wint. Door deze regel is het verstandig om je voetbalweddenschappen met zorg uit te kiezen. Het beste kies je voor weddenschappen met een relatief grote winkans. Bij quoteringen van maximaal 2.00 zit je in ieder geval op een kans van 50%. Voeg ook niet te veel weddenschappen toe aan je combi bet. Op deze manier houd je nog enige controle over je gecombineerde weddenschap. 

Ga voor een langetermijnvisie mét strategie

Met een combi bet is je inzet meteen heel wat geld waard. Toch moet je niet overdrijven. Zodra de quoteringen te hoog worden, weet je dat er een grote kans is dat je de weddenschap verliest. Dat geldt ook voor single bets. Je hoopt misschien dat je met één weddenschap flink wat geld verdient, maar de realiteit is anders. Want hoe nuttig is het om 100 euro in te zetten op een weddenschap met een quotering van 15.00 als je vrijwel zeker weet dat je deze verliest? Die winst van 1.400 euro kun je dan wel vergeten.

Bij loterijen wordt er volop geadverteerd met de kans dat je leven in één klap verandert als je de hoofdprijs wint. Wat dat betreft is voetbalwedden toch echt een ander soort kansspel. Verwacht niet dat je binnen no time kunt stoppen met werken en naar een tropisch eiland kunt afreizen. Bij het wedden op voetbal moet je je juist richten op de lange termijn. Dat betekent dat je je bankroll rustig opbouwt en nooit al te grote risico’s neemt. Uiteindelijk gaat deze manier van spelen je echt het verst brengen. Die langetermijnvisie vraagt wel om een heldere strategie. Een simpele strategie doet zijn werk al prima. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alleen voor weddenschappen gaat met quoteringen die onder de 3.00 liggen. Of zet per keer nooit meer dan 1/20 van je totale gokbudget in. Dit soort afspraken geven je houvast tijdens het wedden en zorgen ervoor dat je in het vuur van spel geen beslissingen neemt waar je later spijt van krijgt. 

Bepaal je gokbudget en ga aan het spreiden

De voetbalwereld zit vol met verrassingen. Wie herinnert zich niet de achtste finale tussen Real Madrid en Ajax in het Champions League-toernooi van 2018/2019? De heenwedstrijd in de Johan Cruyff ArenA werd door de Madrilenen al met 2-1 gewonnen. Het was slechts een formaliteit om in eigen huis dat ticket voor de kwartfinale te verzilveren. Maar tegen ieders verwachting in won Ajax de wedstrijd in Bernabéu met 4-1 en Real kon die kwartfinale wel vergeten. Dit soort verrassingen komen vaker voor dan je misschien denkt. Zelfs als je redelijk zeker bent van je voorspelling, kun je dus verliezen. Daarbij komen we meteen terecht bij een belangrijke tip: zet nooit al je geld in op maar één of twee weddenschappen. Door te spreiden zijn eventuele verliezen veel makkelijker op te vangen. Bovendien voorkom je hiermee dat je uit pure frustratie veel meer geld inzet dan je eigenlijk kunt missen. Want als je je complete bankroll gebruikt voor één weddenschap en je verliest deze, dan ben je toch geneigd om dat verlies snel goed te maken. Dat kan je zomaar in grote problemen brengen.

Voordat je kunt gaan spreiden, moet je natuurlijk wel je gokbudget bepalen. Hoe hoog dat maand-, week- of dagbudget is, hangt volledig af van je eigen situatie. Misschien heb je 100 euro per week tot je beschikking of misschien zelfs tien of vijftig keer zoveel. Het bedrag is ook niet interessant, zolang je maar een apart potje reserveert voor je voetbalweddenschappen. En vanuit dat potje kun je gaan spreiden. Als je dan een weddenschap verliest, heb je nog genoeg geld over om de maand toch winstgevend af te sluiten. 

Kleine competities en lagere divisies kunnen heel interessant zijn

Bookmakers analyseren de statistieken nauwkeurig voordat ze de quoteringen online zetten. Maar ze denken daarnaast ook strategisch. Belangrijke wedstrijden en competities trekken altijd grote groepen voetbalwedders. Aan aandacht geen gebrek als de finale van de Champions League of El Clásico tussen Real Madrid en FC Barcelona op het programma staat. Voor een bookmaker is het dus niet nodig om jou over de streep te trekken met extra hoge quoteringen. Bij kleinere competities of lagere voetbaldivisies is dat wel een ander verhaal. De kans is groot dat je de wedstrijden uit de 3. Bundesliga week na week stug negeert. Al gaat dat snel veranderen als de bookmakers de quoteringen wat hoger gaan zetten om extra wedders naar deze wedstrijden te halen. En dat is inderdaad wat zo nu en dan gebeurt.

Toch gebeurt het niet altijd bewust dat je value kunt vinden bij dit soort competities. De bookmakers besteden simpelweg minder tijd aan het uitzoeken en analyseren van de statistieken. Dat kan behoorlijk gunstig zijn voor de quoteringen. Kijk dus eens verder dan alleen naar de standaard voetbalcompetities en -toernooi. Dit kan je zomaar extra winst opleveren.

Kijk af en toe of je strategie nog werkt

Je verdiept je keurig in de wedstrijdstatistieken voordat je een weddenschap plaatst. En natuurlijk verdeel je je gokbudget over meerdere voetbalweddenschappen zodat je eventuele verliezen ondervangt. En die quoteringen? Ook daarbij heb je inmiddels de perfecte balans gevonden tussen risico en winst. Tenminste, dat denk je. Misschien vertellen de feiten wel een heel ander verhaal.

Iedereen die gaat wedden op voetbal moet af en toe een stapje terug doen en even de tijd nemen voor een heuse evaluatie. Het berekenen van je ROI (Return of Investment) is hierbij een handig hulpmiddel. De ROI laat je simpelweg zien of je gokactiviteiten inderdaad zo winstgevend zijn als je zelf denkt. De formule ((bankroll * 100) / inzet) geeft alle informatie prijs die je nodig hebt. Als de bookmaker de afgelopen maand 208 euro in je account heeft gestort en je totale inzet was 200 euro, dan weet je dat je winst hebt gemaakt. Aan de hand van de ROI duik je wat dieper in de cijfers. De formule komt uit op een getal van ((208 * 100) / 200 =) 104. Dit is het ROI-percentage, dat je laat zien dat je in de afgelopen maand 4% winst hebt gemaakt. Dat is niet slecht, al streven de meeste voetbalwedders naar een winstpercentage dat ergens tussen de 5 en 10% ligt. Aan één ROI-percentage heb je niet zo heel veel, dus plan regelmatig een evaluatie in. Zo kun je snel zien of je op de goede weg bent of dat je toch iets in je wedstrategie moet aanpassen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.