Home Artikelen 5 fouten die mensen vaak maken met wedden op voetbal

5 fouten die mensen vaak maken met wedden op voetbal

Wedden op voetbal klinkt eenvoudiger dan het is. Je denkt misschien dat het voldoende is als je over de nodige voetbalkennis beschikt. En oké, een beetje lef is daarnaast ook wel handig. Maar als dat de enige twee factoren zijn waar je op vertrouwt, is de kans groot dat je leven als voetbalwedder een teleurstellende ervaring wordt. Je moet namelijk ook strategisch gaan denken om zo het maximale uit je weddenschappen te halen. Een belangrijk onderdeel van dat strategische denkwerk is bewustwording van mogelijke fouten. Er zijn een aantal fouten die steeds weer terugkomen bij het voetbalwedden. Zolang je je hier bewust van bent, kun je deze fouten gemakkelijk vermijden. Ga er daarom voor zitten en maak je op voor de top 5 van de meest gemaakte fouten bij het voetbalwedden!

Fout 1: vergeten om je gokbudget keurig te spreiden

Zie je een weddenschap staan die je gewoon niet kunt laten liggen? Zo een waarvan de quoteringen vrij hoog zijn, terwijl je echt denkt dat je die weddenschap kunt winnen? Dan is het verleidelijk om flink wat geld in te zetten. Wellicht gaat een groot deel van je totale bankroll wel meteen op aan die ene weddenschap. Dat kan natuurlijk gunstig uitpakken. Als je voorspelling uitkomt, levert je week- of maandbudget in één klap behoorlijk wat winst op. Maar de kans dat deze manier van spelen verkeerd loopt, is groot. En dan kom je al snel in de problemen. Want stel je hebt een weekbudget van 100 euro. Wanneer je dit complete bedrag aan één weddenschap besteedt, neem je gewoon een enorm risico. Voetbalwedstrijden leveren regelmatig verrassingen op, dus zelfs een ‘zekere’ weddenschap is zo zeker nog niet.

Wanneer je je hele bankroll inzet op één of twee weddenschappen, kun je je volledige gokbudget direct kwijt zijn. Zie dan de rest van de week maar keurig af te wachten zonder een extra weddenschap te plaatsen (en daardoor misschien meer geld te verliezen dan je eigenlijk kunt missen). Het devies is dus om te spreiden! Door te spreiden moet je je droom van die ene grote financiële klapper even op een zijspoor zetten. Maar op termijn levert deze strategie je wel de meeste winst op. Of beter gezegd: je beschermt jezelf tegen grote verliezen. Spreiden is maar één onderdeel van datgene wat we in de gokwereld kennen onder noemer bankrollmanagement. Slecht bankrollmanagement is funest voor iedere voetbalwedder. Zorg dus dat je duidelijke afspraken met jezelf maakt als het gaat om de financiële kant van het wedden. Bepaal een vast maand-, week- of dagbudget en deel dat bedrag op in kleine porties. Die porties gebruik je weer om goed te kunnen spreiden. Op deze manier heb je de financiële kant van het gokken al voor een belangrijk deel onder controle.

Fout 2: je verstand negeren en luisteren naar je emoties

Bij het voetbalwedden handel je zo nu en dan op gevoel. Daar is op zich niets mis mee, zolang je de feiten (en daarmee de statistieken) maar niet negeert. Toch kan het gebeuren dat je op een punt komt waarop je gevoel en je emoties het overnemen van je verstand. En dat is het punt waarop het gevaarlijk wordt.

Met goed bankrollmanagement heb je de financiële kant van het gokken in principe netjes op orde. Op papier tenminste. Want als je emoties het overnemen en je verstandige beslissingen naar de achtergrond verdwijnen, kan het zomaar gebeuren dat je meer geld inzet dan eigenlijk de bedoeling was. Het zijn overigens niet alleen de financiële beslissingen die verkeerd kunnen gaan als je je laat leiden door je emoties. Opeens lijkt het aantrekkelijk om voor die ene weddenschap met hoge quoteringen te gaan. Je wilt immers geld verdienen aan je voetbalkennis, dus waarom zou je niet meteen vol overgave voor de hoogst mogelijke winst gaan? Je verstand vertelt je dat het risico veel te groot is. Maar naar dat verstand luister je al lang niet meer.

Als je emoties het overnemen van je verstand, valt er een belangrijk filter weg. Met alle gevolgen van dien. Daarom is het zaak om niet te gaan wedden als je gedronken hebt of je gewoon slecht in je vel zit. Op dat soort momenten ben je gevoeliger voor emoties, en dat is funest bij het wedden op voetbal.

