Home Deceptie dreigt voor het geplaagde Liverpool

Deceptie dreigt voor het geplaagde Liverpool

Jürgen Klopp heeft Liverpool een paar mooie successen gebracht. Zo was daar die Champions League-titel in 2018/19. Het landskampioenschap zat er dat seizoen net niet in, maar in 2019/20 was daar de revanche. Met maar liefst 18 punten voorsprong pakte Liverpool de titel in de Premier League en Jürgen Klopp was de gevierde man. Hoe anders is die situatie nu. Liverpool staat zevende in de competitie en het is maar de vraag of de ploeg volgend seizoen in de Champions League speelt. Zelfs Europa League-voetbal is nog geen zekerheid. Als de resultaten blijven tegenvallen, kan er zomaar een Europees seizoen komen zonder Liverpool. Dat zou een behoorlijke deceptie zijn!

Blessureleed zorgt voor een kwakkelend Liverpool

Het zit Liverpool dit seizoen niet mee. Er is veel blessureleed, en vooral het uitvallen van Virgil van Dijk heeft grote invloed op de ploeg gehad. Iedereen ziet dat Liverpool niet dat niveau haalt dat je van een topclub uit de Premier League verwacht. Het probleem zit hem vooral in de defensie en het middenveld. Blessures hebben de vaste verdediging van Liverpool uit elkaar gehaald, waardoor verdedigende middenvelder Fabinho zijn vertrouwde positie moest loslaten om in het hart van de defensie te spelen. Mede hierdoor kwam ook het middenveld onder druk te staan. De gaten die in het vaste middenveld ontstonden, zorgden uiteindelijk voor tactische dilemma’s. De juiste oplossing voor die dilemma’s lijkt nog steeds niet gevonden.

Met al die problemen die er spelen, zijn de afgelopen wedstrijdvrije weken een welkome afwisseling geweest. Vooral in de Premier League was Liverpool hard toe aan een pauze. De cijfers zijn dan ook veelzeggend. De laatste zes thuiswedstrijden in de Premier League werden allemaal verloren. De laatste competitiewinst in eigen huis stamt alweer uit half december. Dat is Liverpool onwaardig. Als Klopp het seizoen enigszins goed wil afsluiten, is het zaak om punten te pakken. Met negen competitieduels te gaan, valt er voor Liverpool nog genoeg te winnen. En vergeet de Champions League niet. Waar de Premier League vooral teleurstellingen opleverde, wist Liverpool in de Champions League toch door te dringen tot de kwartfinales. De komende week is sowieso belangrijk voor Liverpool. Zaterdag 3 april speelt de ploeg de Premier League-topper tegen Arsenal; drie dagen later staat Liverpool in Madrid op het veld voor de eerste kwartfinale van de Champions League. Het is afwachten of die korte wedstrijdvrije periode Liverpool goed heeft gedaan en dat die overwinningen eindelijk weer gaan komen.

Zo staat Liverpool FC ervoor

Sinds Jürgen Klopp de scepter zwaait bij Liverpool, zit de ploeg in de lift. Maar dit seizoen zijn de problemen binnen de selectie te groot om een goede prestatie neer te zetten. Na 29 gespeelde wedstrijden in de Premier League bevindt Liverpool zich op de zevende plaats. Met 46 punten houdt de ploeg Everton net achter zich, weliswaar puur op doelsaldo.

Dat de landstitel dit seizoen ver buiten bereik ligt, is iets waar Jürgen Klopp zich allang bij heeft neergelegd. Dit seizoen is het een kwestie van doelen bijstellen, en dat heeft Liverpool gedaan. Het belangrijkste doel is om een positie te bereiken die Europees voetbal voor volgend seizoen veiligstelt. De zevende plek is daarvoor niet goed genoeg. Liverpool moet nog een paar plaatsen in de ranglijst opschuiven. Alleen voor de top vier van de Premier League is er een plekje gereserveerd in de groepsfase van de Champions League. Het is zeker niet onmogelijk om dit toernooi via de Premier League te bereiken. De nummer vier, Chelsea, staat momenteel vijf punten voor op Liverpool. Twee extra overwinningen en Chelsea is gepasseerd.

Liverpool is zeker niet de enige die aast op die waardevolle vierde plek. West Ham en Tottenham staan net boven Liverpool en ook zij hopen volgend jaar Europees voetbal te kunnen spelen. Natuurlijk is er altijd nog de Europa League. Toch zal Klopp niet tevreden zijn als zijn ploeg volgend seizoen hier zijn wedstrijden speelt. Maar ja… deze huidige zevende plek bezorgt Liverpool sowieso geen Europees ticket. Lukt het niet om de positie in de Premier League te verbeteren, dan is er één (overigens erg ambitieus) alternatief: het winnen van de Champions League. Liverpool zit in dit teleurstellende seizoen verrassend genoeg nog steeds in het toernooi. Real Madrid is het volgende obstakel richting Champions League-winst. Gaat er dit seizoen dan toch iets bijzonders gebeuren?

Liverpool treft Arsenal en Real Madrid

In de komende week speelt Liverpool twee belangrijke wedstrijden. Zaterdag 3 april gaat de ploeg op bezoek bij de nummer negen van de competitie, Arsenal. Er zijn tijden geweest waarin dit een ware clash tussen twee topploegen was. In 2020/21 hebben beide clubs het moeilijk, maar dat maakt de wedstrijd er niet minder mooi op. Beide willen winnen, dus we zullen heel wat doelpogingen gaan zien. De aanvallende speelstijl van Arsenal gaat veel vragen van de Liverpool-defensie. De kans is groot dat de thuisploeg minimaal één keer het doel weet te raken. Ook Liverpool gaat er alles aan doen om die belangrijke drie punten naar zich toe te trekken. De vraag is alleen of dat gaat lukken. Liverpool is favoriet bij de bookmaker, maar wij zien deze wedstrijd eerder in een gelijkspel eindigen. Winst of niet, na het Premier League-duel met Arsenal verschuift alle aandacht naar de Champions League. Dinsdag 6 april om 21.00 uur is de aftrap in het Estadio Alfredo Di Stéfano. Met Real Madrid als tegenstander gaat Liverpool het zeker niet makkelijk krijgen.

Het is niet ondenkbaar dat Liverpool de hoop op de Champions League-titel moet laten varen en dat het in de Premier League buiten de top vier eindigt. Desondanks blijft Klopp optimistisch. Zelfs als Europa League-voetbal er niet inzit, ziet de trainer nog voordelen. Er is immers meer tijd om te trainen, waarna Liverpool sterker dan ooit terug kan komen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.