Home De dagen van Koeman als Barça-coach lijken geteld

De dagen van Koeman als Barça-coach lijken geteld

Nog geen jaar geleden was het groot nieuws: Ronald Koeman verliet het Nederlands elftal en ging zijn geluk beproeven in Barcelona. Het huwelijk tussen Koeman en FC Barcelona is nooit een heel gelukkige geweest. Er waren al de perikelen rondom Lionel Messi, en nu komt daar de verloren titelstrijd bij. Met het beschamende 1-2 verlies van Celta hangt de toekomst van Koeman bij Barça definitief aan een zijden draadje. De Spaanse media zijn er wel over uit dat de dagen van de voormalig Nederlandse bondscoach geteld zijn. RAC1 vermeldt zelfs stellig dat het 99 procent zeker is dat Koeman deze zomer vertrekt. Al moet er dan wel een geschikte opvolger komen.

Copa del Rey: het enige hoogtepunt voor Koeman

Het begon allemaal zo veelbelovend in de zomer van 2020. Nadat Koeman orde op zaken had gesteld bij het Nederlands elftal, kwam daar het gedroomde aanbod vanuit Barcelona. Geen gevecht dus om het Europees Kampioenschap, maar wel om de titel in La Liga, de Copa del Rey en misschien zelfs de Champions League. Die 31e titel in de Copa del Rey kwam er. Met doelpunten van Antoine Griezmann, Frenkie de Jong en Lionel Messi was FC Barcelona in de finale uiteindelijk met 0-4 te sterk voor Athletic Bilbao. Toch bracht die veroverde Copa del Rey niet de kentering waar ze in Catalonië op hoopten.

Na de vroege uitschakeling in de Champions League (voor het eerst sinds 2007 kwam Barcelona niet verder dan de achtste finale) raakte ook de landstitel langzaam uit zicht. In de afgelopen vijf speelrondes wist de ploeg van Koeman maar één keer de volle drie punten te pakken. Met verder twee gelijkspellen en twee verloren duels moet Barcelona nu met lede ogen toezien hoe de landstitel van 2020/21 naar Madrid gaat. Voor de Spaanse media is dit een reden om het ontslag van Koeman alvast aan te kondigen.

De speculaties over een mogelijk vertrek zijn begonnen

Het seizoen bij FC Barcelona was voor Ronald Koeman verre van kritiekloos. Vanaf het eerste moment liep het niet lekker tussen de coach en Lionel Messi, waardoor er zelfs even sprake was van het vertrek van de sterspeler. Dat vertrek kwam er niet, maar de pijlen van de Spaanse media waren hierdoor al vroeg op Koeman gericht. De matige prestaties maakten de situatie er niet veel beter op. Met een krappe 1-0 zege op toenmalige hekkensluiter Huesca wist Barça zich in de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft maar net op te werken naar een vijfde plaats in de competitie. Geen best resultaat voor de club die al jaren een van smaakmakers van het Spaanse voetbal is.

In de Catalaanse hoofdstad leefde de hoop weer enigszins op toen FC Barcelona zich knap terugvocht in de titelstrijd. Winst in de Copa del Rey stemde zelfs de media langzamerhand wat milder. Die mildheid is inmiddels verdwenen. Na een paar slechte wedstrijden staat FC Barcelona derde in de competitie en gaat die landstitel er definitief niet meer komen. De pijnlijke 1-2 nederlaag bij Celta van afgelopen zondag heeft de speculaties verder doen aanwakkeren. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de positie van Ronald Koeman door een ander wordt opgevuld.

Joan Laporta buigt zich over Koemans opvolging

Ronald Koeman kon de kranten deze maandag beter maar negeren. De Spaanse media verhalen volop over een mogelijk vertrek van de Barça-coach. In die verhalen wordt steeds weer verwezen naar dat drie uur durende gesprek dat Koeman afgelopen week had met Joan Laporta. Als het eropaan komt, heeft de voorzitter een zeer belangrijke stem in het wel of niet aanblijven van de huidige coach. Tijdens het huidige seizoen gaf Laporta nog aan zich niet te veel met dit vraagstuk te willen bemoeien. Maar nu de competitie bijna ten einde is, lijkt daar verandering in te komen. Laporta wil het beste voor zijn club, en Koeman lijkt wat dat betreft niet zijn eerste keuze. Vooral de slechte tactische keuzes die de coach dit seizoen maakte, worden hem aangerekend. Het winnen van de Copa del Rey is gewoon niet genoeg geweest om een vertrek te voorkomen.

Terwijl het ontslag van Ronald Koeman nog niet eens in werking is gezet, denken de Spaanse media al druk na over een mogelijke opvolger. Aangezien Laporta een liefhebber is van het Duitse voetbal zou Bayern München-coach Hansi Flick een logische keuze zijn. Die Mannschaft lijkt roet in het eten te gooien. Flick gaat zich hoogstwaarschijnlijk melden als opvolger van Joachim Löw en daarmee blijft FC Barcelona met lege handen achter. Ook Ajax-trainer Erik ten Hag is door het Catalaanse RAC1 genoemd als mogelijke opvolger van Koeman. Xavi Hernández en García Pimienta zijn andere namen die op de kandidatenlijst staan.

Het is nog even afwachten welke beslissing er uiteindelijk in Camp Nou gaat vallen. Vooralsnog weigert Koeman zelf om over zijn toekomst bij Barcelona te praten. Maar de kans is groot dat je komende zaterdag voor het laatst kunt wedden op een wedstrijd waarbij de Nederlander als Barça-coach langs het veld staat. Als hij tegen alle verwachtingen in nog een extra in Catalonië krijgt, blijft het lastig om de club volgend seizoen wél naar een goede positie te leiden. Er moet echt aan de selectie gesleuteld worden zodat FC Barcelona weer een mooie toekomst heeft.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.