Home De laatste ronde in de Eerste Divisie: wie gaan er mee naar de nacompetitie?

De laatste ronde in de Eerste Divisie: wie gaan er mee naar de nacompetitie?

Het was niet de zegetocht waar ze op hoopten, maar zelfs een 1-0 nederlaag (bij FC Eindhoven) bezorgde FC Emmen vrijdagavond de titel in de Keuken Kampioen Divisie. De ‘gouden groep’ van Dick Lukkien mag zich weer gaan opmaken voor een seizoen in de Eredivisie. FC Volendam verhuist met ze mee. Of er nóg een club vanuit de Eerste Divisie overkomt naar ’s lands hoogste voetbalcompetitie, is even afwachten. Pas op 29 mei weten we wie de play-offs om promotie/degradatie wint en wie we dus volgend seizoen terugzien in de Eredivisie. Maar eerst is het de vraag welke clubs zich allemaal mogen melden voor de nacompetitie. Vrijdag 6 mei staat de 38e KKD-speelronde op het programma, en dat betekent dat Almere City, NAC Breda en De Graafschap een laatste kans hebben om die plek in de nacompetitie te claimen.

Vier plekken zijn opgevuld, de Eerste Divisie heeft nog twee nacompetitietickets over

In de play-offs om promotie/degradatie is dit seizoen plek voor zeven clubs. De nummer 16 van de Eredivisie stroomt pas bij de halve finale in. De zes clubs die vanuit de Keuken Kampioen Divisie komen, spelen eerst al een heenwedstrijd (9/10 mei) en een return (13/14 mei) voordat die halve finale in zicht komt.

Van de zes plekken die openstaan voor de KKD-clubs, zijn er al vier vergeven. ADO Den Haag, Excelsior en FC Eindhoven: ze hebben hun plek in de nacompetitie allemaal te danken aan een goede periode. ADO werd kampioen in de eerste periode, Excelsior in de tweede en FC Eindhoven schaarde zich in de derde periode achter kampioen FC Emmen. Maar aangezien het rechtstreeks gepromoveerde Emmen weinig heeft aan een plek in de nacompetitie, hebben ze in Eindhoven geluk.

Ook Roda JC kan niets meer gebeuren. De club staat zesde in de competitie en dat is hoog genoeg voor het spelen van de play-offs om promotie/degradatie. Voor de twee overige nacompetitietickets zijn er nog drie gegadigden. Die laatste speelronde wordt dus extreem spannend voor Almere City, NAC en De Graafschap.

De belangrijkste sleutel ligt bij Almere City

De nacompetitie is ooit in het leven geroepen om de spanning binnen de Eerste Divisie te vergroten. Dat is gelukt, want met één ronde te gaan moet er nog een belangrijke beslissing vallen.

In de play-offs om promotie/degradatie is plek voor de vier periodekampioenen (of hun vervangers), aangevuld met de hoogst geplaatste clubs zónder periodetitel. Voor seizoen 2021/22 ligt de belangrijkste sleutel bij Almere City. De ploeg van Alex Pastoor staat dertiende in de competitie, dus via die route zijn de play-offs ver uit beeld. Almere moet het hebben van de vierde periode. Een tweede plek (achter het niet meer in te halen FC Emmen) is genoeg om de nacompetitie veilig te stellen. Maar de laatste paar weken verspilt de ploeg dure punten waardoor ze zichzelf in een lastige positie hebben gemanoeuvreerd.

Door het 1-0 verlies van ADO Den Haag heeft Almere vrijdag die tweede plek moeten afstaan aan FC Eindhoven, dat zijn wedstrijd wél won. Eindhoven staat nu op 19 punten, Almere City op 18 punten. Zelfs Roda JC kan met zijn 17 punten die tweede plek nog pakken. Als het Almere niet lukt om op de tweede plaats in de vierde periode te verzilveren, dan kan De Graafschap even opgelucht ademhalen.

Wat zijn de kansen voor NAC en De Graafschap?

De stand in de top tien is na 37 speelrondes als volgt:

  1. FC Emmen (80 punten)
  2. FC Volendam (74 punten)
  3. FC Eindhoven (70 punten)
  4. ADO Den Haag (67 punten)
  5. Excelsior (65 punten)
  6. Roda JC (63 punten)
  7. Jong Ajax (62 punten)
  8. NAC (58 punten)
  9. De Graafschap (55 punten)
  10. FC Den Bosch (46 punten)

FC Emmen en FC Volendam hebben een rechtstreekse promotie afgedwongen. FC Eindhoven, ADO Den Haag, Excelsior en Roda JC zijn zeker van de nacompetitie. Jong Ajax mag als beloftenelftal niet promoveren en dus ook niet meedoen aan de play-offs. Dat betekent dat de nummer acht van het klassement sowieso een nacompetitieticket in handen krijgt.

De Graafschap kan de huidige nummer acht NAC alleen passeren als het die laatste match met grote cijfers wint. En dan moet NAC ook nog eens verliezen. Kortom, de Bredanaars mogen zich vrijwel zeker opmaken voor de play-offs om promotie/degradatie. De Graafschap gaat mee als Almere City die tweede plek in de vierde periode laat glippen. Winst, verlies of een gelijkspel: voor de Doetinchemmers maakt het bij die laatste wedstrijd maar weinig uit. Zij zijn volledig afhankelijk van anderen.

Wedden op die laatste reguliere speelronde van de Eerste Divisie

Over een week zitten we al midden in de play-offs om promotie/degradatie. Maar vrijdag 6 mei om 20.00 uur staan er in de Eerste Divisie een paar cruciale duels op het programma. Almere City ontvangt Jong AZ, dat dit seizoen maar zes wedstrijden wist te winnen. Almere is favoriet voor de winst, al zullen de supporters zelfs bij een voorsprong zenuwachtig kijken naar hoe de wedstrijd van FC Eindhoven verloopt. De huidige nummer twee van de vierde periode heeft een lastig uitduel met FC Volendam voor de boeg. Die andere concurrent voor Almere City, Roda JC, speelt thuis tegen Telstar. De odds laten wel zien dat de equipe van Alex Pastoor ook nog over de schouder moet kijken. Bookmaker Holland Casino zet de odds voor een 1×2 weddenschap bij Roda – Telstar namelijk op 1.30 (1), 5.50 (x) en 9.00 (2).

NAC en De Graafschap sluiten het reguliere competitieseizoen beide af met een lastige tegenstander. NAC speelt uit bij Excelsior, De Graafschap gaat vrijdag op bezoek bij Jong Ajax. Wil je niets missen van de ontknoping in de Keuken Kampioen Divisie? Zet dan geld in op die belangrijke wedstrijden in aanloop naar de play-offs om promotie/degradatie.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.