Home Het EK voetbal gaat voor Oranje beginnen

Het EK voetbal gaat voor Oranje beginnen

Zondag 13 juni gaat het voor Nederland dan echt beginnen: het EK voetbal. Na twee bewogen weken is het afwachten wat de ploeg van Frank de Boer laat zien. Want eerlijk is eerlijk, de oefenwedstrijden tegen Schotland en Georgië lieten te wensen over. Vooral de door De Boer zo gewenste 5-3-2-formatie blijkt een lastige opgave voor Oranje. Ook over de selectie is de afgelopen dagen flink gediscussieerd. Na het vertrek van Jasper Cillessen moest deze week Donny van de Beek het veld ruimen. Een grote domper voor de 24-jarige middenvelder zelf, maar de vraag is of het voor het EK veel uitmaakt. Er was nu eenmaal een reserverol weggelegd voor Van de Beek, dus de keuze om geen vervanger op te roepen lijkt een logische. Nederland moet sowieso gaan vertrouwen op de beslissingen die Frank de Boer en Dwight Lodeweges nemen. Zij staan aan het roer, jij kunt alleen maar je voorspellingen doorgeven aan de bookmaker.

De overtuiging ontbreekt nog bij Oranje

De oefeninterland tegen Schotland was vorige week woensdag niet best. Na twee keer op achterstand te zijn gekomen, lukte het Memphis Depay in de slotminuten toch nog om een blamage te voorkomen. Het spel van Oranje maakte echter weinig indruk. De ploeg nam te weinig initiatief en de 5-3-2-opstelling werkte in deze wedstrijd gewoon niet. De versterkte defensie kon simpelweg niet voorkomen dat het kleine Schotland twee keer wist te scoren. Toch hield Frank de Boer ook tegen Georgië vast aan dit systeem. De uitzwaaiwedstrijd van Oranje bracht gelukkig wel iets meer vertrouwen binnen de ploeg. De 3-0 overwinning was op papier een prima generale, al ontbrak tegen Georgië wederom de echte overtuiging. Vooral de eerste helft ging moeizaam, en het was aan een benutte penalty te danken dat die voorsprong er kwam. In de tweede helft speelde Oranje overigens een stuk beter.

Het is de vraag of de 5-3-2-opstelling wel bij Oranje past. Het 4-3-3-systeem ligt dichter bij de spelers, dus het is afwachten of de ploeg zich naar de formatie van De Boer weet te schikken. Het positieve is dat het aanvalsduo Memphis Depay en Wout Weghorst in de wedstrijd tegen Georgië goed leek te werken. Met het scoringsvermogen van deze Oranje-spelers moet Nederland die groepsfase in ieder geval overleven. Daarna is het afwachten. Volgens het gerenommeerde sportdatabureau Gracenote strandt het elftal in de kwartfinale. Aan Oranje om te bewijzen dat het wel degelijk mee kan doen met de top van het Europese voetbal.

Wat laat Oranje zondag zien tegen Oekraïne?

“De taken die we moesten uitvoeren, kwamen de meeste keren uit. Ik heb mooie combinaties gezien. Zowel verdedigend als aanvallend moet het beter, maar ik heb stappen gezien. We zijn er klaar voor.” Met deze woorden stapte Frank de Boer na de oefeninterland tegen Georgië van het veld. Of Oranje er inderdaad klaar voor is, gaan we zondag 13 juni om 21.00 uur zien.

Het Nederlands elftal ontvangt zondag in de Johan Cruijff ArenA Oekraïne. De laatste test voor het EK was een gunstige voor bondscoach Andrei Shevchenko. Zijn ploeg won met ruime cijfers van Cyprus. En belangrijker nog: Oekraïne oogde fris en lijkt zin te hebben in het toernooi. Dat kan gevaarlijk zijn, ook al is Nederland op papier gewoon beter. Bij TOTO levert inzetten op het Nederlands elftal een quotering op van ongeveer 1.65. Voor een gelijkspel heeft de bookmaker 3.60 keer de inzet over, tegen 5.90 keer voor een overwinning voor Oekraïne. Hoewel Oranje favoriet is, mogen de mannen Oekraïne zeker niet onderschatten. Deze wedstrijd is in ieder geval de perfecte start van het EK voetbal. Als Nederland hier vertrouwen uit weet te halen, kan er zomaar een mooi toernooi volgen.

Oostenrijk gaat met een slechte reeks het EK voetbal in

Nederland is in groep C favoriet voor de winst. Daarachter vechten Oekraïne en Oostenrijk om de tweede plaats. Tenminste, dat is de situatie voordat de spelers ook maar één minuut in het toernooi hebben gespeeld. Als Nederland doet wat het moet doen, dan leidt deze zwakke groep C de ploeg van Frank de Boer naar een koppositie.

Voor het zover is, moeten de spelers eerst nog van Oostenrijk winnen. Dat moet donderdag 17 juni om 21.00 uur gaan gebeuren. Wederom is de Amsterdamse ArenA het toneel voor deze groepswedstrijd van Oranje. Het aanwezige publiek kan dus een mooie rol gaan spelen tijdens dit duel. Oostenrijk heeft bovendien geen goede periode achter de rug. Eind maart werd het laatste WK-kwalificatieduel met 0-4 van Denemarken verloren, waarna ook de twee vriendschappelijke interlands geen overwinning opleverden. Oostenrijk gaat met een verlies tegen Engeland en een gelijkspel tegen Slowakije het EK voetbal in. Geen al te beste score dus. Dit levert Oranje alvast een duidelijk voordeel op bij de bookmakers.

We zouden ze bijna vergeten: Noord-Macedonië

De laatste groepswedstrijd van Oranje moet weinig problemen opleveren. Noord-Macedonië is veruit de slechtste ploeg in groep C, dus er is echt iets mis als dit duel geen overwinning oplevert. Met dit in je achterhoofd heeft het weinig nut om bij de wedstrijd van maandag 21 juni (aftrap 18.00 uur) te kiezen voor een 1×2 weddenschap. Kies in plaats daarvan voor een van de andere wedtypes. Vul bijvoorbeeld de juiste eindstand in of ga voor een halftime/fulltime weddenschap. Want lukt het Nederland om meteen in de eerste helft al die voorsprong te pakken?

Deze laatste groepswedstrijd moet definitief toegang geven tot de achtste finales. Een lijkt een redelijke zekerheid dat Oranje inderdaad die eerste fase gaat overleven. De zwakke groep C gaat daar absoluut bij helpen. Hoe dan ook, de groepsfase geeft ons wel een beter beeld van hoe de ploeg van Frank de Boer ervoor staat tijdens dit belangrijke EK.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.