Home Wat kan Vitesse in dit weekend vol topduels?

Wat kan Vitesse in dit weekend vol topduels?

Vitesse had woensdag een totale offday. Na een reeks fraaie wedstrijden was daar opeens het totaal onverwachte verlies bij VVV Venlo. De Arnhemmers hadden amper iets in te brengen, en met vier goals van VVV’er Giorgos Giakoumakis was het lot snel beslecht. De zeperd in Venlo is vooral met het oog op de titelkansen slecht nieuws. De ploeg van Thomas Letsch zag het gat met koploper Ajax deze week groeien tot zes punten. De overwinning van PSV op FC Emmen zorgde er zelfs voor dat Vitesse zijn tweede plek kwijtraakte aan de Eindhovenaren. Dit weekend kan alles weer helemaal op de kop zetten. Voor vier van de vijf clubs uit de top van de competitie staat er een zwaar duel op het programma. Met de wedstrijden Feyenoord – PSV en AZ – Ajax kunnen we ons verheugen op twee echte toppers. Vitesse heeft in RKC een veel makkelijkere tegenstander. Kortom, reden genoeg om dit weekend de Premier League en de Serie A te negeren en je helemaal te focussen op de Eredivisie!

Feyenoord – PSV: de eerste van de twee grote topduels

Zondag 31 januari is echt zo’n dag dat velen al wekenlang rood omcirkeld in de agenda hebben staan. Op deze laatste dag van de maand staan er twee grote voetbalduels op het programma, en daarmee is dit de perfecte afsluiting van deze toppermaand. Het begint allemaal om 14.30 uur in de Rotterdamse Kuip. Feyenoord, de nummer vijf van de competitie, ontvangt hier de selectie van PSV. Voor Feyenoord is winst in dit duel cruciaal. Het gat met de kop van de Eredivisie is groter dan Advocaat had gehoopt. Inmiddels loopt de nummer vijf al twaalf punten achter op Ajax en acht op PSV. De Rotterdammers hebben die drie punten dus heel hard nodig als ze nodig enigszins willen aanhaken. Bij verlies tegen PSV kunnen we Feyenoord definitief van de lijst met titelkandidaten schrappen.

Feyenoord heeft er een paar moeilijke weken op zitten. De drie laatste competitieduels gingen verloren, waarbij vooral het grote aantal tegengoals opviel. Zowel AZ als Heerenveen scoorden drie keer in hun wedstrijd tegen Feyenoord. Erger nog: in de bekerwedstrijd wist het moeizaam scorende Heracles twee keer keeper Nick Marsman te passeren. Feyenoord heeft achterin dus een probleem. PSV kan daar zondag zomaar van profiteren. De ploeg heeft sterke kwaliteiten voorin, al geeft het spel van de laatste weken soms ook wat reden tot zorg. Zo had PSV het toch wel moeilijk tegen het kleine RKC. Laat staan wat er gebeurt als Roger Schmidt en zijn mannen tegenover een sterkere ploeg staan. De wedstrijden tegen Ajax en AZ vielen simpelweg niet mee. Dit weekend kan het in de Kuip echt alle kanten op. PSV is licht favoriet, maar het zal ons niet verbazen als Feyenoord toch met een krappe overwinning naar huis gaat.

AZ – Ajax: de tweede topper van de zondag

Als Feyenoord en PSV de punten hebben verdeeld, is het tijd om je op te maken voor het volgende grote duel van de zondag. Om 16.45 uur is de aftrap van de wedstrijd AZ – Ajax. Voor AZ geldt hetzelfde als voor Feyenoord. De club móet winnen om de landstitel in het vizier te houden. Vooralsnog bezet AZ de vierde plek van de competitie, op tien punten afstand van koploper Ajax. Dat gat gaan ze niet meer dichten als Ajax dit weekend het onderlinge duel wint en opnieuw drie punten uitloopt. Winnen is dus het devies!

AZ staat bekend als de reuzendoder van de Eredivisie. In topwedstrijden lijken de Alkmaarders altijd iets extra’s te kunnen, en dat leverde ze eerder deze maand al een overwinning op bij PSV (het werd 1-3) én bij Feyenoord (afgelopen zondag werd het 2-3). Vlak voor de kerst werd ook Vitesse met 3-1 verslagen. Het enige verlies in een topwedstrijd leed AZ in het bekerduel met Ajax. Bovendien stonden de Amsterdammers tijdens die achtste finale van 20 januari niet met zijn sterkste elftal op het veld. Hierdoor zullen ze in Alkmaar toch wat zenuwachtig worden. Bij Ajax zijn ze ongetwijfeld een stuk zekerder van hun zaak. De ploeg laat momenteel niet zijn beste spel zien, maar effectief is het nog steeds. De laatste keer dat Ajax in de Eredivisie verloor, was toen FC Twente op 5 december geheel verrassend de 1-2 op het scorebord van de ArenA kreeg. De statistieken zijn in het voordeel van Ajax, iets wat duidelijk terug te zien is bij de bookmakers. Een overwinning voor AZ levert ongeveer 3.85 keer de inzet op, tegen 1.85 bij winst voor Ajax. Maar het wordt sowieso spannend in het AFAS Stadion.

Vitesse aast alvast op de tweede plek

Bij Vitesse zitten ze zondag vast klaar om de wedstrijden Feyenoord – PSV en AZ – Ajax op de voet te volgen. Deze topduels zijn ook belangrijk voor de positie van de Arnhemmers. Verlies van PSV kan Vitesse weer terugbrengen naar de tweede plek in de competitie. Voor Thomas Letsch en co is het natuurlijk een perfect scenario als daarnaast Ajax zich verslikt in Alkmaar. Toch hangt het niet allemaal van anderen af. Zaterdag om 21.00 moet de club eerst nog zien te winnen van RKC. Op papier wordt dit een makkelijke opgave. RKC is terug te vinden in de onderste regionen van de competitie, en winnen is de laatste tijd een onmogelijke opgave voor de Waalwijkers. Hiermee is RKC toch net een ander soort tegenstander dan VVV, waar Vitesse afgelopen woensdag onverwacht met grote cijfers van verloor. VVV had de vorm, RKC niet. We mogen dus verwachten dat Vitesse na twintig speelrondes op 44 punten komt te staan. De vraag is of dat genoeg is om die andere serieuze titelkandidaten zenuwachtig te maken.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.