Home De WK-loting koppelt Nederland aan Qatar, Senegal en Ecuador

De WK-loting koppelt Nederland aan Qatar, Senegal en Ecuador

Zou het Brazilië worden met Neymar? Engeland met Harry Kane? Frankrijk met Karim Benzema, Kylian Mbappé en Antoine Griezmann? Of toch Argentinië met Lionel Messi? De resultaten van Oranje waren niet goed genoeg om tijdens de WK-loting in de pot met absolute toplanden terecht te komen. Hierdoor was de kans maar liefst 87,5% dat het Nederlands elftal in een groep zou belanden met een zeer zware tegenstander. Of de ploeg moest net het geluk hebben dat gastland Qatar op het juiste moment uit de koker kwam. Maar Louis van Gaal zei het al: “Het zal Qatar wel worden, want ik heb het geluk aan m’n kont hangen.” En dit keer kreeg de bondscoach inderdaad gelijk.

Nederland kwam niet in de pot met absolute toplanden…

Er was geen tijd voor 1 aprilgrappen, daar in het Exhibition en Convention Center in Doha. Vanaf 18.00 (Nederlandse tijd) draaide het alleen nog maar om serieuze zaken, namelijk de officiële WK-loting.

Met twee oefenwedstrijden tegen Denemarken en Duitsland had Oranje afgelopen week een kleine kans om van een bijna zekere plek in pot 2 te promoveren naar die leeggekomen plek in pot 1. Omdat de nummer zeven op de FIFA-ranglijst Italië verrassend werd uitgeschakeld voor het aankomende wereldkampioenschap, was er naast België, Frankrijk, Brazilië, Argentinië, Engeland, Spanje en gastland Qatar nog plaats voor één voetballand.

Nederland maakte kans op die positie, maar dan moesten Van Gaal en consorten sowieso hun vriendschappelijke interlands van Denemarken en Duitsland winnen. Dat lukte niet, waardoor het Nederlandse balletje definitief in pot 2 terechtkwam. Portugal mocht zich voor deze WK-loting bij de absolute toplanden voegen.

… maar tijdens de WK-loting was het geluk toch aan onze zijde

Toen het spektakel vrijdagavond in Doha begon, lagen de 32 balletjes keurig in de juiste schaal te wachten. Het enige gekleurde balletje werd geheel volgens de afspraken als eerste uit pot 1 gevist. Gastland Qatar start het WK voetbal als hoofd van groep A. Nadat alle groepshoofden via een eerlijke loting hun eigen poule hadden bemachtigd, kon de focus op pot 2. Het kan niet anders dan dat alle landen die in die tweede pot zaten, stiekem hoopten dat zij als eerste tevoorschijn zouden komen. Dat zou namelijk een plekje bij Qatar in groep A opleveren. De Duitsers hadden pech, de Kroaten hadden pech en ook de Mexicanen hadden pech. Want zoals Louis van Gaal had voorspeld, pakte Nederland inderdaad die plek in de poule van Qatar.

Voor aanvang van de WK-loting buitelden de analisten al over elkaar heen om de moeilijkste en makkelijkste tegenstanders te selecteren. De meest lastige groep voor Nederland was er een met Brazilië, Polen en Kameroen. De makkelijkste kwam neer op een poule met Qatar, Iran en Saoedi-Arabië. Dat laatste is hem niet geworden, maar Oranje heeft met Qatar, Senegal en Ecuador zeker een zeer gunstige groep te pakken.

Wat kunnen we verwachten van Qatar, Senegal en Ecuador?

Bondscoach Louis van Gaal reageerde nuchter na de WK-loting van vrijdagavond. “Dit is een betere loting dan in 2014, maar dat zegt niets”, zo meldde hij voor de camera’s van de NOS. Toen stond het Nederlands elftal nog tegen Spanje, Chili en Australië, nu zijn daar Qatar, Senegal en Ecuador. Op papier is dit een ideaal scenario, al is er echt werk te doen voor het team van Van Gaal. Te beginnen bij de scouts, want bij Oranje weten ze maar weinig over hun tegenstanders van groep A.

Zelfs zonder uitgebreide scoutingspraktijken is het wel duidelijk dat Senegal (20e op de FIFA-ranking) de zwaarste tegenstander is. De ploeg won begin februari nog de Afrika Cup door Egypte in de finale op strafschoppen te verslaan. De absolute sterspeler van Senegal is Liverpool-spits Sadio Mané, maar ook Kalidou Koulibaly en Idrissa Gueye zijn zeker geen onbekende namen. Ecuador (46e op de FIFA-ranking) en Qatar (51e op de FIFA-ranking) zijn op papier van een veel lager niveau dan Nederland en Senegal. Maar het is voor Oranje wel zaak om in de komende maanden een einde te maken aan het grote onbekende.

Deze wedstrijden staan er voor Oranje (mogelijk) op het programma

Op maandag 21 november om 11.00 ’s ochtends moet het Nederlands elftal meteen aan de bak. De FIFA heeft namelijk bepaalt dat Oranje de openingswedstrijd van het WK 2022 speelt. Tegenstander van dat openingsduel is Senegal. Een opvallende keuze, aangezien het gastland vrijwel altijd als eerste op de mat komt. Qatar speelt zijn eerste WK-duel pas een paar uur later, om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Na maandag 21 november kan de blik op vrijdag 25 november. Om 17.00 uur speelt het Nederlands elftal zijn wedstrijd tegen Ecuador. Het duel met Qatar staat voor dinsdag 29 november (aftrap 16.00 uur) op het programma. Met twee ploegen die per groep doorgaan, durven we ook al voorzichtig naar de knock-outfase te kijken. Voor de achtste finale zijn de ploegen uit groep A gekoppeld aan die uit groep B. Dat is de groep met Engeland, de Verenigde Staten, Iran en de winnaar van de laatste Europese play-off. De nummer één van groep A speelt dan tegen de nummer twee van groep B en andersom.

Komt Oranje als groepswinnaar uit die eerste fase én overleeft het de achtste finale? In dat geval kan er in de kwartfinale zomaar een clash komen met de winnaar van groep C of de runner-up van groep D, zo laat het speelschema zien. In groep C vinden we onder andere Argentinië en Mexico terug. Uit groep D zijn Frankrijk en Denemarken mogelijke kwartfinalisten. Nu de WK-loting achter de rug is kunnen we eindelijk vooruitkijken naar het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld. Dat betekent dat je je ook vast kunt verheugen op de mooiste voetbalweddenschappen!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.