Home Olympique Lyon en Wolfsburg: twee clubs met Nederlanders aan het roer

Olympique Lyon en Wolfsburg: twee clubs met Nederlanders aan het roer

De top van het Nederlandse voetbal zit over heel Europa verspreid. En dan hebben we het niet alleen over spelers. Ook Nederlandse trainers staan bij tal van buitenlandse clubs aan het roer. Maar waar de een bij zijn nieuwe werkgever lekker aan het competitieseizoen is begonnen, lijdt de ander vooral puntenverlies. Mark van Bommel zit met zijn VfL Wolfsburg aan de goede kant van de streep. Na twee competitieduels staat zijn club bovenaan in de Bundesliga, en daarmee maakt hij zijn blamage in het bekerduel tegen Preussen Münster meer dan goed. Voor Peter Bosz kent in de Franse competitie vooral een valse start. Zijn nieuwe club Olympique Lyon wist nog geen van de drie Ligue 1-wedstrijden te winnen, dus het wordt hoog tijd om die dramatische start teniet te doen. Deze week richten wij onze blik op twee Nederlandse trainers en hun nieuwe werkgevers VfL Wolfsburg en Olympique Lyon.

Peter Bosz heeft werk te doen

Afgelopen maart moest Peter Bosz het veld ruimen bij Bayer Leverkusen. Na een goede start van de competitie (Bayer ging als koploper de winterstop in), was het in de eerste maanden van 2021 gedaan met de mooie resultaten. Bosz werd verantwoordelijk gehouden en ontslag volgde. De Apeldoorner heeft niet al te lang zonder club gezeten. Op 1 juli trad hij officieel in dienst als de nieuwe hoofdtrainer van Olympique Lyon. Technisch directeur Juninho Pernambucano prees vooral zijn visie en ervaring. Met Peter Bosz aan het roer moeten les Gones zich weer gaan kwalificeren voor de Champions League. Een goed Ligue 1-seizoen is daarvoor cruciaal.

Het Franse voetbalseizoen is pas drie duels onderweg, dus het is erg vroeg om conclusies te trekken. Maar het is wel duidelijk dat Bosz de sleutel tot succes nog niet heeft gevonden. Een 1-1 gelijkspel tegen Brest, een 3-0 verlies bij Angers en een 3-3 tegen promovendus Clermont Foot… Olympique Lyon verspilt in de eerste weken van het seizoen flink wat punten. De trainer zelf wijdt al dat puntenverlies aan de tegenvallende selectie. Sinds het vertrek van Memphis Depay en een aantal andere spelers, mist Lyon kwaliteit. Bosz is hard bezig om een ploeg samen te stellen die beter aan zijn wensen voldoet. Voor de Nederlander is het te hopen dat die laatste paar dagen van de transferperiode verlossing brengen.

Wat kan Olympique Lyon vrijdag tegen Nantes?

Een paar uur na de 3-0 nederlaag tegen Angers was het einde verhaal voor centraal verdediger Marcelo. En er staan meer spelers op de nominatielijst om te vertrekken. Onder anderen Houssem Aouar en Rayan Cherki mogen, als het aan Bosz ligt, op zoek naar een andere werkgever. Een opschoning van de selectie is alleen mogelijk als er ook nieuwe spelers worden binnengehaald. De komst van aanvallend middenvelder Xherdan Shaqiri is daarin een belangrijke schakel. De 29-jarige Zwitser is maandag voor 11 miljoen euro van Liverpool overgenomen, al is het nog onzeker of hij vrijdag bij het eerstvolgende Ligue 1-duel van Lyon kan debuteren. Die wedstrijd tegen Nantes kan voor Shaqiri net te vroeg zijn om zijn nieuwe ploeg aan een overwinning te helpen.

Of Xherdan Shaqiri nu debuteert of niet, voor Peter Bosz wordt het duel met Nantes sowieso belangrijk. Die eerste zege van het seizoen moet er langzamerhand echt gaan komen. Toch wordt het vrijdag vanaf 21.00 uur spannend bij Nantes. De ploeg speelt in eigen huis doorgaans een stuk beter dan in uitwedstrijden, en dat maakt het er voor Lyon niet makkelijker op. Daarom zetten wij in op een 1-1 gelijkspel.

Mark van Bommel heeft het tij gekeerd

Waar het Olympique Lyon van Peter Bosz worstelt om punten binnen te halen, heeft het VfL Wolfsburg van Mark van Bommel in de Bundesliga nog geen verlies hoeven incasseren. Na twee gespeelde duels is Wolfsburg koploper en bovendien de enige club met 6 punten achter de naam.

Een slechte generale belooft een goede première: dit spreekwoord gaat voor Mark van Bommel zeker op. Zijn komst naar Wolfsburg van eerder deze zomer leverde niet meteen successen op. In bijna alle oefenduels ging VfL Wolfsburg onder zijn leiding onderuit. En toen moest de grootste blamage nog komen. In de eerste ronde van de DFB-Pokal maakte Van Bommel een onbegrijpelijke fout door één keer te vaak te wisselen. In plaats van vijf wissels werden het er zes. Regionalliga-club Preussen Münster kreeg een reglementaire 2-0 overwinning toegewezen en in Wolfsburg kunnen ze alleen maar hopen dat een hoger beroep de diskwalificatie ongedaan kan maken.

De vreemde wisselfout maakte VfL Wolfsburg tot het lachertje van Duitsland. Maar met een sterke competitiestart heeft Mark van Bommel laten zien dat hij met een duidelijke missie naar de Volkswagen Arena is gekomen. In tegenstelling tot Peter Bosz heeft Mark van Bommel een team tot zijn beschikking dat veerkrachtig is en weet hoe het moet winnen. Dit moet aan het einde van het seizoen leiden tot dat ene hoofddoel: het halen van Europees voetbal.

Staat VfL Wolfsburg na zondag nog steeds aan kop?

De voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen was rampzalig te noemen, maar inmiddels mag Mark van Bommel trots zijn op hoe alles loopt. De Nederlander heeft VfL Wolfsburg tot koploper van de competitie gemaakt en de vraag is nu hoelang de club bovenin de Bundesliga mee kan draaien. Er zullen weinig illusies zijn dat die Wölfe serieus gaan meedingen om de landstitel. Maar met Mark van Bommel als coach langs de lijn moet een goed seizoen er zeker in zitten.

Hou je de prestaties van Nederlandse trainers in buitenlandse competities graag in de gaten? Richt je dan dit weekend op VfL Wolfsburg tegen RB Leipzig. Een overwinning houdt Van Bommel’s nieuwe club nog langer op die koppositie. Puntenverlies kan zomaar betekenen dat Wolfsburg zijn nu laatste dagen aan de kop van de Bundesliga beleeft. De ploeg van Mark van Bommel speelt zondag om 17.30 uur een thuiswedstrijd tegen RB Leipzig. Wij verwachten dat de verschillen klein gaan zijn, maar dat Leipzig uiteindelijk met een marge van 1 doelpunt verschil gaat winnen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.