Fout 3: door blijven spelen om verliezen te compenseren

Zelfs als je kalm en beheerst aan een avondje voetbalwedden begint, kan de sfeer omslaan. Je verliest je eerste weddenschap en ook de tweede brengt niet de winst waar je op had gehoopt. Na de derde verloren weddenschap op rij begint je frustratie al helemaal op te lopen. Je bent nu al het nodige geld kwijt zonder maar een cent terug te verdienen. Je hebt het gevoel dat er nog maar één ding op zit: doorspelen tot je die verliezen hebt gecompenseerd.

Een verstandige zet? Zeker niet! Als je merkt dat het wedden even niet zo lekker gaat, moet je de kracht op zien te brengen om afstand te nemen. Stop met inzetten en accepteer dat je verloren hebt. Er komen nog heel wat dagen waarop je nieuwe weddenschappen kunt afsluiten die je misschien meer geluk brengen. Proberen om verliezen te compenseren is altijd een slecht idee. De kans dat je de focus vasthoudt en je goed na blijft denken, is in die situatie gewoon erg klein. Waarschijnlijk gaan er alleen maar meer en meer verliezen volgen. Bedenk je altijd dat je een dag niet per se winnend af moet sluiten. Het is de kunst om de blik op de lange termijn te houden en te accepteren dat slechte dagen erbij horen. Die verloren inzetten maak je over een poosje wel weer goed.

Fout 4: wedden zonder enige vorm van strategie

Je beschikt ongetwijfeld over een flinke portie voetbalkennis. Mooi zo, want daarmee voldoe je al aan een belangrijke eis om succesvol te worden als voetbalwedder. Je hebt alleen weinig aan die kennis als je vervolgens lukraak en zonder enige vorm van strategie aan het wedden slaat.

Voetbalwedden zonder strategie is een beetje te vergelijken met een potje roulette in het casino. Je zet je geld in op een uitkomst die op dat moment het beste voelt, maar je vergeet daarbij om de controle te houden. Daardoor kan het alle kanten op met je weddenschap. Of je wint of verliest lijkt puur een kwestie te zijn van geluk of pech, net als aan de roulettetafel. Toch moet je je realiseren dat het wedden op voetbal niet 100% een kansspel is. Natuurlijk, het moet allemaal een beetje meezitten als je de weddenschap wilt winnen. Maar anders dan bij roulette heb je wel de nodige invloed op het spel. Door je vast te houden aan een eigen strategie heb je nóg meer houvast wanneer je aan het wedden gaat. De winkansen stijgen daardoor vanzelf. Zie je jezelf nu al uren achter de computer zitten om op zoek te gaan naar de perfecte wedstrategie? Dat is absoluut niet nodig. Een strategie hoeft namelijk niet een heel ingewikkeld plan te zijn. Het is veel belangrijker dat je een paar duidelijke afspraken met jezelf maakt. Bepaal bijvoorbeeld op welk soort competities en weddenschappen je je richt of hoe hoog de quoteringen maximaal mogen zijn om het risico enigszins binnen de perken te houden. Of misschien zet je standaard in op een match waarbij er een duidelijke favoriet op het veld staat, simpelweg omdat de wedstrijd anders te onvoorspelbaar wordt. Kies je ervoor om nooit in de eerste helft een live weddenschap te plaatsen, maar af te wachten tot je weet wat de situatie na de rust is? Dit kan zomaar een verstandige strategie zijn om je live weddenschappen winnend af te sluiten. 

Fout 5: je verliezen in hoge quoteringen

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd… Je loopt misschien niet heel erg warm voor dit spreekwoord, want jij bent gekomen om flink wat winst te maken. Een mooie gedachte, maar in de praktijk werkt het voetbalwedden niet zo. Het is juist verstandig om je winst rustig op te bouwen en soms genoegen te nemen met minder dan je vooraf had gehoopt.

Onervaren voetbalwedders kunnen zich gemakkelijk verliezen in al die hoge quoteringen die online staan. Toegegeven, het is ook lastig om een weddenschap af te slaan waarbij je zeven of zelfs tien keer je inzet terugkrijgt. Toch ga je op termijn alleen maar geld verliezen als je je laat verleiden door allerlei hoge quoteringen. Dat geldt zowel voor single bets als voor combi bets. Bij die gecombineerde weddenschappen ben je soms geneigd om nog een extra voorspelling toe te voegen om het potentiële winstbedrag verder te verhogen. Maar als je zo gefocust bent op quoteringen en winst maken, dan verlies je de risico’s uit het oog. Want hoe realistisch is het eigenlijk om een weddenschap te winnen met quoteringen van 7.00? Het is zeker niet onmogelijk, al is de kans statistisch gezien veel groter dat je de inzet kwijtraakt. Wie verstandig speelt, neemt toch maar genoegen met minder. Uiteindelijk betaalt deze strategie zich vanzelf uit.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.