Home Met het EK in zicht gaan we strijden om een WK-ticket

Met het EK in zicht gaan we strijden om een WK-ticket

Als we drie maanden verder zijn, zitten we alweer midden in het EK. Maar je hoeft niet tot juni te wachten voordat je Oranje in actie kunt zien. Komende week staan er namelijk drie wedstrijden op het programma. Met tegenstanders als Letland en Gibraltar moet je misschien niet te veel spektakel verwacht. Toch staat er echt iets op het spel, want er wordt gespeeld om WK kwalificatie. Deze wedstrijden zijn bovendien een mooie kans om eens te zien hoe het Nederlands elftal ervoor staat richting dat zo belangrijke EK. 

Nederland op jacht naar de eerste kwalificatiepunten

Door het uitstelde toernooi van 2020 lopen het EK en het WK nu enigszins door elkaar. Het Europees Kampioenschap is nog niet begonnen of de ploegen moeten zich al bezighouden met het WK. Dit maakt de WK-kwalificatiereeks zeker niet minder interessant. Juist op dit moment is het boeiend om te zien hoe de verschillende elftallen presteren en welke ploeg de kwaliteiten bezit om er met die Europese titel vandoor te gaan. En oh ja, ondertussen is het ook zaak om kwalificatiepunten te pakken voor het WK. Hoewel Nederland zich moet kunnen kwalificeren, weten we als geen ander dat het gemakkelijk mis kan gaan. Die eerste drie wedstrijden die er nu aan zitten te komen, moeten dus meteen punten opleveren. Zeker de duels met Letland en Gibraltar horen beide goed te zijn voor drie punten. Dan is daar nog die wedstrijd tegen Turkije. Lukt het Oranje om de volle negen punten te pakken of laat Frank de Boer zich toch verrassen? 

Dit zijn de zes tegenstanders uit groep G

In de WK-kwalificatiereeks is Nederland gekoppeld aan Gibraltar, Letland, Montenegro, Noorwegen en Turkije. In deze groep G gaan in totaal dus zes landen de strijd aan om dat WK-ticket. Alleen de nummer één kwalificeert zich rechtstreeks voor het toernooi in Qatar. Alle groepswinnaars samen hebben dan al tien van de dertien beschikbare UEFA-plaatsen te pakken. De tien nummers twee werken daarna de play-offs af om de andere drie tickets te verdelen. Maar zover zijn we nog lang niet. Op dit moment draait het alleen om de eerste drie groepsduels. Als die achter de rug zijn, kan de blik vol op het EK. Na deze korte reeks van drie wedstrijden gaat het kwalificatietoernooi pas in september weer verder. Kortom, dit is hét moment om alvast te kijken wat Oranje te bieden heeft.

Het Nederlands elftal begint de reeks van drie kwalificatiewedstrijden op woensdag 24 maart om 18.00 uur. In het Atatürk Olympisch Stadion komen De Boer en zijn mannen tegenover de ploeg Şenol Güneş. Oftewel, het is tijd voor Turkije – Nederland. Van alle vijf de tegenstanders uit groep G is Turkije het meest gevaarlijk (al moeten we Noorwegen met spits Erling Braut Haaland ook niet onderschatten). De Turken zijn dertiende op de UEFA-ranglijst, slechts zes plaatsen achter Oranje. Het is lastig om in te schatten hoe goed Turkije momenteel is, maar dat is voor het Nederlands elftal niet anders. De ploeg is al vier maanden niet meer samen geweest, en een echte voorbereiding op dit zware uitduel zat er ook niet in. Het enige voordeel is dat het Turkse elftal de steun van het thuispubliek moet missen. Na Turkije – Nederland kan De Boer zich gaan richten op de ontmoeting met Letland. Zaterdag 27 maart om 18.00 uur is de aftrap in de Amsterdam ArenA. Een uitgebreid rustmoment zit er niet in. Dinsdag 30 maart is het alweer tijd voor de nummer 49 van de UEFA-ranking, Gibraltar. Zowel tegen Gibraltar als tegen Letland is Nederland de grote favoriet. In deze wedstrijden mag het elftal echt geen punten laten liggen. 

Een fitte selectie, maar ook een beperktere keuze in de defensie

Er wacht Oranje een extreem drukke week. In zeven dagen tijd worden er drie wedstrijden gespeeld, en dat vraagt wat van het improvisatievermogen van bondscoach Frank de Boer. Gelukkig zijn alle 24 opgeroepen spelers maandag fit in Zeist verschenen. Toch is het even omschakelen. Er is weinig tijd geweest om een fatsoenlijke training af te werken. Hierdoor moet Oranje het vooral hebben van de ervaring van de vaste groep met spelers. Helaas zijn er wel een paar namen die op de selectielijst ontbreken. Achterin moet De Boer zich redden zonder Stefan de Vrij en Virgil van Dijk. Van die laatste weten we al een tijdje dat EK-deelname dankzij een knieblessure weleens problematisch kan worden. Voor deze kwalificatiereeks is die twijfel er nooit geweest. Van Dijk is nog niet zover dat hij mee kan voetballen. De afwezigheid van Stefan de Vrij maakt het probleem in de achterhoede alleen maar groter. Een positieve coronatest zorgt ervoor dat hij Oranje de komende dagen niet kan versterken waardoor de opties in de defensie wat beperkter zijn. Mede hierdoor is er in de selectie plek ingeruimd voor debutant Jeremiah St. Juste.

Waar Jeremiah St. Juste een plek heeft veroverd in de selectie, moet Wout Weghorst met lede ogen aanzien dat Oranje zonder hem afreist naar Turkije. De Boer geeft de voorkeur aan Luuk de Jong, ten koste van Weghorst. In de aanval zien we verder Memphis Depay (van wie het lang onzeker was of hij van de Franse regering mocht reizen), Ryan Babel en Steven Berghuis. Ook Wijnaldum, Van de Beek en De Jong zijn in de selectie opgenomen. We zien dus gewoon de vertrouwde namen op het scherm verschijnen. In de wedstrijd tegen Turkije is het vooral afwachten of Oranje gemakkelijk die aanval kan opzetten en kan domineren. Nederland is favoriet, maar de Turken kunnen zomaar verrassend uit de hoek komen. Wie denk jij dat er gaat winnen? En hoeveel doelpunten gaan er vallen in de duels met Letland en Gibraltar? Vul je voorspelling in op je wedbriefje en de eerste WK-kwalificatieduels kunnen beginnen!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.