Wat is de Nederlandse Kansspelautoriteit?
Voetbalweddenschappen vallen onder de noemer kansspelen. Dat betekent dus ook dat je te maken krijgt met de Wet op de kansspelen (Wok) wanneer je een weddenschap plaatst. Een wet alleen levert natuurlijk weinig op. Er is daarnaast een commissie nodig die controleert of alles via de regels verloopt. Daarmee komen we terecht bij de Nederlandse Kansspelautoriteit, de KSA. Het lijkt misschien alsof de KSA alleen maar in de weg zit als je wilt wedden op voetbal. Deze commissie werkt namelijk met strenge regels en dat kan soms vervelend zijn. Toch is de Nederlandse Kansspelautoriteit er juist om jou als speler te beschermen. Het is dan ook hoog tijd om de KSA met al zijn regeltjes te gaan omarmen!
Wetten zijn er om nageleefd te worden
Weddenschappen afsluiten is zeker niet nieuw. Begin jaren 60 van de vorige eeuw ontstond het idee om een aantal richtlijnen op te stellen voor sportweddenschappen, loterijen en alle andere kansspelen. Dit resulteerde in de kansspelwet, die in 1964 in werking trad. Op 1 januari 1996 werd het college van toezicht op de kansspelen opgericht. Dit college kreeg de schone taak om (zoals de naam al zo treffend zegt) toezicht te houden op naleving van de Wet op de kansspelen. Ruim zestien jaar na de oprichting, op 1 april 2012, werd het toenmalige college vervangen door de KSA.
De Nederlandse Kansspelautoriteit is een onafhankelijk orgaan dat ervoor zorgt het wedden op voetbal zo veilig en verantwoord mogelijk gebeurt. Daarbij worden ze geholpen door de richtlijnen die staan opgesteld in de Wet op de kansspelen. Maar sinds het ontstaan van die kansspelwet in 1964 is er natuurlijk veel veranderd. Vooral de mogelijkheid om online weddenschappen te plaatsen, heeft de gokwereld flink op zijn kop gezet. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat eerste stappen richting een vernieuwde kansspelwet werden gezet. Het is aan de KSA om ervoor te zorgen dat de wetten die er liggen worden nageleefd door iedereen die zich in de gokwereld begeeft. Van bookmaker tot voetbalwedder: iedereen krijgt te maken met de Nederlandse Kansspelautoriteit.
Bescherming tegen gokverslaving en illegale praktijken
De kansspelwet en de KSA zijn ontstaan met maar één doel in gedachte: de speler beschermen tegen alles wat er mis kan gaan bij het wedden. Zo beschermt de Nederlandse Kansspelautoriteit je tegen eventuele wanpraktijken van een bookmaker. Bookmakers moeten aan strenge regels voldoen voordat ze actief mogen zijn in ons land. Voldoen ze niet aan die regels dan komen ze simpelweg niet in aanmerking voor een licentie voor de Nederlandse markt. De bookmakers die wel een licentie krijgen, worden vervolgens streng in de gaten gehouden. De KSA controleert voortdurend of gokbedrijven de minimale leeftijd respecteren, of ze de regels omtrent privacy en veiligheid naleven, of ze transparant te werk gaan, of ze inderdaad het geld uitkeren waar jij als speler recht op hebt en ga zo maar door. Met deze controles wil de Kansspelautoriteit jou als speler bescherming bieden en tegelijkertijd illegale praktijken en criminaliteit bestrijden.
Er is nóg een punt die hoog op de lijst van de KSA staat. De richtlijnen zijn namelijk op zo’n manier opgesteld dat ze moeten helpen om gokverslaving te voorkomen. Niemand wordt er beter van als jij in de financiële problemen komt omdat je het wedden niet meer onder controle hebt. Met de juiste regels zorgt de Kansspelcommissie er in samenwerking met de bookmakers voor dat de kans op gokverslaving wordt verkleind. Het mag duidelijk zijn: de KSA is niet je tegenstander, maar het is juist een commissie die je een veilige en verantwoorde plek biedt om te gaan wedden op voetbal.
Wat betekenen die richtlijnen in de praktijk?
We hebben het steeds over allerlei richtlijnen die de KSA volgt. Klinkt dit wat te abstract? Laten we dan eens kijken wat die richtlijnen in de praktijk betekenen.
Een belangrijk punt volgens de Wet op de kansspelen is dat wedders minimaal 18 jaar moeten zijn. Pas als je voor de wet volwassen bent, mag je dus een gokje wagen. Die regel is opgesteld omdat jongeren veel meer risico lopen om te eindigen met financiële problemen. Natuurlijk is het voor een minderjarige speler eenvoudig om een account aan te maken bij een online bookmaker en aan te geven dat hij/zij ouder dan 18 is. Maar daar heeft de KSA iets op bedacht. De bookmakers zijn namelijk verplicht om leeftijdscontroles uit te voeren door simpelweg om een kopie van het paspoort te vragen. Doet de bookmaker dit niet dan is de kans op een boete groot.
