Home De EK 2021 groep van Oranje is compleet

De EK 2021 groep van Oranje is compleet

De kans is groot dat je donderdag de wedstrijd tussen Georgië en Noord-Macedonië hebt gemist. Normaal gesproken is dit ook geen duel waar veel voetbalfans voor gaan zitten. Maar dit keer zat er toch een Nederlands tintje aan deze ontmoeting. Met een 0-1 op het scorebord is Noord-Macedonië namelijk de derde en laatste tegenstander geworden van Oranje tijdens het EK van volgend jaar.

Noord-Macedonië voegt zich bij groep C

Het Europees Kampioenschap kruipt langzaam dichterbij. Nog zeven maanden te gaan en de strijd om de EK-titel brandt los. Voor het Nederlands elftal zijn dit zeven belangrijke maanden. Tot nu toe wist de ploeg onder Frank de Boer geen enkele interland te winnen, dus het móet beter. Tegen de tijd dat het EK begint, hopen we een elftal te zien dat in vorm is, kansen creëert én kansen verzilvert. De ploeg van De Boer heeft nu eenmaal betere resultaten nodig om indruk te maken tijdens het toernooi.

Nu ook het laatste EK-tickets na de allesbeslissende play-offs zijn uitgedeeld, is de groep van Nederland compleet. De Boer en zijn mannen nemen het in groep C op tegen Oostenrijk, Oekraïne en Noord-Macedonië. Deze groep biedt absoluut perspectief. Oranje ontloopt de toplanden, en hierdoor is het behalen van de knock-outfase op papier slechts een formaliteit. Met Noord-Macedonië is er een land aan het rijtje toegevoegd dat nog nooit eerder op een EK stond. De nummer 38 van de UEFA-ranglijst mag al tevreden zijn als er af en toe een gelijkspel op het scorebord staat. Wedstrijden winnen wordt lastig en naar verwachting eindigt Noord-Macedonië op de laatste plaats in groep C. Oostenrijk en Oekraïne zijn ook niet de zwaarste tegenstanders die Nederland had kunnen treffen. Er hoeft maar één van deze ploegen achter Oranje te eindigen en die plek in de achtste finale is binnen. Bijkomend voordeel: Nederland speelt alle drie de wedstrijden in eigen land. De factoren zijn gunstig en Oranje is het aan zijn stand verplicht om die eerste fase goed door te komen. Nu nog zien of het De Boer lukt om zijn elftal op orde te krijgen.

Deze landen pakken de overige drie tickets voor het EK

Voor Noord-Macedonië was het een mooie week. Routinier Goran Pandev leidde zijn ploeg met het enige doelpunt van de wedstrijd naar het EK 2021. De Noord-Macedoniërs waren niet de enigen die konden juichen. Er waren deze week namelijk nog meer EK-tickets te verdelen. In het Rode Sterstadion was het donderdag lang spannend in de wedstrijd tussen Servië en Schotland. Na de 0-1 voor Schotland bracht Luka Jović de Serviërs in de 90e minuut terug in de wedstrijd. De hoop op een EK-ticket was echter van korte duur. De penaltyreeks maakte een einde aan de droom van Dušan Tadić en consorten. Geen Servië op het EK; het zijn de Schotten die zich bij Engeland, Kroatië en Tsjechië in groep D mogen voegen.

Het Rode Sterstadion was niet het enige voetbalstadion waar een verrassing plaatsvond. In het Hongaarse Ferenc Puskásstadion wist de thuisploeg tegenstander IJsland in de laatste minuten voorbij te streven. IJsland zag in de 87e minuut nog een redelijk comfortabele 0-1 stand op het scorebord staan, maar na een bizarre slotfase verdween die voorsprong snel. De Hongaren wonnen met 2-1 en hiermee veroverden ze de plaatste plek in de enige echte ‘poule des doods’. Hier treffen ze Frankrijk, Duitsland en Portugal. Ook in Noord-Ierland was het donderdag spannend. Slowakije stond lange tijd voor, tót dat eigen doelpunt in de 87e minuut. In de verlenging maakten de Slowaken hun fout goed en Noord-Ierland werd met 1-2 verslagen. Vier jaar geleden bereikte het land nog keurig de achtste finale. In de groep met Spanje, Zweden en Polen kan er van alles gebeuren, dus misschien lukt het Slowakije ook dit keer om de poulefase te overleven. Het winnen van die belangrijke laatste kwalificatiewedstrijd is alvast een stap in de goede richting.

Wat staat er nu nog te gebeuren voor Oranje?

Na lang wachten zijn eindelijk alle 24 deelnemers aan het EK van volgend jaar bekend. Dat betekent dat het aftellen definitief kan beginnen. Er is natuurlijk nog veel onzeker over de elftallen die aan het toernooi beginnen. Welke spelers zijn geblesseerd en moeten het EK onverhoopt missen? En lukt het om op tijd in vorm te zijn of blijven de wedstrijden voor Oranje moeizaam verlopen? Gelukkig hoef je geen zeven maanden vooruit te kijken als je wilt wedden op het Nederlands elftal. In de komende dagen staan er weer twee wedstrijden op het programma in de Nations League. Alle ogen zijn hierbij gericht op Frank de Boer. Om de steun in het land te behouden zijn er overwinningen nodig. De wedstrijd van aanstaande zondag tegen Bosnië-Herzegovina kan zomaar de eerste zijn die De Boer drie punten oplevert. Zelfs in de huidige vorm moet Oranje sterk genoeg zijn om de Bosniërs te verslaan. Al is die 0-0 tijdens de ontmoeting van een maand geleden nog niet vergeten.

Een overwinning op Bosnië-Herzegovina moet Nederland vertrouwen geven voor het duel met Polen, dat voor aanstaande woensdag gepland staat. Het is de vraag of Oranje Robert Lewandowski van een doelpunt afhoudt. De Polen zijn ieder geval goed op dreef en staan zelfs eerste in de poule. Als Nederland kans wil hebben op een plekje in de volgende ronde van de Nations League, dan is er minimaal een gelijkspel nodig. Lukt dat niet? Niet getreurd! Over zeven maanden zijn er kansen om te schitteren op het EK.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.