Home FC Utrecht hoopt te scoren met Bas Dost

FC Utrecht hoopt te scoren met Bas Dost

Vandaag werkt FC Utrecht zijn eerste training af voor het nieuwe seizoen. Met Henk Fraser als nieuwe hoofdtrainer waait er sowieso een frisse wind door de Galgenwaard. Maar er zitten meer nieuwelingen aan te komen. In deze toch al actieve transferzomer heeft het ambitieuze FC Utrecht zijn zinnen nu gezet op Bas Dost. Er zijn alleen kapers op de kust, dus het even afwachten waar de transfervrije spits voor kiest. Als de 33-jarige Dost komend seizoen inderdaad in een shirt van FC Utrecht rondloopt, hebben de Domstedelingen hun belangrijkste transferdoelwit van deze zomer te pakken. Eén ding is zeker: met Bas Dost binnen de selectie kan de Galgenwaard zich opmaken voor een doelpuntrijk seizoen.

Club Brugge en Bas Dost waren niet de beste combinatie

Bas Dost tekende anderhalf jaar geleden bij Club Brugge, dat hem voor 4 miljoen overnam van Eintracht Frankfurt. Bij Club Brugge haalde hij twee keer het landskampioenschap binnen, al waren lang niet alle punten in het klassement te danken aan de boomlange Nederlander. In zijn tijd bij Brugge moest Dost regelmatig genoegen nemen met een plek buiten de basis. Dat veranderde niet toen Alfred Schreuder het trainersstokje in de winter van 2021/22 overnam van Philippe Clement. Dat Club Brugge en Bas Dost het aflopende contract niet hebben verlengd, is dus geen verrassing. Het vertrek bij de Belgen maakt de weg wel vrij voor een terugkeer naar de Eredivisie.

Nu is een terugkeer naar de Eredivisie een reële optie

Afgelopen winter was Bas Dost al dicht bij een transfer naar de Eredivisie. De spits was in beeld bij sc Heerenveen, maar de trainerswissel binnen Club Brugge gooide roet in het eten. Een half jaar later lijkt het er alsnog op dat Dost terugkomt naar de Eredivisie, al is Heerenveen niet meer de meest logische club. Het zijn vooral Feyenoord, FC Emmen en FC Utrecht die de komst van Bas Dost wel zien zitten.

Vorige week lekte uit dat Feyenoord zich voor de zoveelste keer bij Dost had gemeld voor een overstap naar de Kuip. De spits speelde nog nooit voor de Rotterdamse club en ook nu lijkt Feyenoord mis te grijpen. Dost heeft ‘nee’ gezegd tegen de Trots van Zuid, net als tegen een aantal Duitse clubs die de spits graag zagen komen. Vooral de uitschakeling van Feyenoord leek goed nieuws voor FC Emmen. Bas Dost werd als prof opgeleid Emmen, en met een promotie naar de Eredivisie op zak kan de ploeg wat versterking van de inmiddels ervaren spits wel gebruiken. Maar trainer Dick Lukkien had niet gerekend op concurrentie uit de Domstad. Uit het niets kwam gisteren het nieuws naar buiten dat FC Utrecht hard bezig is om de transfervrije speler binnen te halen. De grote ambities van de huidige nummer 7 van de Eredivisie kunnen zomaar de doorslag geven.

In Utrecht liggen de plannen voor Bas Dost al klaar

In de 507 profduels die Bas Dost tot nu toe speelde, wist hij 257 keer te scoren. Dat is een gemiddelde van ongeveer één doelpunt per twee wedstrijden. Bij FC Utrecht kunnen ze wel iemand gebruiken die het aantal goals lekker kan opkrikken. Sinds Sébastien Haller in 2017 uit de Galgenwaard vertrok, hebben de Domstedelingen behoefte aan een speler die met gemak boven de 15 doelpunten per seizoen uitkomt. Bas Dost moet die rol gaan vervullen, als het tenminste aan FC Utrecht ligt.

Het gelonk naar de transfervrije Dost valt samen met het nieuwe systeem dat de Utrechtenaren voor ogen hebben. Nieuwbakken trainer Henk Fraser heeft voor de club eenzelfde soort spelsysteem in gedachten als voor het Nederlands elftal. Voor dit 3-4-1-2 of 5-3-2 systeem zijn meer spitsen nodig en Dost moet in de voorhoede de leiding gaan nemen. Of dat gaat lukken? Dat hangt er helemaal vanaf of Bas Dost voor FC Utrecht kiest. Ondertussen zit de club niet stil om ook andere belangrijke posities te vervullen. Om de kwaliteit van de Utrechtse aanvalslinie op te krikken, is er met Hertha BSC inmiddels een akkoord bereikt over Daishawn Redan. Hij moet Fraser extra opties in de spits bezorgen. Ook de ervaren Nordin Amrabat staat hoog op het lijstje bij FC Utrecht. De komst van dit trio kan weleens nadelige gevolgen hebben voor de van de winter overgekomen Henk Veerman.

Wat betekent deze actieve transferzomer voor het nieuwe seizoen?

Henk Fraser en FC Utrecht hebben grote ambities voor het aankomende voetbalseizoen. Dat blijkt wel uit het feit dat de club extreem actief is in deze transferperiode. Bas Dost moet de absolute toptransfer van dit seizoen worden.

Of Dost nu naar de Galgenwaard komt of niet, Henk Fraser gaat sowieso voor het maximaal haalbare resultaat. Op zijn allereerste training ter voorbereiding op het nieuwe seizoen is de coach nog weinig concreet. Want wat het maximale resultaat gaat zijn, hangt helemaal af van de spelersgroep die hij in deze transferperiode bij elkaar kan krijgen. “Ik kan niet zeggen of dat plek drie, vier, vijf of zes is”, zo meldt hij aan de NOS. Dat zijn wijze woorden, want ook voor jou als voetbalwedder is het afwachten wat deze transferperiode brengt.

Als je in het nieuwe Eredivisieseizoen weer wilt wedden op voetbal, is het zaak om goed op te hoogte te blijven alles wat er deze zomer op transfergebied speelt. FC Utrecht hoopt in ieder geval op de komst van Bas Dost en dat kan de club zomaar een boost geven.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.