Home Goed nieuws voor Vitesse: Oyf scheldt miljoenenschuld kwijt

Goed nieuws voor Vitesse: Oyf scheldt miljoenenschuld kwijt

Vitesse heeft weleens betere zomers gekend. De nummer zes van het afgelopen Eredivisieseizoen begint de trainingen met een uitgeklede selectie, en dan is er ook nog die onzekerheid rondom de overnamesoap. Zolang er geen budget bekend is, kan de club weinig uithalen op de transfermarkt. Dinsdagochtend kwam er in ieder geval een eerste beetje goed nieuws naar het GelreDome. De Russische oligarch Valeri Oyf is bereid om al zijn aandelen over te dragen aan Vitesse. En die schuld van 155 miljoen euro scheldt de grootaandeelhouder meteen even kwijt. Dit geeft lucht bij Vitesse, al moet het bestuur nog veel doen om de club voor 2022/23 op de rit te krijgen.

De Arnhemse overnamesoap, hoe zat het ook alweer?

Voetbalclub Vitesse is al jaren in Russische handen. Na een periode van financieel wanbeleid onder de toenmalige Georgische eigenaar Merab Zjordania, kocht de Russische miljardair Aleksandr Tsjigirinski de aandelen in oktober 2013 van hem over. Vierenhalf jaar later was het de beurt aan zakenman Valeri Oyf, die onder Tsjigirinki al deel uitmaakte van Vitesse’s Raad van Commissarissen.

Na jarenlang nauwe samenwerkingen tussen Vitesse en de Russen, zijn alle banden nu verbroken. Door de oorlog in Oekraïne was de situatie onhoudbaar en Oyf kon weinig anders doen dan zijn aandelen in maart dit jaar te koop zetten. In de periode tussen maart en nu is er weinig gebeurd. Een nieuwe eigenaar bleef uit, vooral vanwege de torenhoge schuld die aan de aandelen was gekoppeld. Oyf maakte voor alle betalingen van Vitesse namelijk gebruik van de rekening van Performance Management Holding BV. Bij die brievenbusfirma zat een schuld van maar liefst 155 miljoen euro, en die miljoenenschuld was een groot obstakel voor de verkoop van Vitesse. Dit enorme obstakel is nu verdwenen waardoor de club langzaam naar de toekomst kan kijken.

Vitesse kan schuldenvrij onderhandelen met een nieuwe eigenaar

Er is nog een lange weg te gaan om Vitesse vol vertrouwen richting het nieuwe Eredivisieseizoen te sturen. Toch is er nu een eerste belangrijke stap gezet. Valeri Oyf neemt zijn verlies en draagt zijn aandelen volledig schuldenvrij aan Vitesse over. Die 155 miljoen euro is dus geen belemmering meer voor de geïnteresseerde partijen.

Nu Vitesse officieel schuldenvrij is en alle aandelen in handen heeft, kan de club zelfstandig op zoek naar een nieuwe eigenaar. Alhoewel, van echt ‘op zoek’ is er geen sprake meer. In het persbericht dat Vitesse over de aandelenoverdracht naar buiten bracht, stond ook de bevestiging dat er al verregaande onderhandelingen bezig zijn met een geïnteresseerde koper. Er is zelfs een intentieovereenkomst getekend, wat erop wijst dat de verkoop binnenkort zomaar in een stroomversnelling kan komen. Om welke partij het gaat, houdt Vitesse vooralsnog geheim. De geruchtenmachine draait op volle toeren en namen als Red Bull, de City Group, de gebroeders Platek en Todd Boehly van Chelsea passeren de revue. Maar tot de handtekeningen van de overname definitief zijn gezet, zal het bij speculeren blijven.

Het is tijd om zich te roeren op de transfermarkt

Met nog iets meer dan vijf weken tot aan de start van de Eredivisie heerst er vooral veel onzekerheid bij Vitesse. Door het uitblijven van de verkoop heeft de club zich amper kunnen mengen op de transfermarkt. Alleen vleugelverdediger Carlens Arcus is met een drie-jarig contract transfervrij overkomen naar het GelreDome. Maar er is meer versterking nodig met al die spelers die deze zomer zijn vertrokken. Vitesse moet de gaten opvullen die onder anderen Loïs Openda, Danilho Doekhi, Riechedly Bazoer, Jacob Rasmussen en Eli Dasa met hun vertrek hebben achtergelaten. En daarvoor is er eerst duidelijkheid nodig over het beschikbare budget.

Door de onzekerheid rondom de verkoop van Vitesse heeft de club al een aantal transferdoelwitten misgelopen. Zo koos Nick Viergever bijvoorbeeld voor FC Utrecht en niet voor Vitesse. Toch is er geen tijd om daar lang bij stil te staan, want nu de club schuldenvrij is en een intentieovereenkomst op zak heeft, kan er eindelijk actie komen. Vitesse heeft zich inmiddels gemeld bij de middenvelder Pelle Clement, die transfervrij bij PEC Zwolle vertrekt. Ook zijn er onderhandelingen met RKC gaande over de komst van centraal verdediger Melle Meulensteen. Er moet nog veel gebeuren voordat Vitesse een selectie heeft waarmee het komend seizoen echt uit de voeten kan. De grote vraag is wat de club allemaal kan bewerkstelligen voordat die eerste competitiewedstrijd van 7 augustus van start gaat.

Wat kan Vitesse als de Eredivisie 2022/23 van start gaat?

Vitesse is dinsdagochtend begonnen met de eerste training van het seizoen. Het moet wat vreemd hebben aangevoeld voor Thomas Letsch, aangezien het vooral een training was met spelers uit de eigen jeugd. En dat is niet wat Letsch in zijn derde Vitesse-seizoen voor ogen heeft.

Zoals het er nu voor staat, komt Vitesse in 2022/23 niet verder dan een soort tussenseizoen waarin het allemaal draait om de wederopbouw van de selectie. Alleen als de verkoop snel rond komt en er binnen korte tijd duidelijkheid komt over het beschikbare budget, kan Vitesse deze zomer nog orde op zaken stellen. Thomas Letsch blijft in ieder geval positief. “Ik heb er vertrouwen in dat we weer een goed team samen kunnen stellen”, zo laat hij na de eerste training weten. De transfermarkt is geopend tot 1 september, dus er is wat tijd. Al begint de competitie een paar weken eerder, in het weekend van 5 tot en met 7 augustus. Voor Vitesse is het openingsweekend meteen een zware. Met Feyenoord als tegenstander moet de club hopen op een snelle herrijzenis.

Wil je in het nieuwe Eredivisieseizoen wedden op voetbal? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van alles wat er deze zomer bij de clubs gebeurt.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.