Home PSV wil meedoen om Europese groepswinst

PSV wil meedoen om Europese groepswinst

PSV moet nog flink aan de bak om zich zeker te stellen van overwintering in de Europa League. Begin deze maand hebben de Eindhovenaren het zichzelf behoorlijk moeilijk gemaakt door met 0-0 gelijk te spelen te AS Monaco. Hierdoor staan ze nu derde in een groep waar nog alles mogelijk is. De opdracht voor de ploeg van Roger Schmidt is duidelijk. Ze moeten donderdag van Sturm Graz winnen om zicht te houden op directe plaatsing voor de knock-outfase. Alleen de nummer één van de poule gaat dit seizoen rechtstreeks door naar de laatste zestien. Voor de nummer twee wacht eerst een tussenronde, en dat is iets wat PSV graag wil ontlopen. Maar ja, vooralsnog is zelfs die tweede plek lang geen zekerheid. PSV móet punten pakken om de aansluiting met de rest te behouden. Eén voordeel: Sturm Graz is veruit de zwakste tegenstander uit groep B. Hier liggen dus kansen om iets aan het wat teleurstellende puntenaantal te doen.

PSV kijkt naar boven in deze fase van de Europa League

Donderdag 25 november, 21.00 uur. In het publiekloze Philips Stadion ontvangt PSV het Oostenrijkse Sturm Graz voor de vijfde groepswedstrijd van de Europa League. Met vier Europa League-duels achter de rug, bezet PSV momenteel de derde plek in groep B. Het gat met de koplopers is nog te overzien. PSV heeft 5 punten bij elkaar gesprokkeld, Real Sociedad 6 en AS Monaco leidt de poule met 8 punten. Voor Sturm Graz is het Europese avontuur dit seizoen vrijwel zeker voorbij. De Oostenrijkers staan na drie verloren wedstrijden en één gelijkspel op niet meer dan een punt. PSV kan én moet dus naar boven kijken in deze fase van de Europa League.

De huidige derde plek brengt de Eindhovenaren niet verder dan de tussenronde van de Conference League. En als PSV iets wil voorkomen, is het afzakken naar dat derde clubtoernooi van Europa. Daarom is er minimaal een tweede plek nodig, al biedt ook die positie geen zekerheid. Waar de UEFA voorheen voor overzichtelijkheid koos en de twee beste ploegen van elke groep door liet gaan naar de knock-outfase, moet de helft zich nu nogmaals bewijzen in de Europa League-tussenronde. Alle acht nummers twee uit de Europa League spelen een play-offwedstrijd tegen een nummer drie uit de Champions League. Hierdoor is niets meer zeker. Alleen de eerste plek in poule B geeft PSV absolute zekerheid over overwintering in de Europa League.

Directe plaatsing voor de laatste 16 is mogelijk, maar ook erg lastig

PSV is dit seizoen de enige Nederlandse inbreng in de Europa League. Het zou natuurlijk zonde zijn als daar een einde aan komt. Maar eerlijk is eerlijk, de strijd is nog lang niet gewonnen. De PSV’ers kijken tegen een achterstand aan van één punt op Real Sociedad en drie punten op AS Monaco. Met twee groepsduels te gaan, valt er simpelweg veel te winnen én te verliezen.

In groep B van de Europa League staan de komende tijd de volgende wedstrijden op het programma:

  • Donderdag 25 november, 21.00 uur: PSV – Sturm Graz
  • Tegelijkertijd vindt de wedstrijd Monaco – Real Sociedad plaats
  • Donderdag 9 december, 18.45 uur: Real Sociedad – PSV
  • Op 9 december om 18.45 uur treffen ook Sturm Graz en Monaco elkaar

Voor een vervolg in de Europa League is het essentieel dat PSV zijn wedstrijd tegen Sturm Graz wint. Terwijl we naar de voetbalmatch in het Philips Stadion kijken, kunnen we ook niet om die andere groepswedstrijd heen. Want als Monaco zijn wedstrijd van Real Sociedad wint, dan wordt het voor de Eindhovenaren onmogelijk om die eerste plek te pakken. Een gelijk puntenaantal is dan het hoogst haalbare, waarna het onderlinge resultaat gaat tellen. Met één gelijkspel tegen AS Monaco en één verloren wedstrijd, trekt PSV helaas aan het kortste eind. Kortom, het is te hopen dat Real Sociedad donderdag punten afsnoept. Met quoteringen van 2.50 bij winst voor Monaco, 3.35 bij een gelijkspel en 2.75 bij winst voor Real Sociedad (zoals ze te vinden zijn bij bookmaker BetCity) is alles voor deze wedstrijd mogelijk. Na donderdag is het sowieso nog niet gedaan in groep B. Hoe de definitieve stand eruit gaat zien, wordt pas duidelijk als op 9 december de laatste groepsduels zijn gespeeld.

Kan PSV zich terugvechten in de top van groep B?

Sturm Graz is de zwakste schakel van groep B. Als de PSV’ers hun Europese avontuur een vervolg willen geven, dan moeten ze donderdag gaan winnen. De bookmakers zijn alvast positief. Zo levert een 1×2 weddenschap bij oudgediende TOTO de volgende odds op: 1.22 (winst voor PSV), 6.55 (gelijkspel) en 13.25 (winst voor Sturm Graz). Het verschil is groot, maar het is wel een logisch verschil. Eerder dit seizoen won PSV namelijk nog met 4-1 van de Oostenrijkse club. In het eigen Philips Stadion moet er dus opnieuw een overwinning kunnen komen. Ook wij verwachten dat PSV de wedstrijd overtuigend wint.

Bij een goede wedstrijd tegen Sturm Graz blijft PSV gewoon kans maken op Europese overwintering. De vraag is alleen of dat in de Europa League gebeurt óf dat de Eindhovenaren eventueel verder moeten in de Conference League. Het blijft spannend in groep B, dus ga er maar voor zitten als PSV en Sturm Graz donderdag om 21.00 uur het veld oplopen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.