Home Transfer Steven Berghuis zet verhoudingen op scherp

Transfer Steven Berghuis zet verhoudingen op scherp

De geruchten gingen al een tijdje rond, maar nu is het dan eindelijk officieel. Feyenoorder Steven Berghuis maakt zijn omstreden transfer naar aartsrivaal Ajax. De Amsterdammers verwelkomen de Feyenoord-aanvoerder voor een transfersom van maximaal 5,5 miljoen euro. Voor dat bedrag heeft Berghuis een contract getekend van vier jaar. Als alles goed gaat, blijft de 29-jarige rechtsbuiten tot medio 2025 bij Ajax. Voor Feyenoord is het een flinke tegenvaller dat Berghuis De Kuip gaat verlaten, zeker met het oog op komend seizoen. De Rotterdammers willen eindelijk weer meestrijden om de kampioensschaal, en ook op internationaal niveau zijn er ambities. Dan is het wel heel zuur als de aanvoerder en tevens belangrijkste Feyenoord-speler van het moment, de selectie gaat verlaten. Wat gaat dat met de ploeg van nieuwbakken trainer Arne Slot doen?

Steven Berghuis vindt in Amsterdam wat hij bij Feyenoord mist

Het is altijd even omschakelen wanneer de aanvoerder vertrekt. Maar het is pas echt slikken als die aanvoerder ook nog kiest voor de grootste rivaal uit de competitie. Dat is precies wat Steven Berghuis nu doet. Het was al langere tijd bekend dat de Oranje-international bij Feyenoord niet vond wat hij zocht. Berghuis wil per se Champions League-voetbal spelen, iets wat komend seizoen met de Rotterdamse ploeg niet gaat lukken. Feyenoord komt uit in de Conference League, het nieuwe toernooi dat in hiërarchie nog later staat dan de Europa League. Niet zo vreemd dus dat Steven Berghuis zijn zinnen had gezet op die ene Nederlandse ploeg die zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League heeft geplaatst: Ajax.

In Amsterdam vindt Berghuis ook iets anders wat hij in de Rotterdamse Kuip niet vindt. Want na die landstitel die hij in zijn eerste seizoen met Feyenoord behaalde (in 2016/17), is het kampioenschap altijd te ver uit zicht geweest. Geen landstitels en geen serieuze kansen op het Champions League-toneel. Dat moet anders, vond de Feyenoord-aanvoerder. Het resultaat is een transfer waar de complete Nederlandse voetbalwereld over praat.

Een overstap van Feyenoord naar Ajax is sowieso veelbesproken

Een transfer van Feyenoord naar Ajax brengt veel emoties met zich mee. Dat ondervond ook Steven Berghuis, die filmpjes voorbij zag komen van Feyenoord-supporters die shirts met zijn naam erop in brand staken. Dit zegt alles over hoe gevoelig een transfer van Rotterdam naar Amsterdam ligt. Vanwege de enorme rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax is het bijna not done om naar de andere ploeg te verkassen. In de geschiedenis zijn er ook maar weinig spelers geweest die dezelfde weg bewandelden als Steven Berghuis nu. In 1965 verliet Henk Groot Feyenoord om bij Ajax te voetballen, in 1977 was het de beurt aan Jan Everse en in 1995 maakte Arnold Scholten de rechtstreekse overstap. Berghuis is in al die decennia pas de vierde voetballer die deze stap naar Amsterdam zet.

Het was de afgelopen tijd geen geheim meer dat Steven Berghuis weg wilde bij Feyenoord en zijn toekomst zag bij landskampioen Ajax. Er was wat gesteggel rondom de transfersom en het leek erop dat er een arbitragezaak aan te pas moest komen. Maar nu is die juridische weg dan toch van de baan en Feyenoord, Ajax én Steven Berghuis hebben een akkoord bereikt. De Amsterdammers betalen nu een transfersom van 4 miljoen euro en in een later stadium komen daar nog bonussen bij. Hierdoor kan het totale bedrag oplopen tot maximaal 5,5 miljoen euro. Voor dat geld verliest Feyenoord niet alleen zijn aanvoerder, maar ook een speler die goed is voor flink wat doelpunten en assists. Vorig seizoen scoorde Berghuis 19 keer, van de in totaal 64 doelpunten die het Feyenoord-elftal wist te maken. Dat is bijna een derde van alle goals. Naast die 19 doelpunten was de 29-jarige aanvoerder verantwoordelijk voor 15 assists. Het kan niet anders dan dat Feyenoord Steven Berghuis enorm gaat missen.

Wat gaan de veranderingen bij Feyenoord ons brengen?

Bij Feyenoord stond Steven Berghuis de laatste tijd op eenzame hoogte. Hij was dan ook de enige die vanuit Rotterdam werd afgevaardigd richting het EK voetbal. Bij Ajax lonkt Champions League-voetbal en een kans op de landstitel. Daarvoor moet Berghuis wel de concurrentie aan met andere Ajacieden, waaronder de Braziliaan Anthony.

Met Steven Berghuis in de gelederen heeft Ajax weer een mooie versterking binnen. Dat is voor Feyenoord wel anders. Het vertrek van de aanvoerder is een flinke aderlating voor de ploeg, en het is zaak om zo snel mogelijk nieuwe spelers binnen te halen. Technisch directeur Frank Arnesen aast op een vleugelspeler én een centraal verdediger. Voor die eerste positie wordt serieus gekeken naar Javairô Dilrosun, die nu nog bij Hertha BSC voetbalt. Al zijn er meer spelers die bij Feyenoord interesse hebben gewekt.

Nu de transfer van Steven Berghuis officieel is en de verhoudingen tussen Ajax en Feyenoord op scherp zijn gezet, is het aan Arne Slot om zijn nieuwe club klaar te stomen voor een mooi seizoen. Met Slot aan het roer kunnen de supporters zich verheugen op een seizoen met aanvallend voetbal. Het is even afwachten of het Feyenoord zonder Berghuis zich snel thuis voelt bij deze nieuwe manier van spelen. Half augustus moeten de Rotterdammers alles op orde hebben, want dan gaat de Eredivisie weer van start. Op dat moment zien we ook of Steven Berghuis zijn ritme kan vinden bij Ajax. In seizoen 2021/22 wordt het dus extra boeiend om Ajax en Feyenoord in de gaten te houden als je graag wedt op voetbal. De aloude klassieker mag je sowieso niet meer missen!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.