Home WK-kwalificatie: wat kan Oranje onder Louis van Gaal?

WK-kwalificatie: wat kan Oranje onder Louis van Gaal?

Op 12 juli 2014 speelt het Nederlands elftal zijn laatste officiële wedstrijd onder Louis van Gaal. In de troostfinale van het WK wordt Brazilië met 3-0 verslagen, en de ploeg van Van Gaal mag trots zijn op zijn derde plek. In de zeven jaar daarna is die derde plek op een groot toernooi telkens ver weg. Oranje kwalificeert zich zelfs niet voor het EK van 2016 en het WK van 2018. Tijdens het Europees kampioenschap van deze zomer stelt het Nederlands elftal opnieuw teleur. Frank de Boer kan de ploeg niet naar een goede prestatie loodsen en de KNVB kan weinig anders dan vervanging zoeken. Begin augustus wordt dan officieel bekend dat de eigengereide Louis van Gaal zijn derde termijn bij Oranje ingaat. Zo kort na zijn benoeming is het moment al aangebroken om resultaat te laten zien. Woensdag 1 september, zaterdag 4 september en dinsdag 7 september staan er drie belangrijke WK-kwalificatieduels op het programma. Wat kan Oranje tegen Noorwegen, Montenegro en Turkije?

Verrassingen in het elftal van Louis Van Gaal

Het is even omschakelen, maar van het EK moet het Nederlands elftal rechtstreeks door naar het WK. Tenminste, de kwalificaties voor dat WK 2022 in Qatar. Onder Frank de Boer zijn er al drie kwalificatiewedstrijden afgewerkt. Nu is het de beurt aan Louis van Gaal om de klus af te maken en te zorgen dat Oranje dat ticket voor het Wereldkampioenschap binnenhaalt.

De periode tussen de benoeming en de eerste officiële wedstrijd is kort geweest. Het is daarom afwachten in hoeverre Van Gaal echt zijn stempel op Oranje heeft kunnen drukken. Bij de bekendmaking van de voorselectie werd wel meteen duidelijk dat de oefenmeester zijn eigen plan trekt. De jonge verdedigers Tyrell Malacia en Devyne Rensch waren twee van de grootste verrassingen op de lijst. Inmiddels weten we dat zij na de voorselectie ook de definitieve selectie hebben gehaald. De namen van Guus Til en keepers Justin Bijlow en Joël Drommel hadden velen ook niet op de lijst verwacht. En wat te denken van de terugkeer van Virgil van Dijk? De altijd kalm ogende Liverpool-verdediger moet het Erling Haaland in die confrontatie met Noorwegen moeilijk gaan maken.

In de selectie van Van Gaal ontbreken ook een aantal namen die er tijdens het afgelopen EK wel bij waren. Patrick van Aanholt, Donny van de Beek, Jasper Cillessen, Luuk de Jong, Quincy Promes, Joël Veltman en Owen Wijndal zijn bijvoorbeeld niet opgeroepen. Dat komt deels door blessures en deels door het ontbreken van ritme. Dat Steven Bergwijn in de afgelopen weken veel speelminuten heeft gekregen bij Tottenham, heeft hem juist wel een plekje in de Oranje-selectie opgeleverd. Bij de voorselectie ontbrak zijn naam nog, maar hij is er echt bij. Datzelfde geldt voor Denzel Dumfries, die net een miljoenentransfer naar Inter achter de rug heeft. Uiteraard zijn ook Mempis Depay en Frenkie de Jong van de partij. Er staat een selectie waar Louis van Gaal vertrouwen in heeft, zoveel is wel zeker.

Wat gooit Van Gaal in de strijd om WK-punten te pakken?

Iedereen heeft een mening over Louis van Gaal. Terwijl de één zijn eigenzinnigheid prijst, ziet de ander vooral een man die dwars is en weinig tegenspraak duldt. Frenkie de Jong gaf maandag tijdens een persmoment aan vooral nieuwsgierig te zijn. “Ik heb hem één keer eerder ontmoet, dat was het. Je hoort wel verhalen, maar ik ben benieuwd hoe de week zal verlopen”, aldus de middenvelder.

Hoewel er volgens De Jong al kort over het te spelen systeem is gesproken, moeten wij als buitenstaanders nog afwachten hoe de strategie van Oranje eruit gaat zien. Waarschijnlijk is de door Frank de Boer geïntroduceerde 5-3-2 opstelling van de baan en kiest Van Gaal voor het minder verdedigende 4-3-3. Een sterke aanval is dan ook cruciaal, want Nederland moet punten scoren. Na drie kwalificatieduels (waarvan twee gewonnen en één verloren) staat het Nederlands elftal met zes punten op een tweede plaats. Montenegro en Noorwegen hebben hetzelfde puntenaantal, maar het doelsaldo maakt het verschil. Toch moeten Van Gaal en consorten vooral naar boven kijken. Daar staat nu Turkije met zeven punten. Wanneer alle tien kwalificatieduels zijn gespeeld, moet Oranje zichzelf terugvinden op die eerste positie. Alleen dan is het doel voor rechtstreekse plaatsing bereikt. Een tweede plek brengt het Nederlands elftal naar de play-offs en daarmee maakt de ploeg het zichzelf onnodig moeilijk.

Wedden op de WK-kwalificatie van Oranje

De selectie van het Nederlands elftal heeft slechts twee dagen de tijd gehad om aan Louis van Gaal te wennen. Maandag kwam iedereen in Zeist bij elkaar, woensdag staat het eerste duel al op het programma. Op 1 september om 20.45 uur speelt Oranje zijn kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. Aangezien Nederland tot nu toe al één wedstrijd heeft verloren, is er weinig ruimte meer voor fouten. Matthijs de Ligt moet woensdag op de bank blijven zitten wegens een schorsing, maar Van Gaal heeft genoeg sterke verdedigers tot zijn beschikking om dat probleem te ondervangen. Bij de bookmakers is Oranje overigens de duidelijke favoriet. Al moeten de speler oppassen dat Erling Haaland niet in een goede positie voor het doel komt te staan. We weten inmiddels hoe trefzeker hij is.

Na de wedstrijd tegen Noorwegen volgt zaterdag 4 september om 20.45 uur een thuiswedstrijd tegen Montenegro. Op papier is dit slechts een formaliteit. De tegenstander van dinsdag 7 september (aftrap 20.45 uur) is een ander verhaal. Het uitduel in Turkije werd onder Frank de Boer nog met 4-2 verloren en het is zaak om in eigen huis het hoofd koel te houden. Om serieus zicht te houden op dat rechtstreekse WK-ticket kan Oranje zich eigenlijk geen misstappen veroorloven. Ga er dus voor zitten als het Nederlands elftal in 2021 zijn eerste duels onder Louis van Gaal speelt.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.