Home Januari: dé toppermaand van de Eredivisie

Januari: dé toppermaand van de Eredivisie

 In het eerste deel van het seizoen hebben we in de Eredivisie maar weinig echte krakers gezien. Sterker nog, Ajax, PSV, Feyenoord en AZ hebben elkaar in die competitie exact nul keer getroffen. Met corona in het achterhoofd en de hoop om alsnog zoveel mogelijk publiek bij de wedstrijden toe te kunnen laten, besloot de KNVB afgelopen zomer al om de grootste ontmoetingen uit de Eredivisie uit te stellen naar de eerste maand van het nieuwe jaar. Publiek is helaas nog niet welkom in de stadions, maar januari belooft wel een heel mooie voetbalmaand te worden!

Het kan nog alle kanten op in de Eredivisie

Zo midden in de winterstop is het een goed moment om te kijken naar wat geweest is en wat nog komen gaat. Zowel in de top van het klassement als helemaal onderaan is het spannend. Wat het winnen van de titel betreft lijken Ajax en PSV met 34 en 33 punten de grootste kanshebbers. Maar het gat met de rest is klein. Feyenoord en Vitesse volgen met 29 punten, AZ heeft er 27. Toch wordt het voor deze ploegen een hele opgave om dat landskampioenschap binnen te slepen. Voor Dick Advocaat is het vooral hopen op minder blessures. De vele blessureperikelen hebben het Feyenoord in de afgelopen maanden namelijk niet makkelijk gemaakt. Er werd dan wel weinig verloren, maar met al die gelijke standen hebben de Rotterdammers simpelweg te veel punten laten liggen. Dat moet beter als Feyenoord een serieuze kandidaat wil worden voor de landstitel. Bij AZ was de teleurstelling het eerste deel van het seizoen nog groter dan bij Feyenoord. Met name de slechte start van het competitieseizoen en het plotselinge vertrek van Arne Slot hebben AZ op een achterstand gezet. Met alle zware duels die de Alkmaarders nog te wachten staan, wordt het behoorlijk lastig om aan de kop van de competitie te komen. Is Vitesse dan misschien een ploeg om rekening mee te houden? Het grote voordeel is dat Thomas Letsch en zijn mannen al een aantal van de zwaarste wedstrijden achter de rug hebben. Vitesse speelde de afgelopen maanden immers wél tegen Ajax, Feyenoord en PSV.

De titelstrijd is nog lang niet voorbij, maar ook de degradatiestrijd gaat na de winterstop weer volop verder. Aangezien FC Emmen tot nu toe geen wedstrijd in de competitie wist te winnen, lijkt rechtstreekse degradatie onvermijdelijk. Op basis van de eerste seizoenshelft kunnen we ook weinig anders dan concluderen dat ADO Den Haag Emmen gaat vergezellen naar de Eerste Divisie. Maar de competitie duurt nog lang en het gat met de ploegen erboven is maar een paar punten. VVV, Willem II, RKC en Fortuna kunnen dus niet bepaald ontspannen. Er is van alles mogelijk in de onderste regionen van de Eredivisie.

Dit staat je tijdens de toppermaand te wachten!

Onderin de competitie is al net zo spannend als bovenin. Toch zijn er van die maanden waarin je de degradatiestrijd liever even vergeet en je volledig richt op datgene wat er bij de topclubs gebeurt. Januari 2021 is daarvoor de perfect. Deze maand staan er maar liefst zes toppers op het programma, waaronder de klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Met deze constructie lijkt de Eredivisie dit seizoen opeens verdacht veel op de Premier League. Waar de Engelsen al jarenlang een korte periode plannen waarin de ene topwedstrijd de andere opvolgt, hield de KNVB tot nu toe altijd vast aan seizoen waarin de grote krakers keurig over de speelrondes werden verdeeld. De coronapandemie maakt daar in ieder geval voor één voetbalseizoen een einde aan.

De eerste echte topper- en klassiekermaand van de Eredivisie begint op zondag 10 januari en eindigt exact drie weken later. In die korte periode staan de volgende grote duels op het programma:

  • Zondag 10 januari (16.45 uur): Ajax – PSV
  • Woensdag 13 januari (18.45 uur): PSV – AZ
  • Zondag 17 januari (16.45 uur): Ajax – Feyenoord
  • Zondag 24 januari (16.45 uur): Feyenoord – AZ
  • Zondag 31 januari (14.30 uur): Feyenoord – PSV
  • Zondag 31 januari (16.45 uur): AZ – Ajax

Met zes topwedstrijden om je op te verheugen is er van verveling tijdens de coronapandemie geen sprake meer. Want die zes wedstrijden zijn natuurlijk goed voor heel wat mooie weddenschappen.

Het begint zondag met de strijd tussen de nummer één en twee

Na een korte winterstop is het aftellen begonnen. Zondag om 16.45 uur is namelijk de aftrap van een van de spannendste duels van dit moment. De nummer één en twee van de competitie, Ajax en PSV, nemen het tegen elkaar op in de Johan Cruijff ArenA. Voor het derde jaar op rij wordt deze ontmoeting gespeeld onder leiding van Björn Kuipers. Bij PSV zullen ze hierdoor toch nog even terugdenken aan die wedstrijd van twee jaar geleden, toen Ajax bij een 1-1 stand een strafschop toegewezen kreeg. Die strafschop (en de overwinning die daarna kwam) bleek voor de Amsterdammers uiteindelijk een belangrijke stap richting de landstitel. Dat scenario wil PSV dit keer in ieder geval voorkomen.

Of er nu een penalty komt of niet, voor de bookmakers is Ajax sowieso favoriet voor een overwinning. Toch is het zeker geen uitgemaakte zaak. Ajax staat dan wel aan de kop van de Eredivisie, maar in de weken voor de winterstop toonde de ploeg zich kwetsbaar. PSV speelde juist een paar sterke wedstrijden, en de speelstijl van Roger Schmidt lijkt zijn vruchten af te werpen. Ben jij klaar voor de eerste echte topper van 2021? Geef je voetbalvoorspelling dan snel door aan de bookmaker en wie weet win jij met de juiste voorspelling.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.