Home Artikelen Voetbalwedden: ook spelers zelf doen het graag

Voetbalwedden: ook spelers zelf doen het graag

Je begint niet zomaar met geld inzetten op voetbal. Je moet echt passie hebben voor de sport, en ook kennis van de voetbalwereld is essentieel als je je wilt begeven in de wereld van het voetbalwedden. Er is natuurlijk één beroepsgroep die qua voetbalpassie en -kennis bijna niet te evenaren is: de profvoetballers. Maar mogen voetballers eigenlijk zelf wedden op voetbal? Het antwoord is ‘ja’, al zitten er wel regels aan.  

Wedden door een voetballer kan behoorlijk misgaan

Begin maart werd bekend dat Daniel Sturridge voor de komende vier is geschorst door de Engelse voetbalbond FA. En daar blijft het niet bij. De voetballer moet ook een boete betalen van omgerekend 170.000 euro, en het contract bij de Turkse club Trabzonspor is per direct beëindigd. Dat is een fikse straf voor iemand die de gokregels heeft overtreden.

Sturridge heeft in de basis een klassieke fout begaan. Hij richtte zich namelijk op weddenschappen waar hij zelf bij betrokken was. Al tilde Daniel Sturridge het wedden naar een heel nieuw niveau. De spits, die in het verleden voor grote clubs als Manchester City en Liverpool speelde, was in onderhandeling over een transfer naar het Spaanse Sevilla. Dit feit deelde hij met zijn broer, waarna de mannen besloten om geld in te zetten bij een bookmaker. De transfer naar Sevilla ging uiteindelijk niet door, maar het kwaad was geschied. Geruchten deden de ronde dat de spelers via een wedkantoor had geprobeerd om een extra zakcentje te verdienen aan zijn transfer. Whatsapp-gesprekken tussen de broers vormden het bewijs en leidden uiteindelijk tot de vier maanden schorsing en 170.000 euro boete. Een terechte straf, want de voetballer had het gokreglement flink overtreden. 

Eigen wedstrijden zijn verboden terrein voor een voetballer

Daniel Sturridge is zeker niet de enige voetballer die ooit in de problemen is gekomen door zijn gokactiviteiten. Toch betekent dat niet dat profspelers zich verre moeten houden van het wedden op voetbal. Ook profvoetballers mogen namelijk gewoon een gokje wagen, net zoals jij dat mag. Alleen is er één duidelijke regel waar ze zich aan moeten houden. Voor een profvoetballer is het simpelweg verboden om geld in te zetten op de eigen wedstrijden. Dit is zeker geen onlogische maatregel, aangezien het wedden op eigen wedstrijden matchfixing in de hand kan werken.

Deze maatregel geldt overigens niet alleen voor het betaald voetbal. Juist bij amateurclubs, waar de spelers dus niet maandelijks een enorm salaris op hun rekening gestort krijgen, kan de verleiding groot zijn om de wedstrijd te manipuleren en zo een flink winstbedrag binnen te halen. In 2018 werden de spelers van amateurclub Odin ’59 ervan beschuldigd dat ze zouden gokken op hun eigen bekerwedstrijden. Gelukkig is een beschuldiging niet voldoende om gestraft te worden. De voetbalbond doet eerst uitgebreid onderzoek voordat er een eventuele straf volgt. Al kunnen voetballers beter alle schijn vermijden door zich bij de bookmaker alleen te richten op competities en toernooien waar ze helemaal niets mee te maken hebben.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.