Het gevecht tegen degradatie: wie redden zich eruit?
Een flitsbezoek van 6 minuten aan Vitesse bezorgde Sparta waar het op hoopte. De Rotterdammers hielden hun 1-0 voorsprong van die eerder gestaakte wedstrijd vast en daarmee pakten ze 3 belangrijke punten. Met die zege op Vitesse is Sparta meteen van de laatste plek verdwenen. Maar de strijd om de degradatieplekken is nog niet gespeeld. De ploeg van Henk Fraser blijft in de gevarenzone, net als Fortuna Sittard en RKC. Toch moeten vooral PEC Zwolle en Willem II nu vrezen voor rechtstreekse degradatie uit de Eredivisie. De clubs hebben nog vijf speelrondes de tijd om iets aan hun positie te veranderen. Eén ding is zeker: het blijft ongemeend spannend in de onderste regionen van ’s lands hoogste voetbalcompetitie.
Zo staan de clubs in die onderste regionen ervoor
Het competitieseizoen loopt op zijn eind en dat betekent dat er belangrijke beslissingen vallen. Wie pakt die landstitel, hoe worden de Europese tickets verdeeld en welke clubs moeten zich opmaken voor een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie?
Het is op alle vlakken spannend in de Eredivisie. Er is nog niets zeker in seizoen 2021/22 en dat betekent dat er ook helemaal onderin een flinke strijd gaande is. De eerste opdracht voor de clubs in die onderste regionen is om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Maar met twee van deze directe degradatieplekken is dat een zware opgave.
Na 29 gespeelde wedstrijden bezetten PEC Zwolle en Willem II die gevreesde twee laatste plaatsen. Beide clubs hebben dit seizoen 23 punten bij elkaar gesprokkeld en dat is niet genoeg voor de play-offs. Sparta en Fortuna zijn met 25 en 26 punten net buiten de rode zone beland, maar ook zij zijn verre van veilig. Daarnaast moeten ze bij RKC (28 punten) over hun schouder blijven kijken. Elk punt is vanaf nu belangrijk voor die ploegen in de onderste regionen van de Eredivisie. Anders komt degradatie wel heel dichtbij.
Kunnen PEC en Willem II rechtstreekse degradatie ontlopen?
Dat één goede wedstrijd al het verschil kan maken, bewees Sparta afgelopen dinsdag. De ploeg stond tot dan toe stijf onderaan, maar na die 1-0 winst op Vitesse hebben de Rotterdammers toch de hoop gekregen op een nieuw seizoen in de Eredivisie. Het is nu aan PEC en Willem II om van die twee rechtstreekse degradatieplaatsen af te komen.
Voor Willem II-trainer Kevin Hofland zijn er grote zorgen. De laatste keer dat de huidige hekkensluiter van de Eredivisie een wedstrijd won, dateert alweer van begin februari. Sindsdien heeft de club nog maar 2 punten aan zijn totaal toegevoegd door gelijk te spelen tegen Heerenveen en (verrassend genoeg) AZ. Degradatie lijkt een kwestie van tijd, zeker omdat de ploeg maar moeilijk tot scoren komt. Met wedstrijden tegen Vitesse en PSV hebben de Tricolores ook geen makkelijk programma voor de boeg.
In Zwolle zullen ze met iets meer vertrouwen naar die vijf laatste speelrondes van het seizoen kijken. PEC stuntte afgelopen weekend door AZ met 2-1 te verslaan, en daarmee hengelde de ploeg van Dick Schreuder een paar belangrijke punten binnen. Maar PEC Zwolle moet nog wel een plek stijgen om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Komende zaterdag wacht ze een mogelijk cruciale wedstrijd tegen RKC. Hier moet PEC scoren, zeker omdat ze zich de komende weken ook moeten opmaken voor Ajax-uit, Utrecht-thuis en PSV-thuis. “Het programma is zwaar, maar goede tegenstanders liggen ons misschien juist wel beter met onze speelstijl”, zo zegt Schreuder optimistisch tegen voetbalmagazine VI.
De nacompetitie hangt als een zwaard van Damocles boven Rotterdam
Onderin de Eredivisie staat het allemaal dicht bij elkaar. Het gat tussen een veilige vijftiende plaats en een plek die leidt tot rechtstreekse degradatie, is maar 3 punten. Toch is het ontlopen van directe degradatie niet het enige doel. Die zestiende plek en daarmee het spelen van de play-offs blijft een extra gevaar. Er zijn zeven clubs die in de nacompetitie strijden om dat ene felbegeerde plekje in de Eredivisie. De nummer zestien van dit seizoen is dus allerminst zeker van een vervolg in ’s lands hoogste competitie.
Na die 1-0 winst op Vitesse is Sparta van een rechtstreekse degradatieplek opgeklommen naar die play-off positie. Maar er had meer ingezeten voor de ploeg van Henk Fraser. Vorig weekend verloren de Spartanen die belangrijke degradatiekraker met 3-0 van Fortuna en daardoor moeten ze de Limburgers nog steeds voor zich dulden. Sparta speelt wisselvallig, al leverden de laatste vijf competitieduels toch 5 punten op. Fortuna pakte met twee overwinningen en één gelijkspel meteen 7 punten. Hiermee doet de equipe van Sjors Ultee precies wat nodig is om zich in de Eredivisie te handhaven: punten sprokkelen.
Fortuna heeft als voordeel dat de meeste tegenstanders die het de komende weken tegen komt, nergens meer om spelen. Ook RKC heeft geluk met het resterende programma. Al kan de degradatiekraker tegen PEC Zwolle (zaterdag 23 april, 20.00 uur) alles weer anders maken.
Wedden op de degradatiestrijd in de Eredivisie
Met nog vijf speelrondes te gaan komt de Eredivisie tot een kookpunt. De strijd om de landstitel is boeiend, maar de degradatiestrijd mag je ook niet vergeten als je gaat wedden op voetbal. Kunnen Willem II en PEC Zwolle rechtstreekse degradatie nog ontlopen? En kan Sparta zich na die lange periode als hekkensluiter van de Eredivisie opwerken naar een veilige vijftiende plek? De komende speelrondes worden cruciaal, dus bereid je voor op een paar mooie weddenschappen.