Home Frank de Boer, een goede bondscoach of niet?

Frank de Boer, een goede bondscoach of niet?

De kogel is door de kerk: Frank de Boer is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Zijn aanstelling is niet bepaald onverwacht. Nadat Frank Rijkaard (geen behoefte aan de functie als bondscoach) en Peter Bosz (nog onder contract bij Bayer Leverkusen) eerder al afhaakten, bleef de 50-jarige De Boer als enige logische keuze over. Toch zijn de meningen over zijn aanstelling verdeeld. De Boer heeft zowel voor- als tegenstanders. Eén ding is zeker: de oud-coach van Ajax, Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United moet zich de komende maanden echt gaan bewijzen. Veel tijd om zich voor te bereiden heeft hij niet. Het contract gaat per direct in zodat De Boer bij de eerstvolgende wedstrijden (op 7, 11 en 14 oktober) meteen al langs het veld kan staan.  

Is De Boer wel klaar voor de zware functie van bondscoach?

Het begon in 2018 allemaal zo veelbelovend voor Oranje. Na twee gemiste toernooien op rij, zorgde de komst van Ronald Koeman eindelijk weer voor die belangrijke omslag. Alles leek opeens te lukken. Van gouden wissels tot het beroemde handgeschreven briefje in de wedstrijd tegen Duitsland: het droeg er allemaal aan bij dat het vertrouwen in Oranje groeide. Maar met het uitstellen van het EK en het vertrek van Koeman naar Barcelona, staat het Nederlands elftal er plotseling heel anders voor. Het positieve nieuws is dat er nu weer een vaste bondscoach is die voor de nodige stabiliteit kan zorgen. Toch zijn de reacties niet voor niets gemengd. Frank de Boer heeft nu eenmaal een turbulente carrière als trainer achter de rug. Sinds zijn vertrek bij Ajax in 2016 kreeg hij het niet meer voor elkaar om echte successen te behalen. Hierdoor rijst de terechte vraag of Frank de Boer wel klaar is voor die zware taak die een bondscoach staat te wachten. 

Na vier landstitels volgde ontslag op ontslag

Supporters van Ajax bewaren ongetwijfeld nog enkele goede herinneringen aan de tijd dat De Boer er trainer was. Hij wist de club maar liefst vier keer op rij naar de landstitel te loodsen. Een mooie prestatie, zeker omdat het voetbal bij het Ajax van De Boer niet al te best was. Vooral het weinig inspirerende spel en het eeuwige balbezit op de eigen helft kreeg kritiek. Daar staat tegenover dat de toenmalige coach het moest doen met een selectie die hier en daar absoluut te wensen overliet. Hij werd bovendien in trainer in een periode dat er bij Ajax chaos en een gevoel van negativiteit heerste. Voor zijn reeks van vier gewonnen landskampioenschappen verdient Frank de Boer dus echt wat lof.

Waar er bij Ajax nog landstitels werden binnengehaald onder leiding van De Boer, kon hij bij zijn latere clubs alleen maar dromen van dit soort prestaties. Zijn tijd bij Inter werd een ramp. Nog geen drie maanden na zijn aanstelling in augustus 2016 moest De Boer alweer het veld ruimen. De twaalfde plek in de Serie A was Inter-onwaardig. In juni 2017 kwam er een nieuwe kans, en wel bij Crystal Palace. Slechts 77 dagen na zijn aanstelling volgde het ontslag. Zijn periode bij Atalanta United duurde wat langer. Van december 2018 tot juli 2020 stond Frank de Boer aan het roer van deze Amerikaanse club. Uiteindelijk was ook hier het vertrek niet vrijwillig. Het bestuur vond dat de stijgende lijn ontbrak, waardoor De Boer wederom zonder club kwam te zitten. Het opstappen van Koeman was een mooie kans om daar verandering in te brengen. Maar met zijn track record van de laatste jaren is het niet vreemd dat het enthousiasme rondom zijn aanstelling enigszins ontbreekt.

Kijk wat het Oranje van Frank de Boer gaat doen

Voor de KNVB is het nog niet zo makkelijk om iemand te vinden die de functie van bondscoach met verve kan vervullen. In korte tijd moet er iemand gevonden worden die tijd heeft, die wil en die ook nog eens het vertrouwen van de voetbalbond heeft. Wat dat laatste betreft houdt de KNVB vast aan De Boer’s ervaring als assistent-bondscoach onder Van Marwijk. Met name zijn bijdrage aan de tweede plaats tijdens het WK van 2010 heeft ervoor gezorgd dat Frank de Boer zich nu bij het Nederlands elftal mag melden. En oké, het helpt natuurlijk ook dat mensen als Frank Rijkaard en Peter Bosz zich niet beschikbaar stelden voor deze vrijgekomen functie.

Niemand kan voorspellen of Frank de Boer de stijgende lijn van Koeman weet voort te zetten óf dat het Nederlands elftal onder zijn leiding helemaal weer terugzakt. Toch verdient de nieuwsbakken bondscoach een eerlijke kans van iedere Oranje-supporter. De KNVB en De Boer hebben voor nu een akkoord bereikt over een contract tot en met het WK in Qatar. Na het Europees Kampioenschap volgt er wel een evaluatie voordat de samenwerking eventueel verdergaat. Voordat het EK in de zomer van 2021 begint, staan er voor Nederland nog meerdere oefenduels en Nations League-wedstrijden op het programma. Het is interessant om het elftal tijdens die wedstrijden op de voet te volgen. Als je toch zit te kijken, pak dan ook even een weddenschap mee. Wie weet leveren die eerste duels onder Frank de Boer meteen een gewonnen voetbalweddenschap op!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.