Home Ronde 7 en 8 in de WK-kwalificaties

Ronde 7 en 8 in de WK-kwalificaties

Het competitievoetbal ligt dit weekend even stil zodat er alle ruimte is voor de WK-kwalificaties. Ook voor Oranje zitten er twee duels aan te komen. De kans is klein dat er nu al grote beslissingen vallen, maar toch zijn de aankomende wedstrijden tegen Letland (vrijdag om 20.45 uur) en Gibraltar (maandag om 20.45 uur) zeer belangrijk voor Van Gaal en consorten. Het is cruciaal dat de twee WK-kwalificaties tegen deze ‘makkelijke tegenstanders’ de volle 6 punten opleveren. Anders kan Noorwegen zomaar profiteren in de strijd om rechtstreekse plaatsing.

6 punten en werken aan dat doelsaldo: dat is de opdracht

In groep G zijn Nederland en Noorwegen de voornaamste kandidaten voor directe WK-plaatsing. Maar het gat met Turkije is nog niet definitief geslagen. Nederland en Noorwegen staan na zes kwalificatieduels op 13 punten, Turkije op 11. De vier laatste WK-kwalificaties (twee dit weekend en twee in november) moeten duidelijkheid gaan brengen. Want komt dat rechtstreekse ticket er óf moet Nederland verder in de play-offs?

Hoewel de concurrentie dichtbij is, moet het Nederlands elftal vooral naar zichzelf kijken. Er is maar één scenario dat Louis van Gaal maandagavond tevreden zal stemmen. Oranje móet namelijk winnen van Letland en Gibraltar. Daarnaast biedt de thuiswedstrijd tegen Gibraltar een mooie gelegenheid om aan dat doelsaldo te werken. Het Nederlands elftal staat er qua doelsaldo al goed voor, maar wat extra goals kan nooit kwaad als het Noorwegen op afstand wil houden.

De spelers van Oranje houden de Noren sowieso goed in de gaten. De twee concurrenten treffen elkaar pas weer op 16 november, en toch is de strijd ook dit weekend op de achtergrond aanwezig. Vijf Oranje-spelers zitten dicht tegen een schorsing aan (Virgil van Dijk, Davy Klaassen, Donyell Malen, Luuk de Jong en Ryan Gravenberch). Vanuit de media is dan ook gesuggereerd om vrijdag tegen Letland kaarten te pakken zodat Van Gaal in die belangrijke WK-kwalificaties van november niet met geschorste spelers zit. De bondscoach wil hier niets van weten. Pas half november weten we of die beslissing goed gaat uitpakken.

Plan B: Van Gaal oefent op een snelle omschakeling

Onder Frank de Boer vertrouwde Oranje op het veel bekritiseerde 4-3-3-systeem. Ook bij de eerste WK-kwalificaties onder Louis van Gaal zagen we het Nederlands elftal steeds in deze bekende opstelling staan. Nu de bondscoach wat meer tijd heeft gehad om zich voor zijn derde termijn goed te installeren, gaan we langzaamaan verandering zien. Tijdens de training van afgelopen maandag liet hij zijn spelers weten te gaan oefenen op het magische Plan B. Dat klinkt overigens geheimzinniger dan het is. Plan B betekent dat Oranje tijdens de wedstrijd snel kan overschakelen op een ander systeem als de stand daarom vraagt. Lukt het niet om via het ene systeem voorbij die taaie verdediging te komen, dan lukt het misschien met het andere systeem. Bij Plan B is er letterlijk een hoofdrol weggelegd voor de kopkracht van Luuk de Jong en Wout Weghorst. “En dan komt Wout erin en dan komt Luuk erin en dan boem!”, zo klonk het eerder deze week vanaf het trainingsveld.

Weer twee debutanten in het Oranje van Van Gaal

Oefenen op zo’n snelle omschakeling naar het 5-3-2-systeem is alvast een grote stap richting het vernieuwde Oranje. Maar ook qua selectie probeert de oefenmeester nieuwe dingen uit. Wie had er verwacht dat SC Freiburg-keeper Mark Flekken zich bij Oranje mocht melden? Hij zelf in ieder geval niet. Club Brugge-speler Noa Lang is voor dit tweeluik de andere debutant. “Ik heb natuurlijk al eerder aangegeven dat we niet dik in onze buitenspelers zitten. We zijn dus op zoek naar mogelijkheden op die posities. Dan geef ik de kans graag aan een jonge speler”, aldus Louis van Gaal. Met het oog op het WK is dat geen onverstandige zet. Nu is er nog tijd om spelers op de verschillende posities te observeren. Al blijft het belangrijk om ondertussen punten te pakken.

Wedden op de WK-kwalificaties van Nederland

Die 13 punten in de stand om WK-kwalificatie moeten er over een paar dagen 19 zijn. Lukt het niet om de volle 6 punten te pakken, dan is er iets goed mis. Letland en Gibraltar zijn nu eenmaal geen tegenstanders die het Nederland moeilijk moeten maken. Eerder dit jaar won Oranje al met 2-0 van Letland. Dat was toen een thuiswedstrijd, vrijdag om 20.45 uur spelen ze dus uit. Toch moet dat voor de uitkomst weinig uitmaken. Dat is wel te zien aan de quoteringen van een 1×2 weddenschap. Bij de nieuwe bookmaker BetCity staat Letland op een quotering van 29.00 en Nederland op een quotering van 1.06. Ga dus vooral op zoek naar alternatieve voetbalweddenschappen! Wat te denken van een correcte score of een over/under weddenschap? Wij denken dat Nederland de nul houdt en met minimaal een 2-0 zege naar huis terugkeert.

Maandag tegen Gibraltar gaan we hopelijk een ouderwets doelpuntenfestijn zien. Afgelopen maart won Oranje nog met 7-0, en opnieuw is er de verwachting dat de ploeg van Van Gaal lekker aan het doelsaldo kan werken. Ga eens voor een live weddenschap en voorspel wanneer die volgende goal valt. Of denk jij wel te weten wie de volgende doelpuntenmaker wordt? Er is natuurlijk genoeg te wedden, maar toch gaan de WK-kwalificaties Letland – Nederland en Nederland – Gibraltar ongetwijfeld een aantal dode momenten opleveren. Dit soort momenten bieden jou dé kans om even te kijken wat Noorwegen doet. De grootste concurrent in de strijd om dat WK-ticket speelt vrijdag 8 oktober een uitwedstrijd tegen Turkije. Maandag 11 oktober spelen de Noren thuis tegen Montenegro. Puntenverlies zal natuurlijk gunstig zijn voor de plaatsingskansen van Oranje.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.