Home Loting Champions League en UEFA-tussenrondes: dit zijn de duels

Loting Champions League en UEFA-tussenrondes: dit zijn de duels

Met de groepsfases achter de rug kijken wij alvast uit naar half februari. Dan gaat de strijd in het Europees voetbal namelijk verder. Toch is er nog één belangrijke vraag die voor die tijd beantwoord moet worden. Want wie zijn de volgende tegenstanders op weg naar die finale? Deze maandag heeft ons een hoop duidelijkheid gebracht. Want vanaf 12.00 uur zat de complete voetbalwereld in spanning voor de loting van de Champions League, Europa League en Conference League. Vanuit Nederlands oogpunt lag de focus vooral op Ajax (achtste finales van de Champions League), PSV en Vitesse (beide voor de tussenronde van de Conference League). Na een chaotische lotingsmiddag is inmiddels duidelijk dat de Nederlandse clubs best tevreden mogen zijn.

Bij de tweede poging treft Ajax Benfica

Met zes uit zes had het Champions League-seizoen voor Ajax niet beter kunnen beginnen. De Amsterdammers hopen minimaal op een herhaling van 2018/19, toen die finaleplaats wel heel dichtbij was. Met die perfecte reeks wedstrijden in de groepsfase gaat de ploeg van Erik ten Hag ongetwijfeld vol zelfvertrouwen richting die eerste knock-outronde. Daar treffen ze Benfica, de huidige nummer drie van de Primeira Liga.

In aanloop naar de loting van de Champions League werd Ajax veelvuldig gekoppeld aan Chelsea. Door het huidige rekenmodel van de UEFA was de Londense club de meest logische tegenstander. Maar die reis naar Engeland blijkt toch een vlucht naar Italië te worden. Of is het nu Portugal…? De UEFA maakte tijdens de loting een paar grote fouten waardoor het hele circus opnieuw kon beginnen. De oorspronkelijke tegenstander Inter werd in de herkansing ingeruild voor Benfica. Ajax speelt zijn eerste wedstrijd van de achtste finales uit in het Estádio da Luz. De heenduels staan gepland op 15, 16, 22 en 23 februari. In maart kunnen de Amsterdammers dan in eigen huis het definitieve verschil gaan maken. Tenminste… dat is het plan.

Hoewel Benfica echt geen makkelijke tegenstander is, hebben de Ajacieden alle kwaliteiten in huis om een ronde verder te komen. In 2018/19 troffen beide ploegen elkaar ook al eens in de Champions League. Toen ging het om groepswedstrijden, die eindigen in een 1-1 én een 1-0 thuiszege voor Ajax. Dit seizoen lijkt het gat tussen de twee wat groter te zijn. Waar Ajax alle groepswedstrijden won, wist Benfica maar 8 punten te pakken. Dat is alvast hoopvol.

Loting Champions League: zo zien de andere achtste finales eruit

De loting van de Champions League leverde in eerste instantie een heuse kraker op: Paris Saint-Germain – Manchester United. Oftewel, een nieuwe confrontatie tussen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Helaas leverde de twee poging tot een geldige loting andere duels op. Maar nog steeds staan ons een paar boeiende achste finales te wachten: RB Salzburg – Bayern München, Sporting Portugal – Manchester City, Lille – Chelsea, Atlético Madrid – Manchester United, Villarreal – Juventus, Internazionale – Liverpool en last but nog least Real Madrid – Paris Saint-Germain.

Nu de loting voor de achtste finales achter de rug is, is het interessant om vast verder te kijken. Bij de bookmakers kun je namelijk al wedden op de Champions League-winnaar en de topscorer. Ajacied Sébastien Haller gooit hoge ogen voor de titel van topscorer 2021/22. Met 10 doelpunten leidt hij momenteel de lijst, gevolgd door Robert Lewandowski met 9 doelpunten. Bij de bookmakers zijn zij de overduidelijke favoriet. Lewandowski als topscorer levert bij BetCity een quotering op van 1.67; voor Haller is dit 3.50. De quotering voor een Champions League-titel voor Ajax ligt een heel stuk hoger. Bij datzelfde BetCity levert een Amsterdamse titel 14.00 keer de inzet op. Bij favoriet Manchester City staat de waarde op 4.00. Gelukkig zijn we niet alleen afhankelijk van Ajax als het gaan om Europees voetbal.

Loten voor de nieuwe UEFA-tussenrondes

De UEFA heeft maandag een drukke middag gehad. Na de eerste poging tot loting voor de Champions League ging het spektakel meteen over op de loting voor de tussenrondes van de Europa League en Conference League. In die Europa League zijn geen Nederlandse clubs meer te vinden. Maar de Conference League biedt zeker kansen!

Voordat deze eerste editie van de UEFA Conference League definitief toe is aan de achtste finales, volgt er eerst nog een schifting (oftewel, de tussenronde). En voor die tussenronde is nu geloot. Feyenoord en AZ zijn als groepswinnaars al zeker van een plek bij de laatste zestien. Zij konden deze loting dus overslaan. PSV en Vitesse beleefden wel een zenuwslopende middag. Met Maccabi Tel Aviv en Rapid Wien als tegenstanders, hebben beide Nederlandse clubs zeker kans om verder te komen in het toernooi.  

Voor PSV wacht het Israëlische Maccabi Tel Aviv

PSV is vanuit de Europa League teruggevallen naar de Conference League. Zonde natuurlijk, maar het vergroot wel de kansen op een goede prestatie in Europa. Bij de loting voor de tussenronde levert de status als nummer drie van de Europa League alvast een duidelijk voordeel op. PSV komt hierdoor uit tegen een nummer twee uit de groepsfase van de Conference League: Maccabi Tel Aviv.

Met Maccabi Tel Aviv heeft PSV het niet slecht getroffen. De huidige nummer vijf van de Israëlische competitie speelt wisselvallig en laat momenteel regelmatig punten liggen. Als PSV zijn goede vorm weet vast te houden, moet het zich op 17 en 24 februari definitief kunnen plaatsen voor de achtste finales van de Conference League. Beide ploegen hebben wel een lang Europees seizoen, met voorrondes en nu dus die extra tussenronde. Al die extra wedstrijden kunnen op een gegeven moment een rol gaan spelen, maar dat is van latere zorg. Eerst kan PSV zich gaan voorbereiden op die ontmoeting met Maccabi Tel Aviv.

Vitesse is (onder voorbehoud) gekoppeld aan Rapid Wien

Voor Vitesse wacht een iets lastigere opdracht dan PSV, maar niets is onmogelijk. De Arnhemmers zijn via de loting gekoppeld aan Rapid Wien, dat vijfde staat in de Oostenrijkse Liga. Bovendien wist Rapid Wien in de groepsfase van de Europa League maar twee van de zes wedstrijden te winnen. Dat biedt kansen voor Vitesse. Het is wel afwachten of de wedstrijd tegen Rapid Wien er echt gaat komen. Er moet nog een definitief oordeel komen over de kwestie rondom Tottenham Hotspur, dat zijn laatste groepswedstrijd tegen Stade Rennes niet kon spelen. Mag Vitesse inderdaad door naar de tussenronde, dan zou het de eerste Europese overwintering uit de clubhistorie zijn.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.