Home Krabbelt AZ weer op na het ontslag van Arne Slot?

Krabbelt AZ weer op na het ontslag van Arne Slot?

AZ heeft een moeilijke week achter de rug. Eerst was daar het plotselinge ontslag van Arne Slot, en een dag later volgde meteen de eerste Eredivisie-nederlaag van het seizoen. Het Europa League-duel met Rijeka maakte het er niet beter op. Het totaal onnodige verlies en daarmee het einde van het Europese seizoen heeft AZ een flinke dreun gegeven. Lukt het Pascal Jansen om de ploeg weer op tijd op de rails te krijgen zodat de wedstrijd tegen FC Twente wél een overwinning oplevert? Eén ding is zeker: alle ogen zijn deze zondag gericht op de prestaties van AZ.

AZ verruilt Arne Slot voor Pascal Jansen

Vorige week zaterdag sloeg het nieuws in als een bom. Volledig uit het niets kondigde AZ aan dat trainer Arne Slot was ontslagen. Aan de prestaties lag het niet. Onder Slot wist AZ dit seizoen alle Eredivisie-wedstrijden te winnen of ten minste gelijk te spelen. Europees gezien verliepen de wedstrijden na de eerste twee gewonnen speelrondes iets minder succesvol, maar AZ had alsnog een grote kans om een plekje in de volgende ronde te bemachtigen. Kortom, met Arne Slot aan het roer was AZ dit seizoen goed op dreef. Maar dat het in het voetbal niet alleen om de prestaties draait, hebben we vorige week kunnen zien. De ontdekking dat Slot voor volgend seizoen in gesprek was met Feyenoord was voor het bestuur genoeg reden om hem op staande voet te ontslaan.

Sinds het ontslag is AZ niet halsoverkop op zoek naar een nieuwe coach. Voormalig assistent-trainer Pascal Jansen zit nu als eindverantwoordelijke langs de kant van het veld, en het is de bedoeling dat hij de rest van het seizoen hoofdtrainer van AZ blijft. Toch hoopt heel Alkmaar en omgeving dat de eerste twee wedstrijden onder Jansen snel vergeten worden en dat AZ weer punten gaat pakken. De wedstrijd tegen FC Twente is wat dat betreft een belangrijke. Het elftal mag het zich niet meer zo moeilijk maken als in de duels met FC Groningen en Rijeka. Want die twee nederlagen op rij hadden de Alkmaarders toch echt aan zichzelf te danken.

Een week vol tegenvallende resultaten voor AZ

Het vertrek van een trainer is nooit goed voor de stabiliteit binnen een ploeg. In de eerste wedstrijd onder Pascal Jansen zagen we dan ook een AZ dat fouten maakte. De eerste helft tegen FC Groningen begon nog goed met een 1-0 voorsprong, maar na de rust ging het mis. Fredrik Midtsjø moest na een tweede gele kaart het veld verlaten en Groningen zag kansen. De wedstrijd eindigde in een 1-2 én met slechts negen man op het veld voor AZ. Naast Midtsjø moest ook Bruno Martins Indi het veld met twee gele kaarten verlaten. Chaos alom dus. Diezelfde chaos zagen we terug in de Europa League-wedstrijd tegen Rijeka. De rode kaart in de 80e minuut voor Jesper Karlsson was al een slechte manier om die laatste 10 minuten in te gaan. Maar de ontknoping van de wedstrijd werd pas echt dramatisch toen Rijeka in blessuretijd de overwinning pakte.

Met twee van dit soort wedstrijden achter de rug gaat AZ niet bepaald vol zelfvertrouwen de wedstrijd tegen Twente in. Daar komt ook nog eens bij dat Midtsjø en Martins Indi zijn geschorst vanwege die twee gele kaarten in het duel met FC Groningen. Een behoorlijke tegenvaller, aangezien zij allebei een belangrijke rol vervullen in het basiselftal van AZ. Er staat Pascal Jansen dus een grote uitdaging te wachten om de volgende speelronde in de Eredivisie met winst af te sluiten.

Wat kan AZ laten zien in De Grolsch Veste?

De wedstrijd FC Twente – AZ staat gepland voor zondag 13 december om 20.00 uur. In De Grolsch Veste treft AZ een FC Twente dat verrassend goed presteert. De Tukkers staan momenteel vijfde in de competitie en daarmee kan Ron Jans alleen maar tevreden zijn. De wedstrijd tegen Ajax van afgelopen weekend zit bij iedereen ook nog vers in het geheugen. Geheel tegen de verwachtingen in won Twente het duel in de Amsterdam ArenA met 1-2. Het vele balverlies van Ajax heeft de Tukkers absoluut geholpen, maar dat doet niets af aan de prestatie zelf. Die onverwachte overwinning met twee doelpunten van Queensy Menig zorgt er in ieder geval voor dat FC Twente vol vertrouwen aan het duel met AZ begint.

Als je de statistieken bekijkt, valt meteen op hoe makkelijk AZ in de afgelopen jaren van FC Twente won. Van de laatste zes onderlinge duels wist AZ er vijf te winnen. De Alkmaarders mochten van die vijf overwinningen zelfs twee keer een 4-0 zege vieren. Maar de laatste keer dat de twee ploegen elkaar troffen (in februari van dit jaar) viel er voor AZ weinig te juichen. Voor het eerst sinds tijden leverde een ontmoeting met de Tukkers geen punten op, iets wat nu zomaar opnieuw kan gebeuren. Door de grote problemen bij AZ mag de ploeg van Pascal Jansen al tevreden zijn als de chaos uitblijft en er uiteindelijk een gelijkspel op het scorebord staat. AZ heeft baat bij een degelijke wedstrijd zonder al te veel grote fouten. Het wordt spannend om te zien of die degelijke wedstrijd er inderdaad gaat komen.

Kun jij niet wachten tot de wedstrijd FC Twente – AZ begint? Plaats dan alvast een weddenschap bij de bookmaker!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.