Home Het Oranje van Lodeweges is klaar voor de Nations League

Het Oranje van Lodeweges is klaar voor de Nations League

Het is alweer een tijdje geleden dat we het Nederlands elftal in actie hebben gezien. Voor de fans van Oranje valt er de komende dagen dan eindelijk weer wat te genieten! Het is helaas geen EK-finale, maar na die lange afwezigheid neem je ongetwijfeld snel genoegen met de groepsfase van de Nations League. Rondom het weekend staan er twee van dit soort Nations League-duels op het programma. Vrijdag staat Oranje eerst tegenover het Polen van Jerzy Brzęczek. Op papier is dit misschien geen hoogstaande wedstrijd, al blijven er genoeg interessante opties over voor een weddenschap. Een paar dagen later moet Oranje zich dan echt bewijzen tegen het altijd lastige Italië. Dé vraag van de komende dagen is natuurlijk: wat laat het Nederlands elftal zien nu Ronald Koeman voor Barcelona heeft gekozen?

Veel onzekere factoren voor het Nederlands elftal van nu

De eerste editie van het Nations League-toernooi leverde het Nederlands elftal een mooie finaleplek op. Die sterke prestatie was voor een groot deel toe te schrijven aan de trainerskwaliteiten van Koeman. Want na twee mislukte kwalificaties wist Oranje onder zijn leiding eindelijk weer wedstrijden te winnen. Maar nu is de situatie opeens heel anders. Koeman is vertrokken en de zoektocht naar een nieuwe bondscoach is begonnen. Er zingen al allerlei namen rond, waaronder die van Peter Bosz en Louis van Gaal. Tot er een goede oplossing is gevonden, is het Dwight Lodeweges die de ploeg door de wedstrijden loodst. Als voormalig assistent van Koeman is Lodeweges sinds 2018 nauw betrokken geweest bij alles wat met het Nederlands elftal te maken had. De interim-bondscoach is dan ook duidelijk in zijn aanpak voor de aankomende wedstrijden: hij wil verder op de weg die door Koeman ingeslagen is. Al rust er nu wel veel meer verantwoordelijkheid op zijn schouders dan daarvoor. Dat kan zomaar invloed hebben op datgene wat er op het veld gebeurt.

Het is niet alleen de wisseling van bondscoach waardoor het interessant is om te zien wat Oranje in de komende Nations League-duels gaat doen. De spelers zorgen namelijk ook voor de nodige twijfels. Mannen als Stefan de Vrij (die met Inter onlangs nog in de finale van de Europa League stond) zijn topfit, terwijl een vaste kracht als Ryan Babel al lange tijd geen wedstrijden meer heeft gespeeld. En Babel is zeker niet de enige waarbij het wedstrijdritme ontbreekt. Al met al is het even afwachten wat voor een Oranje we deze vrijdag en maandag op het veld gaan zien. 

Wat laat Oranje vrijdag zien in de eerste wedstrijd sinds lange tijd?

De zomer van 2020 had een mooie voetbalzomer moeten worden. Maar met het uitstellen van het EK moeten we nog even een jaartje wachten voordat we weten wie de Europese kampioenschapsbeker in handen krijgt. Dat zet de Nations League-wedstrijden van de komende maanden meteen in een ander daglicht. Het draait niet alleen meer om de Nations League zelf, maar ook om het opbouwen van vorm en vertrouwen in de aanloop naar het EK. Dat proces begint al in de groepsfase.

Tijdens dit eerste deel van de Nations League is Nederland gekoppeld aan Bosnië-Herzegovina, Polen en Italië. Dat is wel een ander soort poule dan die waar Oranje in 2018 in belandde. Toen stond het Nederlands elftal in de poule des doods, met onder andere Frankrijk en Duitsland als tegenstanders. Wat dat betreft lijkt de route naar de halve finale dit keer een stuk minder lastig. Tenminste, als het Oranje lukt om in deze periode van trainerswissels overeind te blijven staan. Vrijdag vanaf 20.45 uur is het tijd voor de eerste beproeving. In de Johan Cruijff ArenA ontvangt Nederland de Poolse ploeg van Jerzy Brzęczek. Normaal gesproken is deze wedstrijd slechts een formaliteit. Voor de laatste keer dat Polen een onderlinge ontmoeting won, moeten we alweer terug naar 1979. Als alles goed gaat, moet die overwinning op Polen er dus inzitten. Maar ja, in hoeverre heeft het vertrek van Koeman en het gebrek aan wedstrijdritme van een aantal Oranje-spelers invloed op het duel dat ons te wachten staat? Bij de bookmakers heeft het Nederlands elftal desondanks een duidelijke favorietenrol toegewezen gekregen. Een 2-0 of 2-1 is aan het einde van dit duel heel reëel. 

Na Polen is het Italië van Mancini aan de beurt

Bij de wedstrijd tegen Polen is het vooral interessant om te zien hoe het Nederlands elftal er zonder Koeman voor staat. Het duel met Italië, dat maandag vanaf 20.45 uur in de Johan Cruijff ArenA wordt gespeeld, is van een heel andere orde. Nederland heeft aan Italië een serieuze tegenstander en de ploeg van Lodeweges moet flink aan de bak om te winnen. Van de 21 keer dat Nederland en Italië in de geschiedenis tegenover elkaar stonden, wist Oranje slechts drie keer de overwinning te pakken. Dat zegt wel wat over hoe de verhoudingen tussen beide ploegen liggen. 

Het Nations League-duel met Italië is bovenal een goede test. Een overwinning geeft Oranje het vertrouwen dat het op de juiste weg is richting het Europees kampioenschap. Maar de Italianen zijn gretig en hebben hun zinnen gezet op een indrukwekkende prestatie tijdens het aankomende EK. Een sterke start in de Nations League is daarvoor een belangrijke eerste stap. Wat kunnen de mannen van Roberto Mancini tegen Nederland uitrichten? Voor de bookmakers is het enigszins gissen, al geeft het thuisvoordeel van Oranje vooralsnog de doorslag. Toch kan die situatie zomaar veranderen als tijdens de wedstrijd tegen Polen blijkt dat Lodeweges zijn ploeg niet op de rit heeft gekregen. Er is veel onzeker over het Nederlands elftal van nu, en juist dat maakt het wedden op deze voetbalwedstrijden weer spannend als vanouds. Ga ervoor zitten en laat die Nations League maar beginnen!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.