Home Oranje begint aan de Nations League (maar de focus ligt op het WK voetbal)

Oranje begint aan de Nations League (maar de focus ligt op het WK voetbal)

Met de wedstrijd Polen – Wales is de derde editie van de Nations League woensdagavond officieel begonnen. Door de 2-1 overwinning staat Polen even eerste in de poule waar ook Oranje deel van uitmaakt. Het Nederlands elftal speelt vrijdag 3 juni zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van de Nations League. Er staat meteen een mooie tegenstander te wachten: België. In het Brusselse Koning Boudewijnstadion gaan we in ieder geval geen Georginio Wijnaldum aan het werk zien. ‘Hij heeft niet geleverd’, was het nuchtere commentaar van de bondscoach. Met het WK voetbal in het achterhoofd is het interessant om te zien of de keuzes van Louis van Gaal goed uitpakken.

De Nations League, hoe zat het ook alweer?

Na het zinderende einde van de Eredivisie wil je niet meteen afkicken van al dat Nederlandse voetbal. Oranje speelt in de komende anderhalve week maar liefst vier van zijn zes groepswedstrijden voor de Nations League. De laatste twee groepsduels worden in september afgewerkt.

De Nations League is door de meeste voetbalfans nog niet omarmd. Toch zijn deze wedstrijden weer een mooie kans om te wedden op voetbal. Want anders dan bij de vriendschappelijke duels die dit toernooi grotendeels vervangt, staat er nu wél iets op het spel. Te beginnen bij de titel.

Oranje is dankzij zijn plek bij de beste zestien Europese voetballanden ingedeeld in League A. De vier groepswinnaars in deze League vormen de Final Four en zij maken via de halve finale en de finale uit wie die derde titel pakt. In de eerste editie verloor het Nederlands elftal de finale van Portugal. Vorig seizoen pakte Frankrijk de winst en strandde Oranje in de groepsfase, met een tweede plek achter Italië.

Er is meer te winnen dan een titel alleen

De Nations League-titel zal voor veel Oranjespelers voelen als bijvangst. Als we het prijzengeld bekijken, denkt de KNVB daar hoogstwaarschijnlijk anders over. Plaatsing in League A levert al 2,25 miljoen euro op. Voor de groepswinnaars ligt er een extra premie van opnieuw 2,25 miljoen euro klaar. Lukt het Van Gaal de titel te pakken ten koste van Portugal, Frankrijk, Spanje, Engeland, Duitsland, Italië en België? In dat geval komt er nog eens 6 miljoen euro bij.

Als het Nederlands elftal groepswinnaar wordt en doordringt tot de Final Four, kan het de kas van de KNVB behoorlijk spekken. Maar groepswinst levert daarnaast ook een extra kans op EK-kwalificatie op. Mocht Oranje zich via de reguliere weg niet plaatsen voor het EK in Duitsland (2024), dan kan de ploeg altijd nog hopen op dat ticket dat via de play-offs te verdienen is. Het is een vangnet die hopelijk niet nodig zal zijn.

Van Gaal komt met interessante selectiekeuzes op de proppen

De kans dat je echt hebt toegeleefd naar de start van de Nations League, is klein. Maar sinds Louis van Gaal de Oranje-selectie bekendmaakte, begint de nieuwsgierigheid toch wel toe te nemen. Reserveaanvoerder en 86-voudig international Georginio Wijnaldum is namelijk buiten de selectie gehouden. Niet om hem rust te gunnen, maar puur omdat hij in de ogen van de bondcoach de laatste tijd niet heeft geleverd. Deze beslissing leidde alvast tot grote ontevredenheid bij Memphis Depay.

Het ontbreken van Wijnaldum is niet het enige opvallende aan de selectie voor de eerste reeks Nations League-wedstrijden. Het is wel duidelijk dat Van Gaal graag nieuwe combinaties aan het werk wil zien. Voor de aankomende vier duels hebben Bruno Martins Indi (verdediging), Jerdy Schouten (middenveld) en Vincent Janssen (aanval) een plek in de selectie verworven.‘Dat zijn interessante spelers die ik graag van dichtbij wil meemaken tijdens een trainingskamp’, aldus de bondscoach. Ook onder anderen Brian Brobbey, Lutsharel Geertruida, Mitchell Bakker en Sven Botman staan hoog op het lijstje bij Van Gaal, maar zij spelen de komende tijd EK-kwalificatiewedstrijden voor Jong Oranje.

In september is er een nieuwe kans voor spelers om zich richting Van Gaal te bewijzen. ‘Ik wil wel benadrukken dat iedereen bij ons in beeld blijft, ook de spelers die nu geen uitnodiging hebben gekregen’, benadrukt de bondscoach nog in de media. Eén ding is duidelijk: de groepswedstrijden van de Nations League staan op de achtergrond volledig in het teken van het WK voetbal.

Wedden op België – Nederland in de Nations League

In zijn eerste wedstrijd van de Nations League 2022/23 treft het Nederlands elftal meteen een mooie tegenstander. Vrijdag 3 juni (aftrap 20.45 uur) is Oranje op bezoek bij de nummer drie van het WK 2018: België.

Bij de bookmakers zijn de Rode Duivels licht favoriet voor de winst. Op het moment van schrijven heeft TOTO de odds voor een 1×2 weddenschap op 2.27 (België), 3.50 (gelijkspel) en 3.10 (Nederland) staan. Oranje heeft wel het geluk dat Thibaut Courtois bij België ontbreekt. De Real Madrid-keeper is niet fit en mag voortijdig op vakantie. Romelu Lukaku trainde woensdag niet mee en is dus een groot vraagteken voor vrijdag. Ook Kevin De Bruyne zorgt voor problemen bij de Belgische bondscoach Robert Martínez. De middenvelder gaf deze week nogmaals aan dat hij de Nations League absoluut niet ziet zitten.

Het wordt interessant om te zien met welke instelling Nederland en België vrijdag op het veld staan. Willen de spelers zichzelf bewijzen of zien we vooral een gebrek aan motivatie? Dit kan zomaar de doorslag gaan geven.

Deze wedstrijden speelt Oranje in de groepsfase van de Nations League

Dit jaar lopen de Nations League en de voorbereiding op het wereldkampioenschap erg door elkaar. Het Nederlands elftal speel op 21 november de openingswedstrijd van het WK voetbal. Op het moment dat Louis van Gaal zijn selectie in november weer bij elkaar heeft, is er nog maar weinig tijd tot aan die openingsmatch tegen Senegal. Hierdoor zijn de groepswedstrijden in de Nations League extreem belangrijk als voorbereiding op dat WK in Qatar.

Wil je niets van deze interlandperiode missen, zet dan de volgende Nations League-wedstrijden in je agenda:

  • Vrijdag 3 juni, 20.45 uur: België – Nederland
  • Woensdag 8 juni, 20.45 uur: Wales – Nederland
  • Zaterdag 11 juni, 20.45 uur: Nederland – Polen
  • Dinsdag 14 juni, 20.45 uur: Nederland – Wales
  • Donderdag 22 september, 20.45 uur: Polen – Nederland

Het Nederlands elftal speelt de aankomende thuisinterlands in de Rotterdamse Kuip.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.