Home Wie wint de Spaanse Supercup, Real of Athletic?

Wie wint de Spaanse Supercup, Real of Athletic?

De absolute top van het Spaanse voetbal is deze week afgereisd naar Saoedi-Arabië. Daar vindt de strijd om de 38e Spaanse Supercup plaats. De halve finales zijn inmiddels afgewerkt. Met FC Barcelona – Real Madrid leverde die halve finale van woensdag alvast een mooi affiche op, maar de wedstrijd zorgde niet alleen op papier voor spanning. Na een 2-2 in de reguliere speeltijd trok Barça in de verlenging aan het kortste eind. Real mag zich dus opmaken voor die Supercup-finale van komende zondag. Een dag na die halve finale tussen Barcelona en Real voorkwam Athletic Bilbao een Madrileens onderonsje. Athletic kwam in de wedstrijd tegen Atlético Madrid knap terug van een eigen doelpunt, en in de 81e minuut kwam de uiteindelijke genadeklap. Nu kunnen we ons opmaken voor finale van zondag 16 januari (aftrap 19.30 uur). Wie pakt dit jaar de winst in de Spaanse Supercup, Real Madrid of Athletic Bilbao?

Supercup: het beste dat het Spaanse voetbal te bieden heeft

De Supercopa de España is de crème de la crème van het Spaanse voetbal. Hier is geen plek voor clubs die elke week vechten tegen degradatie. Zelfs clubs die zich netjes in de middenmoot van La Liga handhaven, zien we er niet terug. In de Supercup draait het alleen om het beste dat Spanje op voetbalgebied te bieden heeft. En voor de 38e editie waren dat FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid en Athletic Bilbao.

Jarenlang gingen er twee uitnodigingen de deur uit voor de Spaanse Supercup: die voor de regerend landskampioen en die voor de winnaar van de Copa del Rey. Geen halve finales dus, maar alleen een grote finale waarin alles beslist werd. Het systeem met twee deelnemers aan de Spaanse Supercup is drie jaar geleden losgelaten. Anno nu strijden er vier clubs mee om deze prestigieuze voetbalprijs. De heersend kampioen en de winnaar van de Copa del Rey hebben gezelschap gekregen van de nummers twee. En laten nu juist die nummers twee heersen in Saoedi-Arabië. Real Madrid (tweede in La Liga) en Athletic Bilbao (verliezend finalist van de Copa del Rey) hebben in de halve finales alvast de eerste horde genomen. Nu treffen ze elkaar in de finale van zondag 16 januari.

Dit is de Supercup-winnaar volgens de bookmakers

Het Saoedische Riyad is het toneel voor de Supercup van 2022. Het is zeker niet de eerste keer dat de Spaanse voetbalgrootmachten buiten hun eigen landsgrenzen moet spelen om deze nationale prijs binnen te slepen. Het geld dat de Saoediërs op tafel leggen om de Supercup te mogen hosten, heeft de Spaanse bond snel verleid om tot een deal te komen. Daarom zijn alle ogen zondag vanaf 19.30 uur gericht op het Koning Fahdstadion.

In het Koning Fahdstadion gaan we een finale zien met Real Madrid in de favorietenrol. Bij Holland Casino levert inzetten op Real als wedstrijdwinnaar een quotering op van 1.66. Voor een gelijkspel staat de quotering op 4.20, terwijl winst voor Athletic Bilbao goed is voor 5.00 keer de inzet. Het gaat hier uiteraard om de reguliere speeltijd. Denk je dat er een mogelijke verlenging komt? Zet dan in op de ploeg die trofee meer naar huis neemt. De odds gaan hiermee wel naar beneden aangezien de gelijkspel-optie verdwijnt.

De afgelopen ontmoetingen laten een duidelijk beeld zien…

Athletic Bilbao-trainer Marcelino liet zich na die gewonnen halve finale van donderdag al uit over Real Madrid: “Tot nu toe heeft Carlo Ancelotti het sterkste team in het kampioenschap, met Benzema als beste speler en Vinicius die op datzelfde hoge niveau zit. […] Er is bij Real Madrid nergens zwakte, maar we zullen proberen om elke kans te benutten”.

Met deze uitspraak plaatst Marcelino zijn eigen team al in de rol van underdog. Die underdogpositie komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Afgelopen maand troffen de clubs twee keer in de competitie, en beide keren was daar die overwinning voor Real Madrid. Op 1 december kwam er in Bernabéu een 1-0 eindstand op het scorebord te staan. Precies 3 weken later kon Athletic Bilbao zich in eigen huis niet revancheren. Het werd 1-2 en opnieuw ging De Koninklijke uit Madrid er met de volle 3 punten vandoor.

… maar niet alles is wat het lijkt

In korte tijd pakte Real twee overwinningen op zijn aankomende tegenstander in de Supercup-finale. Gaat daar zondag een derde overwinning bij komen? Als er eenzelfde soort match komt als die twee La Liga-duels van december, dan gaat het in het Koning Fahdstadion behoorlijk spannend worden. Want hoewel de uitslagen op het eerste gezicht een duidelijk beeld laten zien, lagen de partijen op het veld toch erg dicht bij elkaar. In Bernabéu misten de mannen van Marcelino vier grote kansen, en ook in Bilbao was de ploeg vaak ietwat ongelukkig. Daarom verwachten wij dat ons zondag een spannende Supercup-finale staat te wachten, waarin de marges klein zijn. Wij zetten in op een 1-1 stand in de reguliere speeltijd. De verlenging moet dan de beslissing brengen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.