Home De ontknoping van de Champions League en Europa League

De ontknoping van de Champions League en Europa League

Na een paar weken vol met mooie en soms spectaculaire duels is het Europese voetbal inmiddels aanbeland bij de finales. Vrijdag om 21.00 uur is het de beurt aan Sevilla en Inter. Zij strijden om de titel in de Europa League. Twee dagen later zijn alle ogen gericht op Paris Saint-Germain en Bayern München, die elkaar treffen in de Champions League-finale. De bookmakers zijn er al klaar voor, nu jij nog!

Een oudgediende tegen een club die smacht naar een Europese prijs

Met Sevilla staat er een echte oudgediende in de finale van de Europa League. Want ondanks dat velen hadden verwacht dat de Spanjaarden in de halve eindstrijd zouden verliezen van Manchester United, is het niet bepaald verrassend dat ze in de finale staan. De club won het toernooi (en zijn voorloper de UEFA Cup) immers al vijf keer eerder. Daarmee is Sevilla aanvoerder van de lijst met Europa League-winnaars.

Sevilla FC schreef de Europa League voor het laatst in 2015/2016 op zijn naam. De vraag is of daar drie jaar later een nieuwe titel bij gaat komen. Aan Inter Milaan heeft de club in ieder geval een sterke tegenstander. Toch kunnen de fans vasthouden aan dat ene belangrijke feitje: Sevilla verloor nog nooit een finale van de Europa League. Voor Inter is de finale ook geen onbekend terrein. Maar sinds de UEFA Cup in 2009 overging in de Europa League, hebben we de Milanezen niet meer in de eindstrijd gezien. De laatste Europese prijs stamt sowieso alweer van tien jaar geleden. In 2009/2010 wist Internazionale de titel te pakken in de Champions League, een toernooi waarin de club tegenwoordig vaker niet dan wel verder komt dan de groepsfase. Nu is daar dus die Europa League-finale tegen Sevilla. Wordt het feest bij Inter of toch bij Sevilla?

Inter Milaan licht favoriet voor de overwinning

De finale van de Europa League 2019/2020 gaat vrijdag om 21.00 uur van start in het RheinEnergieStadion in Keulen. Het is een wedstrijd op neutraal terrein, uiteraard nog steeds zonder publiek. Wie er wel is, is Danny Makkelie. Hij heeft de leiding gekregen over dit duel tussen Sevilla en Inter. En tijdens dit duel kom hij ongetwijfeld De Vrij en De Jong tegen. Het is echt afwachten of het Inter van Stefan de Vrij of toch het Sevilla van Luuk de Jong er met de eindzege vandoor gaat. De clubs hebben nog nooit in een Europees toernooi tegenover elkaar gestaan. Er valt dus weinig te leren uit de geschiedenis. De uitkomst is sowieso lastig te voorspellen, aangezien beide ploegen zeer aan elkaar gewaagd zijn. Inter heeft misschien het betere elftal, maar Sevilla heeft de meeste status als het gaat om de Europa League. De Spaanse ploeg is bovendien goed in vorm. Ondanks dat is Internazionale licht favoriet bij de bookmakers, met een 1-2 al reële eindstand. Al het is het niet gezegd dat de 90 minuten reguliere speeltijd voldoende is om een beslissing te brengen.

PSG en Bayern treffen elkaar in de Champions League-finale

Als de Europa League-finale achter de rug is, heb je nog eventjes de tijd om je voor te bereiden op de eindstrijd in de Champions League. De ontknoping vindt zondag vanaf 21.00 uur plaats in het Estádio da Luz in Lissabon. Eén ding is zeker: er staan twee Europese grootmachten op het veld. Aan de ene kant is daar Paris Saint-Germain, de ploeg die in de halve finale redelijk makkelijk van RB Leipzig won. Maar Bayern München is natuurlijk van een heel ander kaliber. PSG heeft tijdens de finale in ieder geval een heel duidelijk doel voor ogen. De club won het toernooi nog nooit, en dat terwijl de fans al heel lang verlangen naar een grote Europese prijs. Dit jaar is er voor het eerst een reële kans dat die Champions League-beker naar Parijs gaat. Levert die eerste CL-finale ooit meteen de hoofdprijs op of moet PSG genoegen nemen met een tweede plaats?

Naast het Paris Saint-Germain van Thomas Tuchel is daar aan de andere kant de sterk spelende ploeg van Hansi Flick. Bayern wist in de geschiedenis al meerdere keren de titel te pakken. Voor het laatst gebeurde dat in 2012/2013. Na een aantal jaar afwezigheid vinden de Duitsers het wel weer hoog tijd om in die finale de beker te pakken. De ploeg is in ieder geval in vorm, zo weten ze inmiddels ook bij Barcelona. De 8-2 overwinning op de Catalanen was misschien maar een voorproefje op wat we in de finale gaan zien. Olympique Lyon was de laatste horde op weg naar die verdiende finaleplaats. Na een overtuigende overwinning is Bayern nu klaar om de strijd aan te gaan met Paris Saint-Germain. 

Maakt Bayern de favorietenrol waar?

PSG heeft de laatste tijd bewezen dat het een goed team vormt. Kylian Mbappé is dan ook duidelijk in zijn commentaar. “We zijn erin geslaagd om een groep te vormen waarin iedereen zijn taken uitvoert”, aldus de aanvaller. Die instelling leidt wellicht tot de eerste Champions League-titel ooit. Tijdens de wedstrijd is er een belangrijke rol weggelegd voor Mbappé, die samen met Neymar voor een groot deel verantwoordelijk is voor de aanval van Paris Saint-Germain. Maar onderschat ook dat aanvalsduo van Bayern München niet. Lewandowski en Gnabry mogen zich sinds de halve finale tegen Lyon zelfs het best scorende duo uit de geschiedenis van de Champions League noemen. Met een totaal van 15 (Lewandowski) en 9 (Gnabry) doelpunten hebben de twee dit jaar flink bijgedragen aan het doelsaldo van Bayern. De verdediging van PSG kan zich dus opmaken voor een zware wedstrijd.

Met twee topclubs in de finale mag je een duel verwachten waarin flink gescoord wordt. De favorietenrol ligt bij de bookmakers echter bij Bayern. De ploeg speelt zeer stabiel en met het scoringsvermogen van Lewandowski en Gnabry kunnen ze het PSG erg lastig maken. Toch zal Saint-Germain zich niet zomaar gewonnen geven. Hoe dan ook, er staat je in ieder geval een aantrekkelijke wedstrijd te wachten.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.