Brexit heeft een positief effect op het Nederlandse voetbal
Veel profspelers dromen van een carrière bij een buitenlandse club. Wie wil er nu niet uitkomen voor Manchester United, Juventus of Paris Saint-Germain? Voor een paar van de grootste talenten behoort een transfer naar het buitenland vaak op jonge leeftijd al tot de mogelijkheden. Jammer voor het Nederlandse voetbal, want zo raakt onze eigen competitie veel talent kwijt. Engeland was de afgelopen jaren een populaire keuze. Maar die route wordt per 1 januari geblokkeerd, met dank aan de Brexit.
De grote Premier League lonkt
Deze week klonk er bij de KNVB een golf van opluchting. De Engelse voetbalbond heeft namelijk bekendgemaakt wat de nieuwe regels zijn als de Brexit op 1 januari 2021 officieel een feit is. En die regels blijken grote voordelen te hebben voor het Nederlandse voetbal.
Zoals de situatie nu nog is, mogen spelers vanaf 16 jaar naar Engeland vertrekken. Het Nederlandse voetbal heeft op deze manier heel wat jonge talenten verloren. Jeffrey Bruma was in 2007 een van de eersten die de overstap maakte. De destijds 16-jarige Feyenoorder vertrok naar Chelsea. Een enorm gemis voor de Rotterdammers, aangezien Bruma werd gezien als een van de grootste talenten uit de jeugdopleiding. Geen toekomst bij Feyenoord dus, maar een vertrek naar Londen. Na Bruma maakten onder anderen Nathan Aké en Rodney Kongolo dezelfde oversteek. Een glansrijke carrière bij een Engelse topclub lonkte. Zie daar op jonge leeftijd maar eens ‘nee’ tegen te zeggen.
Deze regels zijn het gevolg van de Brexit
Voor jonge talenten is de stap van het Nederlandse naar het Engelse voetbal behoorlijk groot. Dat is ook de reden dat velen uiteindelijk niet in hun missie slagen (met Aké als een van de weinige uitzonderingen). Voor het Nederlandse voetbal is het gunstig als spelers zich in eigen land kunnen ontwikkelen en zo door kunnen stoten naar het eerste elftal. Dat er na een paar jaar in de Eredivisie alsnog een internationale carrière komt, daar zal niemand daar gek van opkijken. Maar dat de talenten door de nieuwe regels langer in eigen land blijven, is goed voor de clubs én goed voor de competitie.
Uit de nieuwe regels die de Football Association eerder deze week naar buiten bracht, blijkt dat het voor Engelse voetbalclubs een stuk lastiger gaat worden om buitenlanders binnen te halen. De regels voor buitenlandse voetballers onder de 18 jaar zijn simpel: ze mogen niet naar Engeland komen. Voor het aantrekken van spelers tussen de 18 en 21 jaar gaan er strenge limieten gelden. In de aankomende winterse transferperiode mogen de clubs maximaal drie buitenlanders onder de 21 jaar binnenhalen; daarna gaat het om maximaal zes spelers per seizoen. De Engelse topclubs zullen hierdoor eerder voor hun eigen talenten kiezen dan voor jonge spelers van buiten de landsgrenzen. Als aanvulling gaat het Engelse voetbal ook met een puntensysteem werken. Hierbij wordt er vooral gekeken naar kwaliteit en niet naar kwantiteit. Oftewel, een speler moet een meerwaarde zijn voor de competitie, anders is er geen plek voor hem. Dit puntensysteem (waarbij onder andere gekeken wordt naar het aantal gespeelde wedstrijden/interlands) is het directe gevolg van de Brexit. De Britten hebben het idee dat ze hun eigen voetbalmarkt vanaf nu beter moeten beschermen en dat er minder plek moet zijn voor buitenlandse voetballers. Zo is die Brexit toch nog gunstig voor Nederland.
Het niveau op de Nederlandse voetbalvelden kan omhoog
Door de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is voor jonge spelers een belangrijke route naar het buitenland afgesloten. Maar het zijn niet alleen de jonge talenten die hiermee te maken krijgen. Het puntensysteem zal spelers van het niveau van Virgil van Dijk (Liverpool) en Donny van de Beek (Manchester United) echt niet tegenhouden om naar Engeland te komen. Wie qua niveau nét iets minder is, moet de Premier League of The Championship toch echt uit zijn hoofd gaan zetten. Een transfer zoals die van Mike van der Hoorn (die Ajax in 2016 verruilde voor Swansea City) gaat vanaf januari niet meer mogelijk zijn.
Het lijkt nu misschien alsof de Brexit alleen voordelen heeft voor de grote clubs uit de Eredivisie. Het zijn immers vooral spelers van Ajax, Feyenoord en PSV die naar Engeland vertrekken. Toch gaan ook de ploegen buiten de traditionele top drie de voordelen merken. Normaal gesproken raakt een club als Willem II elk jaar een paar van de beste jeugdspelers kwijt, simpelweg omdat er door de transfers plek is gekomen bij een Nederlandse topclub. Daar gaat nu dus verandering in komen. Wat dat betreft kan de Brexit het niveau van de Nederlandse competitie alleen maar omhoog stuwen.
Jong talent aan het werk
De positieve gevolgen van de Brexit zullen vanaf januari vooral te zien zijn in de beloftenteams. Hierdoor wordt voetbalwedden op Jong PSV, Jong AZ of Jong Ajax nóg interessanter. Natuurlijk kun je dit weekend ook al wedden op deze clubs. Jong PSV staat zaterdag 5 december tegenover Roda (vanaf 16.30 uur) en Jong AZ speelt tegen Top Oss (zaterdag om 14.00). Jong Ajax is twee dagen later aan de beurt. De ploeg neemt het in de vijftiende speelronde van de Eerste Divisie op tegen Eindhoven. Deze wedstrijd is maandag vanaf 18.45 uur te volgen.