Home Artikelen Een sure bet, is dat echt mogelijk?

Een sure bet, is dat echt mogelijk?

Wat is een sure bet? De term sure bet verwijst in het Engels naar een zekerheidje, maar het is ook een weddenschap die je niet kunt verliezen. Is dat laatste onmogelijk, omdat wedden altijd een zekere mate van onzekerheid met zich meebrengt? Zelfs een voetbalwedstrijd tussen een torenhoge favoriet en een beduidend mindere club loopt niet altijd af zoals je zou verwachten. Dat is uiteraard ook de charme van de sport en het wagen van een gokje. Maar voor alle duidelijkheid, een sure bet is onmogelijk bij één bookmaker. Er bestaat immers bij voetbal nooit 100% zekerheid.

Hoe komen odds of quoteringen tot stand?

Voor een bookmaker is het belangrijkste dat zijn odds in orde zijn. Verrassingen in de sport zijn immers altijd mogelijk en daarop moeten de quoteringen ook voorbereid zijn. Vandaag de dag worden de odds bepaald door software. Hierin kan veel meer informatie worden gewogen dan vroeger mogelijk was. Daarbij gebruiken verschillende bookmakers vaak dezelfde software. Om die reden liggen de odds ook zeer dicht bij elkaar. Als je meerdere accounts hebt bij verschillende bookmakers zal je soms kleine verschillen constateren. Dat gebeurt meestal bij zaken die relatief moeilijk te voorspellen zijn. Daarvan kan je in bepaalde gevallen van profiteren door een sure bet af te sluiten.

Een voorbeeld van een sure bet

Bij voetballen wordt er vooral gewed op de uitslag, althans op winnen, verliezen of gelijkspelen voor een van de clubs. Drie opties die niet altijd eenvoudig te voorspellen zijn. Een andere populaire weddenschap gaat over het aantal doelpunten dat zal worden gescoord in een wedstrijd. Hierbij wordt in het algemeen gekozen voor meer of minder dan 2,5 doelpunten. Dat is overigens niet zonder reden omdat uit het verleden is gebleken dat het gemiddeld aantal doelpunten in het moderne voetbal op die waarde van 2,5 ligt. Daarbij is het daardoor ook een alles of niets weddenschap. Als de teams aan elkaar gewaagd zijn, is het ook voor een bookmaker een moeilijke zaak om de odds te bepalen en de uitbetaling bij winst zal ook nooit spectaculair zijn. Hierbij is het in zeldzame gevallen mogelijk om een sure bet te plaatsen bij twee bookmakers. Stel je namelijk voor dat de volgende quoteringen worden gegeven:

  • Bookmaker 1: 2,1 bij minder dan 2,5 goals
  • Bookmaker 2: 2,2 bij meer dan 2,5 goals

Indien je nu hetzelfde bedrag bij beide bookmakers inzet, kun je niet verliezen. Een gokje van een tientje levert in ieder geval € 1 of € 2 op. Beslist geen topwinst, maar wel een zekerheidje. En als het met twee mogelijke opties kan, geldt dat ook bij 3. Indien je bij 3 verschillende bookmakers speelt op winst, verlies en gelijkspel kan je soms tot een sure bet komen. Het kost uiteraard zeer veel rekenwerk en de mogelijke winst is gering. Dat het zeer zeldzaam is, mag ook duidelijk zijn vanwege het feit dat er geen professionals zijn die op deze manier aan de kost komen.

Het risico van een foute quotering

Heel af en toe komt het voor dat een bookmaker een foute quotering plaatst. Dat is in de korte geschiedenis van het legale online wedden in ons land nog niet gebeurd. In de VS was het begin dit jaar raak bij een basketbalwedstrijd. Het ging om een demonstratiewedstrijd die normaal gesproken weinig van belang was. Echter werd in dit geval de wedstrijd ook gebruikt als voorselectie voor het Amerikaanse nationale team. Hiermee had de bookmaker geen rekening gehouden, maar veel (professionele) gokkers wel. Het kwam de bookmaker op een verlies van miljoenen te staan. Ook dit is uiteraard een grote zeldzaamheid, omdat er ook sites zijn die de quoteringen van diverse bookmakers vergelijken. Een grote fout wordt op die manier in het algemeen snel ontdekt en hersteld, voordat het tot een drama voor de bookmaker kan leiden.

Lekker man van TOTO

De Lekker Man-weddenschappen van TOTO zijn uiteraard geen sure bets, maar wel een interessant verschijnsel in het wedden op sport. Een aantal keren heeft TOTO de odds sterk verhoogd in het voordeel van de speler, uiteraard bij winst. Het meest opvallende voorbeeld was bij de Formule 1-race op Zandvoort. Wie op winst van Max Verstappen inzette, kreeg een veel hogere uitbetaling dan de quoteringen aangaven. De inzet hierbij was beperkt en er was slechts 1 weddenschap per account mogelijk. Max won en TOTO moest een flink bedrag uitkeren aan de vele gokkers die hiervan gebruik maakten. Inmiddels heeft TOTO ook voor een aantal ‘Lekker Man’ gokjes gekozen in het voetbal. Een mogelijkheid om daarvan een sure bet te maken bij een andere bookmaker?

toggle off
Gokreclame uitschakelen.