Home De Oranje Leeuwinnen op Olympisch avontuur

De Oranje Leeuwinnen op Olympisch avontuur

10 – 3. Met deze monsterzege liepen de Oranjevrouwen woensdag tevreden en toch ook wat vertwijfeld het veld af. Dit bizarre debuut leverde een indrukwekkende score met dubbele cijfers op, maar die hattrick van de Zambiaanse uitblinker Barbara Banda liet tegelijkertijd zien dat er dingen beter moeten. Vooral het soms slordige spel en onnodige balverlies was voor coach Sarina Wiegman reden voor een kritische noot. Ondanks die drie tegendoelpunten mag Oranje terugkijken op een mooie start van het Olympische toernooi. Er zijn natuurlijk nog veel wedstrijden te gaan voordat Nederland kan gaan dromen van een Olympische finale. Brazilië is zaterdag om 13.00 uur de eerstvolgende tegenstander. Dat is meteen een goede wedstrijd om te ontdekken hoe de Oranje Leeuwinnen er echt voorstaan.

Voor de openingsceremonie was de eerste zege al binnen

Het was voor velen een aangename verrassing dat het Nederlandse vrouwenelftal woensdag al op het veld stond. Ook bij jou schoot ongetwijfeld die ene zin door je hoofd: “de Olympische Spelen gaan toch pas vrijdag van start?” Daar heb je helemaal gelijk in! Maar voordat er überhaupt een openingsceremonie was geweest, moesten Lieke Martens en consorten al aan de bak. De reden hiervoor is simpel. De zestien dagen waarin het Olympische programma officieel wordt afgewerkt, is gewoon te kort voor een serieus voetbaltoernooi.

Het IOC wil tijdens de Spelen per se vasthouden aan het bekende concept met een groepsfase en een knock-outfase. Met twaalf landen die aan het damestoernooi beginnen, is er voor de poulefase alleen al anderhalve week nodig. Wordt deze periode verkort, dan zou dat fysiek problemen bij de speelsters gaan opleveren. En dat wil het Olympisch Comité natuurlijk voorkomen. De enige oplossing was het vervroegen van de eerste groepswedstrijden. Voordat de Olympische Spelen officieel beginnen, had Nederland dus al een eerste overwinning binnen.

Kan Nederland zich bij de favorieten scharen?

Met een 10-3 overwinning op Zambia begon het Olympische toernooi goed voor de Nederlandse voetbalvrouwen. Maar eerlijk is eerlijk, Zambia is niet bepaald een team van een hoog niveau. Als de Oranje Leeuwinnen hun Olympische debuut willen afsluiten met een medaille, moet er ook van de andere landen gewonnen worden. Eén voordeel: titelverdediger Duitsland doet dit keer niet mee. Het lukte de Duitse vrouwen niet om zich te kwalificeren, en hiermee is alvast een belangrijke concurrent verdwenen. Die andere finalist van de vorige Spelen is wel present. We hebben het dan over Zweden. In 2016 waren de Zweedse voetbalvrouwen onder andere verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Verenigde Staten. En opnieuw hebben zij de torenhoge favoriet een tik uitgedeeld. In de groepswedstrijd tegen Zweden ging de Verenigde Staten met 3-0 onderuit. Sarina Wiegman en haar ploeg moeten dus ook de Zweedse vrouwen goed in de gaten gaan houden.

Vanuit het Nederlandse team wordt zo vroeg in het toernooi al met extra interesse naar de groep met Zweden en de Verenigde Staten gekeken. Er is namelijk een reële kans dat de Oranje Leeuwinnen in de kwartfinale de nummer 2 van deze groep G treffen. Mocht Zweden die sterke openingswedstrijd een goed vervolg geven, dan krijgen we misschien Amerika als tegenstander voorgeschoteld in de kwartfinale. Dat kan weleens pittig worden! Zover is het natuurlijk nog niet. Eerst moet Nederland die groepswedstrijden met succes zien te voltooien, met Brazilië als volgende tegenstander.

Nederland moet die poulefase gemakkelijk overleven

Voor het Olympische toernooi van Tokio is Nederland ingedeeld in groep F. Groepsgenoten zijn Zambia, Brazilië en China. Met Nederland in poule F en Zweden en de Verenigde Staten in poule G lijkt het alsof er een enorme groep met landen aan het voetbaltoernooi begint. Toch valt dat wel mee. De organisatie heeft de groepen A, B, C en D voor het gemak maar even overgeslagen, waardoor we met drie poules van elk vier landen overblijven. Twaalf in totaal dus, en van die twaalf landen is Nederland zeker een kanshebber voor een medaille.

Het eerste doel tijdens de Spelen is het overleven van de groepsfase. Dat moet geen probleem zijn, want de nummers 1 en 2 van elke poule gaan door. Er lijkt weinig twijfel over te bestaan welke landen die twee belangrijke posities in groep F gaan bezetten. Nederland en Brazilië moeten eenvoudig doorstoten naar die kwartfinale. Het is alleen nog de vraag in welke volgorde dat gebeurt. Na die onderlinge ontmoeting van dit weekend komt daar al veel duidelijkheid in. Pakt Nederland die drie punten af van zijn voornaamste concurrent in de groep of gaat Brazilië er met de overwinning vandoor? Zaterdag om 13.00 uur gaat die strijd beginnen.

De Oranjevrouwen zijn licht favoriet tegen Brazilië

We kunnen nog weinig conclusies trekken uit de wedstrijd tegen Zambia. De Oranje Leeuwinnen pakten een ruime overwinning, maar er werden ook kostbare fouten gemaakt. Die onnodige fouten mogen er tegen Brazilië niet meer komen. Het spel dat de ploeg van Wiegman laat zien, moet bovendien wat overtuigender dan afgelopen woensdag. Natuurlijk was het tegen Zambia ook even zoeken omdat pas kort van tevoren bekend werd dat Sharida Spitse zou ontbreken. En juist zij is normaal gesproken zo belangrijk voor deze ploeg. Spitse is degene die veelal de opbouw verzorgt en iedereen op scherp zet. Maar zelfs met het ontbreken van Spitse blijft er een sterk elftal over dat ver kan komen. Tegen Brazilië kunnen we dan eindelijk zien of de Nederlandse voetbalvrouwen het in zich hebben om Olympisch kampioen te worden.

De groepswedstrijd tegen Brazilië begint zaterdag om 13.00 uur. Wil jij je zaterdagmiddag een mooie invulling geven? Zorg dan dat je alvast een voorspelling hebt uitstaan. Bij de bookmakers is Nederland favoriet voor de overwinning. Wedden op een Oranje-zege is bij TOTO goed voor een quotering van 2.10, terwijl een Braziliaanse overwinning ongeveer 2.90 keer de inzet oplevert. Van een echte favorietenrol is dus geen sprake. Verwacht een spannende wedstrijd die zeker op een groot sporttoernooi zoals de Olympische Spelen thuishoort.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.