Home Degradatie dreigt voor ADO Den Haag en Willem II

Degradatie dreigt voor ADO Den Haag en Willem II

Het is een enerverende voetbalweek, met wedstrijden in Europa én met de kraker PSV – Ajax. Tussen al dat voetbalgeweld door is het soms goed om even naar de clubs te kijken die onderaan bungelen. Er zijn dit seizoen twee opvallende namen terug te vinden in de onderste regionen van de Eredivisie. Het lijkt erop dat ADO Den Haag en/of Willem II de Nederlandse topcompetitie voor minimaal een seizoen gaat verlaten. Zoals het er nu voor staat, kunnen de clubs nog maar één ding doen: zoveel mogelijk punten sprokkelen om directe degradatie te voorkomen.

Twee geplaagde clubs willen rechtstreekse degradatie voorkomen

Elk seizoen zien we weer een andere clubs terug in de Eredivisie. Excelsior komt en gaat, De Graafschap komt en gaat, en zo zijn er nog meer ploegen die heen en weer laveren tussen de Eredivisie en de Eerste Divisie. Maar er zijn ook veel namen die eigenlijk niet uit de hoogste divisie van het Nederlandse voetbal weg zijn te denken. ADO Den Haag en Willem II hebben de laatste jaren bewezen dat ze een vaste plek verdienen in de Eredivisie. ADO is sinds 2003/04 eigenlijk altijd in de topcompetitie terug te vinden. In de afgelopen 17 seizoenen degradeerden de Hagenaren slechts één keer naar de Eerste Divisie. Na een jaar voetbal was daar alweer die promotie.

Ook Willem II is echt zo’n ploeg dat redelijk stabiel in de Eredivisie speelt. Al sinds 1987/88 zijn de Tilburgers een vaste waarde in de competitie. In die afgelopen 33 seizoenen heeft Willem II één echte dip gekend. In 2010/11 eindigde de ploeg als laatste in de Eredivisie, waarna een seizoen in de Eerste Divisie volgde. Promotie bracht daarna weinig succes. De ploeg degradeerde wederom, en voor de tweede keer in korte tijd kwam Willem II in de Eerste Divisie terecht. Sinds 2014/15 gaat het weer een stuk beter. Vorig seizoen wisten de Tilburgers de competitie zelfs op de vijfde plek af te sluiten. Een keurige prestatie, al was het seizoen een stuk korter dan vooraf verwacht. Nu zitten deze typische Eredivisie-ploegen allebei flink in de problemen. Met elk 14 punten staan ADO en Willem II stevig op de zestiende en zeventiende plek. Het gat met de nummer vijftien is inmiddels opgelopen naar 8 punten. De kans dat de clubs de play-offs om degradatie ontlopen, is dan ook klein. Maar ja… tegenwoordig degraderen twee clubs rechtstreeks zonder die kans om in de play-offs hun plekje veilig te stellen. FC Emmen heeft waarschijnlijk één van die rechtstreekse degradatietickets in handen. De vraag is nu: wie krijgt de andere?

Het murw geslagen ADO hoopt op punten

ADO Den Haag en Willem II zijn in deze periode sterk tot elkaar veroordeeld. Eerder deze week stonden de clubs tegenover elkaar op het veld, maar die wedstrijd kon het verschil niet maken. Met een 1-1 eindstand houden ze elkaar in het klassement nog steeds in evenwicht. Voor ADO is de opdracht nu simpel. Zaterdag moeten ze 3 punten aan het totaal toevoegen, in de hoop dat Willem II een dag later steken laat vallen. Maar het begint bij een winnende match in het ADO-stadion. Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan. De Hagenaren wachten inmiddels al anderhalve maand op een overwinning, en zelfs ploegen als FC Emmen, VVV en Sparta waren een onneembare horde. Het grootste probleem voor ADO Den Haag? Goed voetbal. Dat probleem is zeker niet nieuw. ADO heeft de laatste anderhalf jaar moeite om te winnen, en de ene teleurstelling volgt de andere op. Een rechtstreeks degradatieticket zou wat dat betreft geen grote verrassing zijn.

Alle teleurstellingen van de laatste tijd hebben zeker invloed gehad op de motivatie van ADO. Het elftal  oogt vaak inspiratieloos en lijkt echt murw geslagen. De vele spelerswissels helpen ook niet echt mee om van ADO een stabiele ploeg te maken. Kunnen Ruud Brood en zijn mannen zaterdag vanaf 18.45 uur op het veld domineren en RKC 3 punten ontfutselen? Dit is maar sterk de vraag. RKC heeft met de vijftiende plek geen erg sterk seizoen, maar de laatste twee duels werden wel gewonnen. De supporters van ADO Den Haag moeten zich mentaal alvast weer voorbereiden op een nieuwe teleurstelling.

Ervaring moet Willem II van rechtstreekse degradatie redden

Willem II heeft er net als ADO een moeilijke maand op zitten. De ploeg verloor met 5-0 van Feyenoord, en nog geen week later lieten de Tilburgers zich volledig overrompelen door FC Utrecht. De wedstrijd in het eigen Willem II-stadion bracht een 0-6 eindstand op het scorebord. Met dit soort uitslagen slinken de kansen op een goede eindsprint aanzienlijk. En het ergste is dat Willem II tegen Utrecht niet eens tot serieuze scoringskansen kwam. Dat is natuurlijk veelzeggend. Waar het precies misgaat, is lastig te zeggen. De ploeg lijkt nog steeds sterk op het Willem II dat vorig seizoen vijfde werd, alleen lukt het maar niet om te winnen. Nieuwbakken trainer Zeljko Petrovic wil vanaf nu extra beroep gaan doen op de routiniers in zijn selectie. Mannen als Sebastian Holmen, Jan-Arie van der Heijden en Sven van Beek moeten de ploeg met al hun ervaring terug op het goede spoor brengen.

In de wedstrijd van komende zondag (aftrap 12.15 uur) treft Willem II in ieder geval een tegenstander die het op papier aan moet kunnen. Sparta staat momenteel twaalfde en de vorm is ver te zoeken. Zo leverden de laatste vijf duels voor de Rotterdammers maar 2 punten op. Als er één wedstrijd is waarin Willem II de ervaring moet laten tellen om zo een overwinning af te dwingen, dan is het die bij Sparta wel. Die 3 extra punten zijn immers hard nodig om het gevaar van rechtstreekse degradatie af te wenden.

Ben jij klaar voor de ultieme strijd om lijfsbehoud? Hou ADO Den Haag en Willem II vanaf nu dan extra in de gaten. In de komende speelrondes gaan deze ploegen ons nog voor mooie wedstrijden én weddenschappen bezorgen!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.