Home Brengt Nederland – Noorwegen ons naar het WK?

Brengt Nederland – Noorwegen ons naar het WK?

Dinsdag 16 november, 20.45 uur. Op dat moment kijkt heel voetbalminnend Nederland gespannen naar wat er in De Kuip gebeurt. Het is erop of eronder voor Oranje. En dat terwijl ze het WK-ticket zaterdag eigenlijk al binnen hadden. Zo’n 10 minuten voor het einde van de wedstrijd tegen Montenegro stond er nog een 2-0 op het scorebord. Maar Nederland liet de voorsprong uit handen glippen en nu komt alles aan op die allerlaatste kwalificatiewedstrijd. Is Nederland – Noorwegen alsnog de toegangspoort naar het WK in Qatar of zijn de play-offs het hoogst haalbare? Zelfs van een plekje in die play-offs is Oranje verre van zeker. Zowel de Noren als de Turken ruiken hun kansen nu Louis van Gaal en consorten een flinke mentale klap moeten verwerken. Dat gaat interessant worden als Nederland en Noorwegen elkaar dinsdag ontmoeten voor dé wedstrijd van het jaar.

Montenegro is opeens een obstakel voor Oranje

Het gemopper was niet van de lucht na afloop van het WK-kwalificatieduel met Montenegro. Nadat Noorwegen eerder die avond punten liet liggen door een gelijk te spelen tegen Letland, lag dat WK-ticket gewoon voor het grijpen. Maar het kleine Montenegro dat begin september nog met 4-0 van Nederland verloor, bleek nu opeens een obstakel. En dat kwam echt niet doordat Uroš Đurđević, Nikola Vujnović, Milutin Osmajić, Ilija Vukotić en de andere Montenegrijnen opeens briljant voetbal lieten zien. Het Nederlands elftal liet het zelf liggen door het zeer moeizame spel van Wijnaldum, Blind, Klaassen, Malen, Danjuma en… nou ja, eigenlijk iedereen. Toch werd er nog een keurige 2-0 voorsprong opgebouwd. Voor de laatste 10 minuten bleef er een duidelijk taak over: geen fouten maken. Die taak faalde jammerlijk.

De 2-0 voorsprong was voor de bondscoach een goed signaal om wat nieuwe krachten het veld in te brengen zodat zij die WK-plaatsing definitief konden veilig stellen. Alleen had Louis van Gaal qua wissels dit keer geen gouden hand. Door een fout van wisselspeler Teun Koopmeiners valt in de 82e minuut het eerste tegendoelpunt. Al is Koopmeiners echt niet de enige veroorzaker van de blamage tegen Montenegro. Oranje werd simpelweg te gemakzuchtig in het laatste deel van de wedstrijd waardoor zelfs de gelijkmaker viel. Geen overwinning op Montenegro en dus geen WK-ticket. Alle druk ligt nu op de wedstrijd Nederland – Noorwegen. Het belooft dinsdag een spannende avond te worden!

Dit zijn de mogelijke scenario’s

Er is niets verloren. Want laten we eerlijk zijn, de situatie is op papier weinig anders dan vóór het WK-kwalificatieduel met Montenegro. Het Nederlands elftal heeft nog steeds 2 punten voorsprong op zijn groepsgenoten, waardoor winst tegen Noorwegen genoeg is om directe plaatsing af te dwingen. Ondanks dat er niets verloren is, is er wel degelijk íets veranderd. Want opeens ligt er enorme druk op het duel Nederland – Noorwegen. Oranje móet winnen, anders is WK-plaatsing zeer onzeker. Bovendien komt de concurrentie nu uit twee verschillende kampen. De Noren loeren op rechtstreekse plaatsing, maar ook voor Turkije lonkt die koppositie in groep G. Hierdoor zijn er veel scenario’s mogelijk.

Als het duel Nederland – Noorwegen 3 punten oplevert, is er niets aan de hand voor de ploeg van Van Gaal. Winnen van Noorwegen betekent alsnog rechtstreekse plaatsing. Ook een gelijkspel moet in principe genoeg zijn om Qatar te bereiken. De Noren zijn dan sowieso verslagen, aangezien Oranje die voorsprong van 2 punten vasthoudt. Alleen Turkije kan dan theoretisch gezien roet in het eten gooien. De Turken zijn dankzij een overwinning op Gibraltar inmiddels op gelijke hoogte gekomen met Noorwegen en staan dus 2 punten achter op Nederland. Als Nederland – Noorwegen gelijk eindigt én Turkije dinsdag van Montenegro wint, moet het doelsaldo de beslissing brengen. Dat is goed nieuws, want met een doelsaldo van 23 (Nederland) tegen 10 (Turkije) is het gat groot.

Bij verlies voor Oranje wordt het een heel ander verhaal. Noorwegen gaat de equipe van Van Gaal voorbij, en de Turken kunnen het allemaal nóg erger maken. Want wanneer ook zij hun wedstrijd winnen en op 21 punten komen te staan, loopt Nederland zelfs de play-offs mis. Er is helemaal niets zeker voordat Nederland – Noorwegen is gespeeld.

Het wordt een mentale strijd in Nederland – Noorwegen

We hadden graag een kolkende massa in De Kuip gezien, maar Oranje moet het dinsdag helaas alleen doen. De bookmakers hebben genoeg vertrouwen dat de ploeg van Louis van Gaal de klus gaat klaren. Zo levert een 1×2 weddenschap voor de wedstrijd Nederland – Noorwegen bij Holland Casino de volgende quoteringen op: 1.44 (1), 4.45 (x) en 6.50 (2). Aan de kwaliteit van het elftal zal het ook niet liggen. Het wordt vooral een mentale kwestie, en de vraag is of Oranje bij tegenslag meteen het hoofd laat hangen, zoals we vaker hebben gezien. De mentale veerkracht is dit keer de sleutel, zeker als Nederland op achterstand komt te staan. Juist daarom is deze wedstrijd zeer geschikt voor een live weddenschap.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.