Home EK voetbal voor vrouwen: wat kunnen de Oranjeleeuwinnen?

EK voetbal voor vrouwen: wat kunnen de Oranjeleeuwinnen?

2022 is hét jaar voor iedereen die van EK’s en WK’s houdt. Je hoeft namelijk niet te wachten tot 21 november voordat je Oranje in actie kunt zien op een groot toernooi. Deze week beginnen de Oranjeleeuwinnen aan het EK voetbal voor vrouwen, waar ze hun Europese titel verdedigen. Maar er is het een en ander veranderd sinds die EK-winst in 2017. Succescoach Sarina Wiegman heeft Oranje ingeruild voor de Engelse voetbalvrouwen en onder Mark Parsons zijn de resultaten nog weinig indrukwekkend. Vooral de 5-1 nederlaag in de oefenwedstrijd tegen nota bene Engeland was een pijnlijke. Kunnen de Oranjevrouwen hun flow hervinden als het kampioenschap eenmaal bezig is of eindigt de strijd om titelprolongatie voortijdig? Ga er maar voor zitten, want EK vrouwenvoetbal levert sowieso mooie weddenschappen op.

Zo ziet de 2022 editie van het EK voetbal voor vrouwen eruit

Het EK voetbal voor vrouwen ging jarenlang redelijk geruisloos aan ons voorbij. Tót de Oranjeleeuwinnen in 2017 bleven winnen en John de Bevers ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ opeens fanatiek door iedereen werd meegezongen. Vijf jaar later is het tijd voor het volgende (door corona uitgestelde) EK voetbal voor vrouwen. Engeland is dit keer het gastland.

De editie van 2022 is het tweede Europees kampioenschap met zestien deelnemende landen. Het toernooi begint woensdag 6 juli met de groepsfase. Er zijn vier groepen van elk vier landen. De twee beste landen uit elke poule kwalificeren zich voor de kwartfinales, die op 20, 21, 22 en 23 juli worden gespeeld. Van de twee halve finales op 26 juli (in Sheffield) en 27 juli (in Milton Keynes) gaat het EK vrouwenvoetbal door naar de grote finale op zondag 31 juli, in het Londense Wembley.

De Oranjevrouwen strijden in groep C om een plek in de kwartfinale

De finale van het EK voetbal voor vrouwen is nog ver weg. Als de Oranjeleeuwinnen hun Europese titel op Wembley willen verdedigen, moeten ze eerst die groepsfase zien te overleven.

In de groepsfase voetbalt Nederland tegen Zweden, Portugal en Zwitserland. Bij de bookmakers is er weinig twijfel over welke twee landen er doorgaan naar de kwartfinale. Nederland en Zweden zijn de absolute toplanden van groep C, met allebei odds van rond de 1.10 à 1.20 voor een top 2-positie. Toch mag Oranje geen grote fouten maken, want met name Zwitserland zal graag toeslaan.

Voor de Oranjevrouwen staan de volgende groepswedstrijden op het programma:

  • Zaterdag 9 juli, 21.00 uur: Nederland – Zweden
  • Woensdag 13 juli, 21.00 uur: Nederland – Portugal
  • Zondag 17 juli, 18.00 uur: Zwitserland – Nederland

Hoe zit het met de kansen voor Oranje?

Op papier moet Nederland de groepsfase kunnen overleven. Maar de oefenwedstrijden van de afgelopen weken hebben ook duidelijk gemaakt dat Oranje er nog lang niet is. Het ontbreekt aan vertrouwen en het spel dat de bondscoach Parsons graag ziet (met continu meer druk op de tegenstander), is verre van een automatisme. Het niveau van de oefenmatches is simpelweg niet goed genoeg om echt mee te doen om de titel. Het is dus te hopen dat de Leeuwinnen in het toernooi groeien en alsnog die goede flow gaan vinden.

Het zoekende spel van Oranje is de bookmakers en statistiekenplatforms niet ontgaan. Vóór de start van het EK voetbal voor vrouwen hebben de Leeuwinnen volgens de statistiekenplatforms ongeveer 12% kans op die Europese titel. Berekeningen laten zien dat de vierde plek het meest realistisch is. Dat zien we ook terug in de odds bij de bookmakers. Wedden op een Europese titel voor de Oranjevrouwen levert rond de 7.50 keer je inzet op.

Wie zijn dan wel de grootste kanshebbers op die EK titel?

In 2017 ging het in de finale tussen Nederland en Denemarken. Hiermee was de jarenlange Duitse hegemonie (met zes Europese titels op rij) definitief doorbroken. Ook in 2022 hoort Duitsland zeker niet bij de grootste kanshebbers. Maar welk land volgt Nederland dan wél op als winnaar van het EK vrouwenvoetbal?

Bij de bookmakers zijn Spanje en Engeland de grootste favorieten. Sarina Wiegman maakt dus opnieuw kans om als bondscoach een vrouwenelftal naar de Europese titel te leiden. Na Spanje en Engeland (met odds die rond de 4.50 en 5.00 liggen) volgt Frankrijk in de lijst met voornaamste titelkandidaten. De Franse vrouwen leveren ongeveer zeven keer de inzet op als je gaat wedden op voetbal.  

Wedden op het EK voetbal voor vrouwen

Voor oranje versierde straten moeten we waarschijnlijk wachten tot eind van het jaar. Maar het Europees kampioenschap voor vrouwen is echt een mooie start van een periode vol met Oranje-voetbal.

Het EK vrouwenvoetbal wordt live uitgezonden op tv. Je hebt dus alle kans op een winnende weddenschap als je met je telefoon in de hand voor de buis gaat zitten. De wedstrijden van de Oranjeleeuwinnen leveren nu al een lange lijst met wedopties op, van 1×2 weddenschappen en correcte score weddenschappen tot over/under bets, Asian lines en speler specials. Hou Vivianne Miedema in de gaten als voornaamste doelpuntenmaker. In de oefenwedstrijd tegen Finland was de aanvalster van Arsenal nog verantwoordelijk voor beide doelpunten. Kan zij de Oranjevrouwen misschien toch naar een goed EK leiden? We gaan het zien vanaf 9 juli, als Nederland de eerste groepswedstrijd speelt.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.