Home Italië – Spanje: de halve finale waar iedereen naar uitkijkt

Italië – Spanje: de halve finale waar iedereen naar uitkijkt

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat het Nederlands elftal die verloren EK-wedstrijd tegen Tsjechië speelde. Maar als echte voetballiefhebber ben jij natuurlijk niet afgehaakt. Gelukkig maar, want sinds die achtste finale van Oranje hebben we een paar mooie duels gezien. Ook in de halve finales wordt het weer genieten. Vooral dinsdag komt er een clash waar iedereen naar uitkijkt. Om 21.00 uur wordt op Wembley die aloude voetbalstrijd Italië – Spanje uitgevochten. De Italianen zitten lekker in het toernooi; bij de Spanjaarden gaat het tot nu toe wat moeizamer. Toch kan het dinsdag allemaal anders zijn, want beide voetbalgiganten gaan er alles aan doen om die felbegeerde finaleplaats binnen te slepen.

Spanje wint zijn wedstrijden met grote moeite

Dinsdag om 21.00 uur staat er een heuse titanenstrijd op het programma. We kunnen het niet helpen dat onze gedachten even teruggaan naar 2012. Tijdens het Europees kampioenschap van dat jaar speelden Spanje en Italië nog de grote finale. Het werd een volledige vernedering voor de op dat moment regerend wereldkampioen Italië. Spanje won met 4-0 en sindsdien wacht La Roja op een volgende titel.

Het Spaanse voetbalelftal was tussen 2008 en 2012 zeer dominant. De ploeg werd Europees kampioen in 2008, wereldkampioen in 2010 en opnieuw Europees kampioen in 2012. Sindsdien blijven de grote prijzen uit. La Roja hoort nog steeds bij de absolute top van het voetbal, maar tijdens dit EK hebben we ook de mankementen gezien. Het loopt allemaal niet zoals bondscoach Luis Enrique graag wil. En vergeet ook het Spaanse volk niet. Vooral na de eerste twee groepswedstrijden was er volop kritiek. Na een 0-0 tegen Zweden en een 1-1 tegen Polen waren de commentaren over het gebrek aan doelpunten niet mals. Inmiddels heeft de ploeg de aanval beter op orde, al blijven we een Spanje zien dat moet vechten om die zeges binnen te halen. Een verlenging tegen Kroatië in de achtste finale, strafschoppen in de kwartfinale tegen Zwitserland… écht overtuigen kan Spanje niet. Nu de finale zo dichtbij is, is het de vraag of we tijdens Italië – Spanje nog een omslag gaan zien.

Italië verrast tijdens dit EK voetbal

De finale van het EK 2012 leverde de Italianen een beschamende 4-0 nederlaag op. De kans dat dat dinsdag opnieuw gaat gebeuren, is erg klein. Bondscoach Roberto Mancini heeft zijn ploeg goed op orde, en de overwinning op de Rode Duivels heeft de Azzurri extra vertrouwen gegeven. Bij de start van dit EK voetbal was België nog een grote favoriet voor de titel. Dat het Italië lukte om het sterke elftal met Lukaku, De Bruyne, Vertonghen en Thorgan Hazard met 2-1 te verslaan, leverde meteen een klein volksfeest op. Ook de Italiaanse kranten waren lyrisch. Het gerenommeerde Gazzetta dello Sport schreef vol trots: “De Azzurri weten hoe ze moeten spelen, hoe ze moeten aanvallen, hoe ze moeten verdedigen, hoe ze moeten lijden. […] Mancini heeft jaren van teleurstellingen en zelfs vernederingen weten uit te wissen, en in relatief korte tijd de trots, de identiteit en de overtuiging hersteld.”

Bij de start van dit EK domineerden die jaren van teleurstellingen het beeld dat velen van het Italiaanse elftal hadden. Na die wereldtitel in 2006 lukte het de Azzurri maar niet om opnieuw een grote prijs te pakken. Het absolute dieptepunt was het WK van 2018, dat de Italiaanse ploeg thuis vanaf de bank moest volgen. Het kostte de toenmalige bondscoach Giampiero Ventura zijn baan, maar met Roberto Mancini aan het roer lijken de Italianen de weg naar de top te hebben hervonden. Nadat de Azzurri met negen punten de overtuigende groepswinnaar werden én in de kwartfinale België wisten te verslaan, is daar opeens weer die hoop op de titel. Kan Italië voor het eerst sinds 1968 Europees kampioen worden? Misschien wel, al moet de ploeg het wedstrijd voor wedstrijd blijven bekijken. En dat betekent dat Italië zich volledig moet focussen op die halve finale tegen Spanje.

Voorspel de uitslag van Italië – Spanje

Italië is op stoom. De ploeg wist tot nu toe alle vijf de EK-duels te winnen, terwijl het Spanje slechts één keer lukte om de wedstrijd in de reguliere speeltijd te beslissen. Toch is het geen gelopen race. Hoewel de bookmakers oordelen in het voordeel van Italië, zijn de verschillen klein. Zo krijg je voor een Italiaanse overwinning ongeveer 2.50 keer je inzet terug, en een Spaanse zege is goed voor een quotering die net iets boven de 3.00 ligt. Verwacht je dat de wedstrijd met een verlenging of penalty’s wordt beslist, dan profiteer je van een quotering van rond de 3.15.

Het oordeel van de bookmakers heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat je Spanje nooit mag onderschatten. Luis Enrique heeft genoeg kwaliteit in zijn ploeg, al moeten mannen als Morata en Torres hun kansen wel beter gaan benutten. Voor Spanje is het zaak om het spel van de Azzurri te ontregelen zodat de Italianen niet in hun ritme kunnen komen. Als dat lukt, kan Italië – Spanje een erg vermakelijke wedstrijd worden. Statistisch gezien staat Italië er tijdens dit EK beter voor, daarom verwachten wij toch dat de ploeg van Mancini naar de finale gaat. Wij tippen een 2-1 zege voor de Italianen. Welke stand verwacht jij op het scorebord te zien? Geef je voorspelling voor Italië – Spanje door aan de bookmaker en geniet van een strijd tussen twee echte voetbalgiganten!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.