Home Derby d’Italia: komt er een record voor Ronaldo?

Derby d’Italia: komt er een record voor Ronaldo?

Dit weekend zijn alle ogen in Nederland gericht op de klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Als die wedstrijd rond half 7 is afgelopen, is je voetbalavond nog niet voorbij. Om 20.45 uur stipt begint namelijk de enige echte Derby d’Italia. In het San Siro ontvangt Inter die andere grote club uit Italië: Juventus. Tijdens die wedstrijd zal er één man extra gefocust zijn op het doel. Cristiano Ronaldo heeft maar één goal nodig om de titel van topscorer aller tijden te pakken. Er kan zomaar geschiedenis worden geschreven in de wedstrijd Inter – Juventus.

De bal ging exact 759 keer het doel in

Cristiano Ronaldo hoort zonder twijfel in de top 10 van beste voetballers ooit. Hij heeft het vermogen om zichzelf altijd in kansrijke posities te manoeuvreren en dan is het een kwestie van tijd voordat die goal valt. Al heel wat keepers hebben een bal vanaf de voeten of het hoofd van Ronaldo aan zich voorbij zien gaan.

Sinds de start van zijn profcarrière (in 2002) tot nu zijn er in totaal 759 doelpunten geteld. De vleugelspits scoorde 5 keer voor Sporting Portugal, 118 keer voor Manchester United, 450 (!) keer voor Real Madrid en 84 keer voor zijn huidige werkgever Juventus. Ook het nationale elftal bezorgde hij een aantal doelpunten (102 om precies te zijn). In het Portugese elftal voert Ronaldo al jarenlang de lijst met topscorers aan. Het gat met de nummer twee en drie van de lijst, Pedro Pauleta en de legendarische Eusébio, is groot. Bij de 102 doelpunten van Ronaldo vallen de 47 en 41 goals van Pauleta en Eusébio bijna in het niet. Internationaal gezien is er meer concurrentie. Het heeft Ronaldo dan ook twintig jaar gekost om de top van de lijst te bereiken. Maar nu is het moment daar. Met zijn 759 doelpunten is Ronaldo op gelijke hoogte gekomen met Josef ‘Pepi’ Bican (actief tussen 1928 en 1955). Deze zondag kan hij de Tsjechische recordhouden dan eindelijk voorbijstreven.

Het is tijd om de koppositie over te nemen

De zestiende wedstrijd in de Serie A van 2020/21 was een belangrijke. Op het laatste moment, als het duel tussen Juventus en Sassuolo al is aanbeland in de blessuretijd, scoort Cristiano officieel zijn 759e doelpunt ooit. Er waren 1037 wedstrijden nodig om dat voor elkaar te krijgen. Met zijn 759e doelpunt laat hij overigens illustere spelers als Pelé (757 goals) en Romario (734 goals) achter zich. Alleen Josef Bican staat zijn absolute toppositie nog in de weg.

De grote vraag is nu of Ronaldo zich op zondag 17 januari de enige echte topscorer aller tijdens mag gaan noemen. Het lijkt haast alsof hij deze topmatch tegen Inter heeft uitgekozen om het record te breken. Na dat ene duel met Sassuolo moest Juventus deze week nog een keer op het veld verschijnen, maar Ronaldo was amper aanwezig. In het Coppa Italia-duel van woensdag kwam de topspits pas in de 88e minuut in de wedstrijd. Tijd om te scoren was er amper, en dat gebeurde dus ook niet. En zeg nu zelf… het is ook mooier om een record te breken in een echte voetbalklassieker dan in een wedstrijd tegen het kleine Genoa. Hoogstwaarschijnlijk gaan we zondag een bloedfanatieke Ronaldo zien die vanaf de eerste minuut zijn blik op het doel heeft gericht. Dat belooft wat!

Wedden op de Derby d’Italia

In de Derby d’Italia zien we de twee succesvolste clubs van Italië het veld opkomen. Het Inter van Antonio Conte mag zich opmaken voor een zware thuiswedstrijd die allesbehalve saai gaat worden. Bij de bookmakers is de ploeg licht in het voordeel, mede doordat Juventus de laatste tijd niet in topvorm is. De wedstrijd tegen Sassuolo werd dan wel met 3-1 gewonnen, maar van overtuigend spel was geen sprake. In het Coppa Italia-duel met Genoa was er zelfs een verlenging nodig om de overwinning binnen te slepen. En Inter is toch echt van een ander niveau dan Sassuolo en Genoa. Een 2-1 overwinning voor de Milanezen is een heel reëel scenario.

Winst of niet, voor Ronaldo is scoren misschien wel het allerbelangrijkste doel voor zondagavond. Bij de bookmakers kun je dan ook geld inzetten op minimaal één doelpunt voor de Portugees. Met dat record in zijn achterhoofd zal Ronaldo de druk in ieder flink gaan opvoeren.

Een nieuw record, of toch niet…?

Met het 760e doelpunt in zicht kan dit weekend niemand om de Italiaanse Serie A heen. Toch kijkt niet iedereen vol spanning uit naar die ene bal die het doel moet gaan raken. Er zijn namelijk een aantal officiële instanties die andere statistieken gebruiken. Het draait hierbij allemaal om de vraag: wanneer telt een doelpunt als een doelpunt voor het klassement? En bieden deze statistieken mogelijkheden voor een succesvolle voetbalweddenschap?

Als het op het topscorer-klassement gaat, tellen alleen de goals in officiële wedstrijden mee. Voor doelpunten in vriendschappelijke duels is hier geen plaats. De Brazilianen hadden dat liever anders gezien. Van voetbaliconen Pelé en Romario wordt weleens gezegd dat zij in hun carrière de magische grens van duizend doelpunten zijn gepasseerd. Voor Pelé komt het aantal zelfs uit op 1284 doelpunten. Maar de ruim 500 doelpunten die uit vriendschappelijke duels zijn voortgekomen, tellen voor de officiële statistieken niet mee. Een opluchting voor Ronaldo, want anders was er nog een lange weg te gaan. Zelfs zonder die vriendschappelijke duels komt Pelé volgens het toonaangevende RSSSF uit op 767 en niet op 757 doelpunten. Bican heeft er volgens de statistische instantie zelfs 805. Het verschil zit hem in het wel of niet meetellen van doelpunten die niet te verifiëren zijn. Helaas voor Ronaldo houdt de FIFA de telling van RSSSF aan. Al mag dat de pret niet drukken. Wij verheugen ons alvast op een mooie wedstrijd tussen Inter en Juventus, waarin Ronaldo zich ongetwijfeld van zijn beste kant laat zien.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.