Home De Graafschap staat op de drempel van promotie

De Graafschap staat op de drempel van promotie

De kampioen van de Eerste Divisie is inmiddels bekend. Cambuur gaat volgend seizoen in de Eredivisie spelen en neemt daarmee hoogstwaarschijnlijk de plek van VVV of ADO in. Hoewel de titel is vergeven, is er nog wel een plek vrij die recht geeft op directe promotie. NAC, Go Ahead en Almere City mogen stuk voor stuk hopen op een wonder, maar het is De Graafschap die dat promotieticket al bijna kan ruiken. De Superboeren zijn nog één zege verwijderd van een seizoen in de Eredivisie. Deze vrijdag kan het gaan gebeuren. Lukt het dan voor de tiende keer in de geschiedenis om promotie af te dwingen of moeten de supporters nog een paar dagen nagelbijten in de hoop dat het woensdag de 12e gebeurt? Nu er echt iets op het spel staat, is het hoog tijd om de Eerste Divisie goed in de gaten te houden.

De Graafschap wil op eigen kracht voor promotie gaan

Met nog twee speelrondes te gaan is Cambuur elf punten los van de rest. De strijd om die belangrijke nummer 2-positie is net iets spannender. De Graafschap heeft zich met 75 punten stevig op de tweede plek genesteld, gevolgd door GA Eagles (71 punten), Almere City (ook 71 punten) en NAC (70 punten). In theorie kunnen alle vier de clubs die rechtstreekse promotie nog naar zich toetrekken. Alleen denken ze daar bij de Graafschap anders over. De Doetinchemmers willen die promotie dit seizoen pakken, anders is er gefaald.

Om zich te verzekeren van een plek op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal, heeft De Graafschap drie punten nodig. Eén overwinning dus, en twee wedstrijden voor de boeg om dat voor elkaar te krijgen. Puntenverlies van Go Ahead, Almere en NAC kan de club natuurlijk ook ver brengen. Maar de Graafschap wil het op eigen kracht doen, het liefst meteen vrijdag tegen Jong Ajax al. Trainer Mike Snoei wil absoluut voorkomen dat er eenzelfde soort scenario komt als in 2018. Toen moest De Graafschap in de allerlaatste wedstrijd van de play-offs het verschil zien te maken. Het leverde een zenuwslopende slotfase tegen Almere City op, waarna promotie op het nippertje binnen was. Dit keer moet het anders. “Dat we twee kansen hebben, is prettig. Maar we moeten het niet meer spannend maken. Meteen toeslaan tegen Jong Ajax, anders komt er weer extra druk op te staan”, aldus Snoei. De druk is er vrijdag uiteraard ook, maar de ontlading zal ook gigantisch zijn als De Graafschap zich deze week inderdaad aan de poorten van de Eredivisie meldt. Al moet Jong Ajax dan niet dwars gaan liggen.

Tegen Jong Ajax moet het gaan gebeuren

Er is niets of niemand van buitenaf nodig om De Graafschap te laten promoveren. De ploeg heeft het volledig in eigen handen. Een overwinning in stadion De Toekomst is voldoende om zeker te zijn van promotie. Jong Ajax is ook niet de meest lastige tegenstander. Na vier verloren wedstrijden achter elkaar zijn de Amsterdammers inmiddels gezakt naar de zestiende plek op de ranglijst. Er is weinig meer om voor te vechten, iets wat voor De Graafschap compleet anders is. Toch is het zaak om niet te vroeg in te zetten als je wilt wedden op de wedstrijd tussen Jong Ajax en De Graafschap. Het eerste elftal van Ajax heeft de titel binnen, dus Erik ten Hag (overigens ex-Graafschapper) kan zomaar beslissen om een paar spelers af te staan aan het beloftenteam. Mocht er een versterkt elftal op het veld staan, dan moet De Graafschap echt aan de bak om die promotie nu al te pakken. Als het standaard elftal van Jong Ajax aan de start van de wedstrijd verschijnt, ligt een overwinning voor de Doetinchemmers voor het grijpen. Een 0-2 of 1-2 zege moet dan absoluut haalbaar zijn. Aan de motivatie zal het niet liggen. De Superboeren willen vrijdag vanaf 20.00 uur de klus klaren, dus ze zullen sowieso vanaf de eerste minuut druk gaan zetten.

Wat als het vrijdag niet lukt?

De Graafschap heeft promotie naar de Eredivisie helemaal zelf in de hand. Een beter moment om te promoveren is er bovendien. In deze voor clubs financieel lastige periode is terugkeer op het hoogste niveau zeer welkom. Bovendien zien de supporters hun elftal graag weer voetballen tegen ploegen als Feyenoord, PSV, Ajax, AZ en FC Utrecht. Hoewel De Graafschap tijdens een seizoen in de Eredivisie vrijwel altijd vecht tegen degradatie, blijft die hoogste divisie lonken. Als het vrijdag tegen Jong Ajax niet lukt om die promotie te pakken, is er woensdag 12 mei een nieuwe kans. Die dag staat om 20.00 uur een thuiswedstrijd tegen Helmond Sport gepland. Ondertussen moeten we ook GA Eagles, Almere City en NAC in de gaten houden. Als deze clubs tijdens hun een-na-laatste wedstrijd punten laten liggen, heeft De Graafschap die overwinning tegen Helmond Sport misschien helemaal niet nodig.

Ben jij benieuwd of De Graafschap voor de tiende keer in de geschiedenis terugkeert in de Eredivisie? Laat dan een voorspelling achter bij de bookmaker en volg de Doetinchemse club tijdens de laatste speelweek van de Eerste Divisie.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.