Home Dit staat op het spel in ronde 34 van de Eredivisie

Dit staat op het spel in ronde 34 van de Eredivisie

De reguliere competitie van de Eredivisie zit er bijna op. Maar voordat we ons definitief op de play-offs kunnen richten, staat eerst nog de allerlaatste speelronde op het programma. Traditiegetrouw worden alle wedstrijden van ronde 34 tegelijkertijd afgetrapt. Zondag 15 mei om 14.30 uur is het zover. Van de negen Eredivisie-duels waar je op kunt wedden, zijn er dan maar een paar echt interessant. Want de landstitel is vergeven en ook de Europese tickets zijn al verdeeld. Wat staat er dan wel op het spel? Nou, nog best een paar belangrijke zaken. Een aantal clubs vechten tegen (rechtstreekse) degradatie, en daarnaast is de strijd om de Europese play-offs in volle gang. Het laatste reguliere weekend in de Eredivisie wordt een mooie!

Ajax, PSV, Feyenoord en Twente hebben hun prijs al binnen

De traditionele top 3 was weer aan zet in seizoen 2021/22. Ajax pakte afgelopen woensdag de 36e landstitel uit de clubgeschiedenis en PSV’s ludieke felicitatie ‘Var harte’ was veelzeggend. De teleurstelling over de gang van zaken is groot in Eindhoven, al is het de vraag of de uitkomst zonder penalty voor Feyenoord anders was geweest.

Zowel Ajax (82 punten) als PSV (78 punten) hebben met een eerste en tweede plek in ieder geval een plek in de Champions League veroverd. De Ajacieden mogen zich melden in de groepsfase, voor PSV is er een ticket voor de derde kwalificatieronde. Falen ze daar in hun missie, dan is daar altijd nog de groepsfase van de Europa League.

Achter Ajax en PSV staat Feyenoord (71 punten) derde in de Eredivisie, een plek die normaal gesproken goed is voor de derde kwalificatieronde van de Conference League. Maar via diezelfde Conference League kan finalist Feyenoord een veel beter ticket afdwingen. Ook de verrassende nummer vier FC Twente (65 punten) mag Europa in. Met een plek in de derde voorronde van de Conference League hebben de Tukkers voor hun gevoel de hoofdprijs al binnen. In augustus moeten ze laten zien dat ze het Europese toneel ook echt waard zijn.

Wie pakt dat laatste ticket voor de Europese play-offs?

Vanuit de Eredivisie gaan er volgend seizoen vijf clubs Europa. Dat vijfde en laatste ticket geeft recht op instroming in de tweede voorronde van de Conference League. Het wordt nog een hele klus om te bepalen wie die tweede voorronde mag spelen, maar daar zijn de Europese play-offs voor. Alleen… welke vier clubs spelen die Europese play-offs en maken dus kans op een seizoen in de Conference League?

Tot hun eigen teleurstelling is AZ (61 punten) veroordeeld tot de play-offs. In dit zeer wisselvallige seizoen hebben de Alkmaarders te vaak punten laten liggen waardoor de vijfde plek het hoogst haalbare bleek. Die vijfde plek hebben ze trouwens heel stevig in handen, want Vitesse en Utrecht komen met hun 50 en 47 punten niet eens in de buurt. Deze twee clubs kwalificeren zich hiermee overigens wél voor de Europese play-offs.

In die play-offs is nog ruimte voor één extra ploeg, en er zijn er maar liefst vijf die in aanmerking komen. NEC en Heerenveen hebben de beste papieren. Beide clubs staan op 38 punten, waarbij NEC profiteert van een iets beter doelsaldo (-13 versus -15). Als zij het zondag in de laatste speelronde van de Eredivisie laten liggen, dan staan GA Eagles (36, -12), FC Groningen (36, -13) en zelfs Cambuur (36, -18) klaar om toe te slaan. Al is de kans klein dat zij echt Europa ingaan als ze die play-offs zouden halen.

Onderin de Eredivisie is het vechten tegen degradatie

Voor Sparta, Fortuna Sittard en Willem II is Europees voetbal ver uit beeld. Heel ver zelfs, want zij moeten vechten zondag in speelronde 34 voor lijfsbehoud in de Eredivisie. Zelfs Heracles moet nog oppassen dat ze niet in de nacompetitie terechtkomen.

Woensdagavond werd al duidelijk dat PEC Zwolle (27 punten) degradeert en volgend seizoen uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie. Daar komt nog één rechtstreekse degradant bij, en momenteel zit Willem II (30 punten) zwaar in de gevarenzone. De Tilburgers móeten zondag winnen van FC Utrecht om kans te houden op een volgend Eredivisie-seizoen. Al hebben ze niet alles zelf in handen, want nog steeds moet óf Sparta óf Fortuna (beide 32 punten) het laatste reguliere competitieduel verliezen. Bij een gelijkspel van Fortuna heeft Willem II (als het tenminste wint) waarschijnlijk geluk. De Tilburgers hebben namelijk een veel minder slecht doelsaldo (-28 versus -32). Bij een gelijkspel voor Sparta gaat dit niet op, aangezien de Rotterdammers het met een doelsaldo van -20 een stuk beter doen dan Willem II.

Naast het gevecht tegen directe degradatie is daar ook nog die nacompetitieplek. Als Willem II zeventiende blijft en Fortuna en Sparta winnen hun wedstrijden, dan moet Heracles (34 punten) alsnog de play-offs in. Er zijn dus genoeg clubs waarvoor die laatste speelronde van de Eredivisie spannend wordt.

Dit is het programma van speelronde 34 van de Eredivisie

Wil je tijdens die laatste reguliere speelronde van de Eredivisie gaan wedden op voetbal, kies je wedstrijden dan slim uit. Bij de ene match staat er immers veel meer op het spel dan bij de andere.

Deze wedstrijden van zondag 15 mei, 14.30 uur gaan nergens meer om:

  • Vitesse – Ajax
  • Feyenoord – FC Twente
  • AZ – RKC
  • PEC Zwolle – PSV

Deze wedstrijden zijn belangrijk voor de Europese play-offs en/of degradatie:

  • SC Heerenveen – Go Ahead Eagles (Europese play-offs)
  • Groningen – Cambuur (Europese play-offs)
  • NEC – Fortuna (Europese play-offs en degradatie)
  • Willem II – FC Utrecht (degradatie)
  • Heracles – Sparta (degradatie)
toggle off
Gokreclame uitschakelen.