Home Manchester leeft toe naar dé derby

Manchester leeft toe naar dé derby

Voetbalsupporters uit Manchester hebben een mooie tijd. In de Premier League is zowel de eerste als de tweede plek in handen van een ploeg uit hún stad. Maar zoals dat gaat bij stadsgenoten, is de rivaliteit tussen de twee clubs groot. Bij United kijken ze enigszins jaloers naar The Citizens, die alsmaar verder uitlopen. Het gat tussen beide ploegen is inmiddels opgelopen naar 14 punten. Dat betekent dat Man City de landtitel bijna voor het grijpen heeft! Toch is het zover nog niet, en United wil er alles aan doen om het zijn stadsgenoot zo moeilijk mogelijk te maken. De derby van zondag 7 maart is een mooi moment om het gat alvast een beetje te dichten. Maar zo makkelijk is dat niet. De laatste weken wordt steeds duidelijker welke ploeg uit Manchester de échte titelkandidaat is. Gaan we dat verschil ook terugzien in de Manchester Derby of komt er misschien tóch een verrassing?

City is op dreef; United laat punten liggen

Manchester City heeft er een mooie reeks op zitten. Sinds 2021 is begonnen, heeft de ploeg van Pep Guardiola geen een keer verloren. Sterker nog, alle 13 competitieduels die sinds 1 januari gespeeld zijn, leverden de volle drie punten op. Tussendoor was daar ook nog winst in de Champions League (City zegevierde met 0-2 in de eerste achtste finale van Mönchengladbach) én pakte de club een paar overwinningen mee in de FA Cup en de League Cup. Het mag duidelijk zijn: Manchester City is op dreef.

United heeft het een stuk lastiger dan Man City. Ole Gunnar Solskjær en zijn mannen staan keurig op de tweede plek in de competitie, maar van een echt succesvol seizoen is geen sprake. Afgelopen woensdag liep Man United nog averij op tegen middenmoter Crystal Palace. Dat 0-0 gelijkspel van woensdag was zeker geen eenmalige misser. De afgelopen weken lukt het de ploeg maar amper om te winnen. Zo stond er onlangs een 0-0 tegen Chelsea, een 1-1 tegen West Brom, een 3-3 tegen Everton en een 0-0 tegen Arsenal op het scorebord. Sinds 2021 van start is gegaan, heeft United 12 competitiewedstrijden gespeeld. Het goede nieuws is dat er maar één keer is verloren. Vijf keer kon Manchester United de overwinning vieren. Het grote probleem zit hem in al die keren dat de wedstrijd een gelijkspel opleverde. Hierdoor laat de ploeg telkens punten liggen, en het resultaat daarvan is goed te zien in het klassement. Man United heeft na 27 gespeelde duels een totaal van 51 punten gescoord. The Citizens staan daar met 65 punten ver boven. Het grote gevaar komt bovendien van onderen. Leicester City staat maar 1 punt achter, en ook Chelsea en Everton zijn dichtbij. Een overwinning op Manchester City is dus zeer welkom. Maar ja… hoe reëel is het om die ploeg in vorm te verslaan? 

Er staat veel op het spel tijdens de Manchester Derby

Old Trafford en het City of Manchester Stadium liggen hemelsbreed slechts 6,5 kilometer uit elkaar. Maar die 6,5 kilometer is genoeg om een enorm gevoel van rivaliteit op te wekken. Die rivaliteit wordt de Manchesters al met de paplepel ingegoten. Supporters van Man City gunnen United absoluut geen landstitel. Andersom geldt hetzelfde. Supporters van United zien de titel liever naar Leicester City of Chelsea gaan dan dat The Citizens in de straten van Manchester hun kampioenschap mogen vieren. Een onderling duel willen de clubs al helemaal niet verliezen. Het gaat Man United een enorme boost geven als ze in hun uitwedstrijd bij City de volle drie punten weten te pakken. Man City kan andersom zijn superioriteit bewijzen door de wedstrijd van zondag vanaf de eerste minuut te domineren. Kortom, er staat veel op het spel en dat gaan we tijdens de derby hopelijk ook terugzien. 

Manchester City is topfavoriet voor de winst

City en United ontlopen elkaar in de statistieken niet veel. Van alle 182 Manchester Derby’s die er geweest zijn, was er 76 keer een overwinning voor United en 55 keer voor Man City. Hiermee zijn de statistieken licht in het voordeel van United. Maar dit jaar liggen de feiten anders. The Citizens zijn veel beter in vorm en het is maar de vraag of United een serieuze kans heeft om de zegereeks van Guardiola te doorbreken. Guardiola heeft in ieder geval een brede selectie om uit te kiezen. Alleen Nathan Aké is geblesseerd, verder is de voltallige groep compleet. Guardiola’s grootste zorg is of hij Raheem Sterling op de belangrijkste positie in de aanval zet of dat hier kiest voor Sergio Agüero of Gabriel Jesus.

Man United heeft wat dat betreft meer problemen. Solskjær kan geen beroep doen op Paul Pogba en Phil Jones. Daarnaast zijn er een aantal vraagtekens, waaronder Anthony Martial, Victor Lindelof en Donny van de Beek. Het gaat natuurlijk niet alleen om eventuele afwezigen. Manchester United mist de echte topvorm en daardoor zijn The Citizens veruit favoriet. Bij de bookmakers levert een overwinning voor City ongeveer 1.5 keer de inzet op, tegen bijna 6 keer voor een overwinning van United. Deze Manchester Derby biedt dan ook de uitgelezen mogelijkheid om eens voor een andere dan een 1×2 weddenschap te gaan. Zet je geld in op de eerste doelpuntenmaker of kies voor een halftime/fulltime weddenschap. Dit maakt alles extra spannend als de wedstrijd zondag om 17.30 uur begint.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.