Home EK onder 21: Nederland speelt de halve finale

EK onder 21: Nederland speelt de halve finale

Vlak voordat het grote Europees kampioenschap half juni van start gaat, is het de beurt aan de talenten. Het EK onder 21 beleeft deze week zijn apotheose. Na een bloedstollende kwartfinale mag Jong Oranje zich verrassend genoeg gaan opmaken voor de halve finale tegen Duitsland. Als er donderdagavond opnieuw een overwinning op het scorebord staat, volgt zondag 6 juni de grote finale tegen Spanje of Portugal. Krijgen we deze week alvast een mooi voorproefje voor het grote EK óf strandt Jong Oranje met die titel in zicht? Bereid je in ieder geval voor op een boeiende wedstrijd, want de kleurrijke ploeg van Erwin van de Looi wist maandag tegen Frankrijk voor een enorme stunt te zorgen. Dat belooft wat deze week!

EK onder 21: van een moeizame start naar een heuse stunt

Als het over voetbal gaat, gaat momenteel alle aandacht uit naar de selectie van Frank de Boer. Maar vergeet Memphis Depay, Frenkie Jong en Georginio Wijnaldum. Deze week zijn het Myron Boadu, Justin Kluivert, Calvin Stengs, Perr Schuurs en Sven Botman die het moeten doen.

Tot nu toe lukt het de jonge talenten van Erwin van de Looi behoorlijk goed om indruk te maken. Het begin van het toernooi was wat twijfelachtig, maar de overtuigende 6-1 overwinning op Hongarije in de laatste groepswedstrijd zorgde voor een kantelpunt. Met die 6-1 zege nog in het achterhoofd stond er afgelopen maandag een kwartfinaleduel tegen titelfavoriet Frankrijk op het programma. In eigen land was er volop vertrouwen dat de sterrenformatie van de Franse bondscoach Silvain Ripoll die halvefinaleplaats wel even binnen zou halen. Toch wist Jong Oranje voor enorme stunt te zorgen door de wedstrijd met 2-1 te winnen. Het was wachten tot ver in de blessuretijd voordat de beslissing viel, maar de euforie was er niet minder om. Jong Oranje is nog steeds in de race om Europees kampioen te worden.

De ambities zijn groot bij deze lichting van Jong Oranje

Na afloop van de kwartfinale tegen Frankrijk sprak doelman Justin Bijlow al de grote ambitie uit: “We zijn hier niet alleen om mee te doen, we willen winnen”. Tijdens de wedstrijd zelf werd ook al snel duidelijk dat er met de motivatie bij Jong Oranje weinig mis is. De ploeg creëerde kansen, maar in de 23e minuut was daar toch dat doelpunt voor Frankrijk. Nadat Myron Boadu die achterstand kort na rust had weggewerkt, was het lang zoeken naar die beslissende goal. Er waren momenten waarop het voorbij leek te zijn voor Jong Oranje, maar diep in de blessuretijd kwam dan eindelijk het verlossende schot. Op aangeven van Kluivert wist Boadu zijn tweede goal van de wedstrijd te maken. Hiermee was de uitschakeling van de duurste selectie die ooit op een EK onder 21 stond, een feit.

Met het bereiken van de halve eindstrijd van het EK is er eindelijk weer eens een serieuze kans op de titel. Nadat 2015, 2017 én 2019 geen plek in het hoofdtoernooi opleverden, is het bondscoach Erwin van de Looi gelukt om het tij te keren. Dit is bovendien de laatste kans voor veel van de spelers. De groep die nu op het veld staat, staat op het punt om de sprong te maken naar ‘het echte Oranje’. Jongens als Myron Boadu, Perr Schuurs en Justin Kluivert zijn over twee jaar te oud om opnieuw een Europees kampioenschap onder de 21 te spelen. Een nieuwe lichting talenten wacht om het stokje over te nemen van de Jong Oranje-spelers van nu. Hoe mooi zou het zijn als die oude lichting voor het eerst sinds 2007 een Europese titel mee naar huis neemt? Dan moeten ze wel eerst die halve finale van Duitsland weten te winnen.

Dit is de tegenstander in de halve finale

Winst op titelfavoriet Frankrijk heeft de spelers van Jong Oranje ongetwijfeld extra vertrouwen gegeven. Maar als ze donderdag 3 juni om 21.00 uur het veld van de MOL Aréna Sóstó in de Hongaarse stad Székesfehérvár oplopen, moet alle focus uitgaan naar de volgende tegenstander: Duitsland.

In de halve finale rekende Jong Duitsland na strafschoppen af met Denemarken. De reguliere speeltijd had een 1-1 opgeleverd, net zoals dat in de groepsfase ook al tussen Nederland en Duitsland gebeurde. De 2-2 die aan het einde van de verlenging op het bord stond, zorgde ervoor dat er een beslissing moest vallen op basis van penalty’s. Met Duitsland als uiteindelijke winnaar staat ons donderdag een heuse kraker te wachten. De grote vraag daarbij is: welke van de twee landen pakt die felbegeerde finaleplaats?

Wedden op een onvervalste Nederland – Duitsland

De maand juni begint goed met een onvervalste Nederland – Duitsland. De ploeg van Erwin van de Looi en die van Stefan Kuntz zijn aan elkaar gewaagd. De 1-1 uit de groepsfase van het toernooi is wat dat betreft veelzeggend. Ook bij de bookmakers is er nog grote twijfel over wie de halve finale gaat winnen. De odds liggen dicht bij elkaar, dus verwacht een spannend duel. De overwinning op titelfavoriet Frankrijk geeft Jong Oranje mentaal gezien een lichte voorsprong op Duitsland. Maar onderschat de Duitsers nooit, zelfs al gaat het hier om het elftal onder de 21. Durf je net als de bookmakers geen overduidelijke keuze te maken, dan kunnen de doelpuntenmakers je zomaar een zege opleveren. Hou vooral Myron Boadu van Jong Oranje en Lukas Nmecha van Jong Duitsland in de gaten. Zij kunnen tijdens deze halve finale het verschil gaan maken.

Mocht het Nederland lukken om de kraker tegen Duitsland te winnen, dan wacht zondag 6 juni om 21.00 uur de grote finale. Tegenstander is Spanje of Portugal. Met vier echte toplanden die in dit EK onder 21 zijn overgebleven, belooft het een boeiende voetbalweek te worden!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.