Ook op het gebied van gokverslaving en financiële problemen zijn bookmakers verplicht om hun verantwoordelijkheid te nemen. Zo moeten ze ingrijpen als een speler te risicovol te werk gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het opleggen van een persoonlijke speellimiet. Daarnaast wordt er van de bookmakers verwacht dat ze informatie geven over gokverslaving en spelers eventueel doorverwijzen naar hulpinstanties. De KSA houdt scherp toezicht op de bookmakers aan wie ze een vergunning hebben verleend. Op deze manier ontstaat er een veilige speelomgeving waar je probleemloos een gokje kunt wagen. Wedden op voetbal moet leuk blijven en niet voor problemen zorgen. De Nederlandse Kansspelautoriteit helpt eraan mee om dat mogelijk te maken.
De KSA verleent vergunningen aan (online) bookmakers
Online gokbedrijven mogen niet zomaar hun diensten aanbieden in Nederland. Ze hebben een vergunning nodig om zich te mogen begeven op de Nederlandse gokmarkt. De KSA bepaalt welke bedrijven een vergunning krijgen en welke niet. Wat dat betreft gaat de vernieuwde kansspelwet uitkomst bieden. Lange tijd was je als voetbalwedder aangewezen op bookmaker Toto. Liefhebbers van paardenrennen konden dan weer legaal gaan gokken bij Runnerz. Maar zodra de nieuwe gokwet van kracht gaat, opent dat mogelijkheden voor andere bookmakers. Vanaf dat moment wordt die licentie een soort keurmerk die laat zien bij welke bookmakers je veilig kunt wedden.
De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft een naam hoog te houden. Daarom krijgen bookmakers niet zomaar een licentie uitgereikt. Pas als een gokbedrijf aan de strenge regels van de Nederlandse wet voldoet, is er kans op een vergunning. Die vergunning is overigens niet onbeperkt geldig. Bookmakers moeten voortdurend laten zien dat ze zich aan de regels voor de Nederlandse gokmarkt houden. De KSA controleert hier continu op. Bovendien kun je een melding doen als een bookmaker zich volgens jou niet aan de regels houdt. De KSA heeft namelijk de mogelijkheid om gokbedrijven sancties op te leggen. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een boete. Bookmakers die zich illegaal op de Nederlandse gokmarkt begeven, kunnen al snel een boete tegemoet zien. Maar ook wedkantoren die verkeerd omgaan met zaken als privacy, veiligheid en de minimale leeftijd moeten hun portemonnee trekken. Het boetebedrag die de KSA aan bookmakers oplegt, kan flink oplopen. Zo’n boete is niet eens het uiterste middel om ongewenste gokactiviteiten tegen te gaan. Bookmakers die al over een vergunning beschikken, kunnen die in het uiterste geval kwijtraken. Illegale bookies komen dan weer op een zwarte lijst te staan en worden overal geweerd. De Kansspelcommissie zit er echt bovenop als het gaat om online bookmakers die zich willen begeven op de Nederlandse gokmarkt.
Veilig wedden… maar je moet wel kansspelbelasting betalen
Er zijn veel online bookmakers actief in Europa. Maar lang niet al die bookmakers voldoen aan de strenge eisen van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Wil je zeker weten dat je veilig een gokje kunt wagen, dan is het dus belangrijk om te kiezen voor een bookmaker die wél over de juiste vergunning beschikt. Zo kun je legaal gaan wedden op voetbal en hoef je je geen zorgen te maken over allerlei bijzaken die helaas toch voor grote problemen kunnen zorgen.
De KSA doet goed werk, maar er is toch één punt waar je ongetwijfeld iets minder enthousiast over bent. En dat is de kansspelbelasting. De Nederlandse Kansspelautoriteit houdt goed in de gaten of de legale bookmakers ook qua belastingen voldoen aan de wettelijke regels. Die regels zijn simpel. Over winstbedragen die boven de 449 euro uitkomen, moet belasting worden betaald. Meestal komt het erop neer dat de bookmaker die belasting automatisch inhoudt wanneer de winst aan jou wordt uitgekeerd. Met een percentage die de afgelopen jaren rond de 30% lag, is de kansspelbelasting toch een flinke domper op de feestvreugde. In plaats van dat mooie winstbedrag van 1.000 euro, moet je het opeens doen met 700 euro. Natuurlijk zie je dat liever anders, maar het zijn nu eenmaal de regels die gelden in Nederland. De KSA ziet er daarom op toe dat de bookmakers inderdaad de kansspelbelasting inhouden die jij de overheid schuldig bent.
In je dagelijkse leven als online voetbalwedder merk je weinig van de bemoeienissen van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Maar achter de schermen verzet deze commissie flink wat werk. Spelers beschermen, illegale praktijken tegengaan, gokverslaving en financiële problemen voorkomen… het zit allemaal in het takenpakket van de KSA. Die kansspelbelasting moet je dan maar op de koop toenemen.