Home Wie wint de Johan Cruijff Schaal, Ajax of PSV?

Wie wint de Johan Cruijff Schaal, Ajax of PSV?

Het loopt lekker bij PSV. En dat is nog een groot understatement. De afgelopen weken speelden ze Galatasaray in de CL-kwalificaties met speels gemak naar huis, en dinsdag was het de beurt aan FC Midtjylland. Met een 3-0 zege legden de Eindhovenaren alvast een mooie basis om door te dringen tot de play-offs. Het goede spel van PSV kan ook zomaar leiden tot de eerste prijs van het seizoen. Want na al dat Champions League-geweld is het deze week tijd voor een eerste nationale strijd. Zaterdag om 20.00 uur treft de ploeg van Roger Schmidt Ajax in de finale om de Johan Cruijff Schaal. Het lijkt voor de PSV’ers even een snel tussendoortje, ook al staat er echt wel iets op het spel. Toch is het verstandig om naar het grotere plaatje kijken als je deze week gaat wedden op de Johan Cruijff Schaal.

PSV start in bloedvorm aan de strijd om de Johan Cruijff Schaal

Een 5-1 en 2-1 overwinning op Galatasaray, gevolgd door een 3-0 zege op FC Midtjylland. Het zijn cijfers waar PSV trots op mag zijn. En belangrijker nog: het spel dat de Eindhovenaren in die drie duels lieten zien, was behoorlijk indrukwekkend. Daar kan de ploeg mee vooruit! In tegenstelling tot PSV hebben we Ajax vooralsnog amper gezien. Natuurlijk, er waren die vriendschappelijke wedstrijden die ons een klein beetje beeld geven van hoe de Amsterdammers ervoor staan. Maar een wedstrijd waarin de ploeg écht iets had om voor te strijden, dat is er niet geweest. Hierdoor is de vorm van de Ajacieden enigszins een vraagteken. Wat kunnen ze laten zien als er iets op het spel staat en ze móeten winnen om die prijs te pakken? Dat gaan we pas zien als zaterdag de strijd om de Johan Cruijff Schaal is losgebarsten.

In de Amsterdamse ArenA ontmoeten zaterdag twee ploegen elkaar die een heel andere zomer achter de rug hebben. Ajax heeft alle tijd gehad om zich voor te bereiden op het nieuwe voetbalseizoen; voor PSV was het meteen al serious business. De Eindhovenaren willen graag doordringen tot de groepsfase van de Champions League en dat betekent dat ze sinds 21 juli al gefocust en vol ambitie op het veld staan. Een ploeg die inmiddels drie serieuze duels achter de rug heeft waarin alles lekker draait versus een ploeg die nog geen echt wedstrijdritme in de benen heeft. Dit kan een rol gaan spelen in de finale van de Johan Cruijff Schaal. Gaat PSV het de Ajacieden lastig maken? Het zou zomaar kunnen.

Ajax kan op volle sterkte strijden om de Johan Cruijff Schaal

Wanneer je gaat wedden op de Johan Cruijff Schaal, speelt de bloedvorm van PSV ongetwijfeld een rol in je oordeel. Sta je al op het punt om PSV als winnaar op je wedbriefje aan te kruisen? Wacht nog even! Er is namelijk een ander punt waar je echt over moet nadenken voordat je definitief gaat inzetten. De uitspraak die Roger Schmidt eerder deze week in de media deed, kan namelijk grote invloed hebben op jouw weddenschap. “Het eerstvolgende duel is altijd het belangrijkste. Maar in die drie duels hebben we iedereen nodig”, aldus de trainer over de CL-kwalificatiewedstrijden die nog komen gaan. Met deze uitspraak maakt Schmidt meteen duidelijk waar de grootste prioriteit ligt.

PSV wil een seizoen met Champions League-voetbal, dus in die return van de derde voorronde én de twee play-offs moet de ploeg op volle sterkte zijn. Het gevolg is dat enkele vaste spelers zaterdag tegen Ajax mogelijk rust krijgen. PSV wil de Johan Cruijff Schaal graag winnen, maar de Champions League is (hoe kan het ook anders) belangrijker. Dus hoe ver is de club bereid om zaterdag te gaan? Wat dat betreft zit Ajax in een heel andere positie. De ploeg van Erik ten Hag is zeker van een plek in de Champions League, waardoor die hele kwalificatiereeks aan hen voorbijgaat. De start van de Eredivisie is de enige andere focus naast de strijd om de Johan Cruijff Schaal. En die start laat nog een week op zich wachten. Kortom, Ajax is in de luxepositie om alles te geven en het sterkst mogelijke elftal in het veld te brengen. Het is niet nodig om spelers rust te geven, zoals PSV dat mogelijk wel doet. Sterker nog: een beetje extra wedstrijdritme is met de Eredivisie in aantocht zeer belangrijk. Ajax op volle kracht tegen een PSV dat belangrijker zaken aan zijn hoofd heeft: gaat deze factor dan de strijd om de Johan Cruijff Schaal bepalen?

Dit zeggen de bookmakers

De Johan Cruijff Schaal is de traditionele opener van het Nederlandse voetbalseizoen. In 2020 moesten we het vanwege de coronapandemie even zonder doen, maar nu is het duel tussen de twee beste clubs van vorig seizoen weer terug. Twee jaar geleden was Ajax tijdens deze seizoensopener met 2-0 te sterk voor PSV. Wat gaat er zaterdag 7 augustus vanaf 20.00 uur gebeuren? Op het moment dat de basisopstellingen nog niet bekend zijn, is Ajax de grote favoriet bij de bookmakers. Bij TOTO zijn de odds voor een 1×2 weddenschap ongeveer als volgt: 1.74 bij winst voor Ajax, 4.20 voor een gelijkspel en 4.25 bij winst voor PSV. Ook wij denken dat de Champions League-ambities van PSV invloed gaan hebben op de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Maar het kan interessant zijn om te wachten met inzetten tot de basisopstellingen bekend zijn. Wat gaat jouw tactiek worden als je gaat wedden op deze eerste grote wedstrijd van het Nederlandse voetbalseizoen?

toggle off
Gokreclame uitschakelen.