Home AZ gaat donderdag met 1-0 de Conference League-return in

AZ gaat donderdag met 1-0 de Conference League-return in

AZ heeft in het eigen AFAS Stadion het verschil nog niet kunnen maken. In de tweede kwalificatieronde van de UEFA Conference League pakten de Alkmaarders vorige week een magere 1-0 overwinning op FK Tuzla City. Tot een velddoelpunt kwam het niet tegen de stugge Bosniërs. Uiteindelijk bleek de wedstrijd al in de 12e minuut beslist door een rake penalty van Dani de Wit. Een 1-0 voorsprong is verre van comfortabel voor die return van aankomende donderdag. Als AZ nog wat langer Europees voetbal wil spelen, moet de ploeg in Bosnië echt aan de bak.

AZ kon niet imponeren in de heenwedstrijd in Alkmaar

Fans van AZ hadden zich de eerste officiële duel van het seizoen vast anders voorgesteld. De ploeg van Pascal Jansen speelde vorige week zeker geen slechte wedstrijd, maar echt indruk maakten ze niet. AZ verzuimde dan ook om definitief afstand te nemen van Tuzla City.

Het begon allemaal nog goed afgelopen donderdag in het AFAS Stadion. Binnen een kwartier stond die gewenste vroege voorsprong op het scorebord en vanaf dat moment was het zaak om die 1-0 uit te bouwen. AZ creëerde een paar serieuze kansen tegen de nummer twee van Bosnië en Herzegovina. Zo liet nieuwkomer Milos Kerkez zien dat hij een behoorlijk goed afstandsschot in de benen heeft, maar helaas kwam de bal niet verder dan de lat.

Met slechts een 1-0 is eigen huis is die return in Sarajevo veel meer dan een formaliteit geworden. Eén voordeel: in Alkmaar liet FK Tuzla City al zien dat de ploeg het vooral moet hebben van een sterke verdediging. Het is afwachten of de Bosniërs er in Stadion Grbavica wél een doelpunt kunnen uitslepen.

Het stugge FK Tuzla City zette vol in op de verdediging

Alle statistieken waren vorige week in het voordeel van AZ. Met een percentage balbezit van 78% tegen 22% is er weinig twijfel over welke club de dominante partij was. Ook de rest van de cijfers zijn veelzeggend. 763 passes tegen 215, een passnauwkeurigheid van 90% tegen 72% en 22 schoten tegen 6: AZ had duidelijk de overhand in dat eerste deel van het tweeluik tegen FK Tuzla City.

Ondanks al die mooie statistieken kwamen de Alkmaarders niet verder dan een 1-0. De reden? De enorm stugge verdediging van de Bosnische club. FK Tuzla City leek in Alkmaar niet van plan om zelf fanatiek op jacht te gaan naar dat doelpunt. De club hoopte het AFAS Stadion met een goed uitgangspunt te verlaten, om vervolgens in eigen huis het verschil te kunnen maken. In die eerste missie is Tuzla City alvast geslaagd. Maar als coach Dragan Jović die 1-0 achterstand in Sarajevo wil ombuigen naar een voorsprong, moet zijn ploeg toch met een andere insteek het veld opkomen.

Wat als AZ de tweede voorronde van de Conference League overleeft?

Amper twee maanden geleden heerste er grote opluchting bij AZ. De nummer 5 van het afgelopen Eredivisieseizoen moest de play-offs in om een Europees ticket veilig te stellen. Dat lukte uiteindelijk vrij gemakkelijk. Na een 2-1 verlies bij Vitesse veegde AZ de Arnhemmers in de return met een overtuigende 6-1 van het veld. Toch is het hoofdtoernooi van de UEFA Conference League daarmee nog lang niet in zicht. Aanstaande donderdag 28 juli (aftrap 20.45 uur) moet AZ eerst FK Tuzla City opzij zetten.

Als de Alkmaarders de tweede voorronde overleven, kan de blik op de derde kwalificatieronde. De tegenstander van dat tweeluik is al bekend. Op donderdag 4 en 11 augustus speelt AZ (bij plaatsing) tegen Dundee United. Kort daarna, op 18 en 25 augustus, staan de laatste reeks voorrondes gepland. Deze play-offs maken de weg vrij voor de groepsfase van de Conference League, dat op donderdag 8 september gaat beginnen.

Wedden op FK Tuzla City – AZ Alkmaar

Bij AZ staat de datum van 8 september ongetwijfeld met potlood omcirkeld op de kalender. Maar de club kan het zich niet veroorloven om nu al te dromen van het hoofdtoernooi. AZ moet het stap voor stap gaan bekijken, met de return tegen FK Tuzla City als eerstvolgende obstakel.

Donderdag 28 juli om 20.45 uur is de aftrap van de return FK Tuzla City – AZ Alkmaar. De Bosniërs hebben het thuisvoordeel, AZ heeft het voordeel van een 1-0 voorsprong. En die voorsprong is niet het enige waardoor de bookmakers ervan overtuigd zijn dat de ploeg van Pascal Jansen de volgende ronde gaat halen. Op papier ligt het niveau van AZ gewoon een stuk hoger dan van FK Tuzla City, dat het in dit soort wedstrijden vooral moet hebben van zijn verdediging. Alleen… Tuzla City móet aanvallender spelen om die achterstand weg te werken. Hierdoor is er een grote kans dat er ruimtes gaan vallen en AZ kan profiteren. De odds sluiten hier perfect op aan. Bookmaker Unibet zet de odds voor FK Tuzla City – AZ Alkmaar op 7.25 (1), 4.50 (x) en 1.40 (2).

Een nieuw seizoen, nieuwe kansen

Vorig seizoen wist AZ nog te overwinteren in de UEFA Conference League, maar in de achtste finales zorgde Bodø/Glimt uiteindelijk voor de uitschakeling. Dit seizoen hopen de Alkmaarders iets langer mee te gaan in het toernooi. Krijgt AZ die kans of strandt de ploeg voortijdig in de tweede kwalificatieronde? Geef je voorspelling nu alvast door aan de bookmaker of ga donderdag vanaf 20.45 uur live wedden op voetbal!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.