Home Het Nederlands elftal treft Tsjechië

Het Nederlands elftal treft Tsjechië

Woensdagavond zat heel voetbalminnend Nederland gespannen naar de wedstrijden Zweden-Polen en Slowakije-Spanje te kijken. Een overwinning voor Polen of een gelijkspel tussen Slowakije en Spanje zou het Nederlands elftal richting een tegenstander uit de poule des doods duwen. Maar in plaats van het grote Portugal mag Oranje het in de achtste finale opnemen tegen Tsjechië. Op papier is dit een redelijk gunstige tegenstander en de weg naar de halve finale lijkt hiermee open te liggen. Toch moeten we ons nog niet rijk rekenen. Verdiep je dus goed in de tegenstander voordat je gaat wedden op Nederland-Tsjechië in die achtste finale van het EK voetbal.

Nederland ontmoet de nummer 40 van de FIFA-wereldranglijst

Het was voor iedereen een opluchting toen woensdag bekend werd dat Tsjechië de volgende tegenstander van het Nederlands elftal is. Geen duel met de nummer drie uit die loodzware poule des doods, maar een Tsjechië dat op het EK één keer won (van Schotland), één keer gelijk speelde (tegen Kroatië) en één keer verloor (van Engeland). De huidige nummer 40 van de FIFA-ranglijst kan Oranje zomaar een plek in de halve finale bezorgen. Als Frank de Boer en consorten zondag winnen, dan is Denemarken of Wales de tegenstander in de kwartfinale. Natuurlijk is er geen garantie dat Nederland dat het duel met de Denen of Welshmen wel even wint. Toch mag de ploeg niet klagen met deze route richting de halve finale.

Met drie overwinningen in de groepsfase groeit de hoop dat Oranje tijdens dit EK voetbal kan verrassen. Maar voordat die halve finale een reëel scenario wordt, is eerst Tsjechië nog aan de beurt. Hoewel dit geen topland is en ook zeker geen kanshebber op de Europese titel, moet Frank de Boer zijn spelers wel scherp houden. De statistieken die eerdere duels tussen Nederland en Tsjechië ons hebben opgeleverd, zijn namelijk niet heel positief…

Nederland-Tsjechië: dit zeggen de statistieken

Het Nederlands elftal in de achtste finale tegen Portugal, Duitsland of misschien zelfs Frankrijk… het had zomaar gekund. In plaats daarvan staat Oranje zondag in Boedapest tegenover de ploeg van bondscoach Jaroslav Silhavý. Dé man van Tsjechië is natuurlijk Patrik Schick, de spits die eerder dit toernooi verantwoordelijk was voor de verste EK-goal ooit. Met een indrukwekkend schot vanaf maar liefst 45,5 meter van het Schotse doel verpulverde Schick het ruim 40 jaar oude record van Torsten Frings. Met deze spits hebben we ook meteen de gevaarlijkste doelpuntenmaker van Tsjechië te pakken. Alle drie de goals die de ploeg tijdens de groepsfase maakte, kwamen van Patrik Schik. De Nederlandse verdediging weet dus wie ze tijdens de achtste finale in de gaten moeten houden.

Terwijl het Nederlands elftal zich voorbereidt op de ontmoeting met Tsjechië, is er voor ons tijd om naar de statistieken te kijken. En die statistieken laten toch zien dat Oranje zijn tegenstander niet mag onderschatten. Van de elf keer dat de twee landen elkaar op het voetbalveld troffen, won Nederland maar drie keer. De Tsjechen pakten vijf overwinningen sinds die eerste ontmoeting in 1994, en drie keer was daar een gelijkspel. Dit is geen al te beste score voor het Nederlands elftal, al moeten we er wel bij zeggen dat de laatste wedstrijd uit 2015 stamt. Er staat nu een andere generatie op het veld, waardoor je de statistieken uit het verleden niet te serieus moet nemen. Als je gaat wedden op deze achtste finale tussen Nederland en Tsjechië, bieden vooral de groepswedstrijden van dit EK een waardevolle bron van informatie.

Wedden op de achtste finale tussen Nederland en Tsjechië

Tsjechië heeft Patrik Schick, maar Nederland heeft Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en Denzel Dumfries. Wijnaldum heeft inmiddels drie doelpunten op zijn naam staan tijdens dit EK, Depay en Dumfries beiden twee. Oranje heeft dus veel meer mannen op het veld die kunnen scoren. Met een totaal van acht doelpunten voor het Nederlands elftal tegen drie voor Tsjechië, is er sowieso een duidelijke voorsprong als het op scoren aankomt. Nu maar hopen dat de trend van minimaal twee Oranje-goals per wedstrijd in de achtste finale niet doorbroken wordt.

De bookmakers hebben de odds voor de wedstrijd Nederland-Tsjechië van zondag 18.00 uur inmiddels online staan. Op moment van schrijven levert een overwinning voor het Nederlands elftal bij bookmaker TOTO een quotering op van 1.68. Een Tsjechische zege is goed voor een quotering van 5.10, terwijl een gelijkspel 3.85 keer je inzet waard is. Denk eraan dat deze odds alleen betrekking hebben op de reguliere speeltijd.

Natuurlijk kun je ook inzetten op de ploeg die doorgaat naar de kwartfinale. Met de wedstrijden die we tot nu toe van Nederland en Tsjechië hebben gezien, kunnen we niet anders dan de bookmakers steunen in hun idee dat Oranje nog even in het toernooi te zien is. Tenminste, als Frank de Boer niet dezelfde fout maakt als Dick Advocaat tijdens het EK van 2004. Hij besloot uitblinker Arjen Robben te wisselen toen Nederland op voorsprong stond tegen Tsjechië, waarna die mooie 2-1 voorsprong verandert in een 2-3 verlies. Iedereen moet dus bij de les blijven als het Nederlands elftal zondag om 18.00 uur de Puskás Aréna betreedt voor het achtste finaleduel met Tsjechië.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.