Home Alle ogen zijn op Derby van het Noorden gericht

Alle ogen zijn op Derby van het Noorden gericht

Heerenveen maakte deze week nog grote indruk in de kwartfinale van de KNVB Beker. Na een knotsgekke slotfase wisten de Friezen uiteindelijk met 4-3 de overwinning te pakken. Voor zondag hoopt Heerenveen-coach Jansen op een zelfde soort zegetocht. Er staat ons namelijk een mooie derby te wachten in de volgende speelronde van de Eredivisie. Het gaat om de enige echte Derby van het Noorden, waarin sc Heerenveen en FC Groningen de degens kruisen.

De altijd spannende Derby van het Noorden

Zondag om 14.30 uur is de aftrap van de wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Groningen. Dit keer draait de Derby van het Noorden om de strijd tussen de nummer 9 en de nummer 6 van de Eredivisie. FC Groningen staat inmiddels acht punten voor op Heerenveen. Saillant detail: de Groningers hebben tot nu toe één wedstrijd minder gespeeld dan de Friezen. Dat geeft hoop voor iedereen die de club steunt. Bovendien heeft FC Groningen in de laatste zes onderlinge duels niet verloren. Toch klinkt dit positiever dan het is. Groningen won in de afgelopen jaren slechts één keer, de overige wedstrijden eindigden in een gelijkspel. Dit geeft natuurlijk wel aan hoe sterk de twee Noordelijke clubs aan elkaar gewaagd zijn.

Dat sc Heerenveen en FC Groningen een spannende derby kunnen afleveren, laat de geschiedenis wel zien. Van de 63 officiële ontmoetingen die er zijn geweest, eindigden er 18 in een gelijkspel én waren er 18 overwinningen voor Groningen. Voor Heerenveen viel er 27 keer iets te vieren. Maar de laatste keer dat sc Heerenveen die overwinning pakte, dateert alweer van oktober 2016. De supporters denken maar één ding: het is hoog tijd voor een nieuwe overwinning!

Kan Lasse Schöne sc Heerenveen naar de winst leiden?

De fans van sc Heerenveen kunnen hoop putten uit de 4-3 overwinning op Feyenoord. In dat bekerduel kreeg Feyenoord te maken met Heerenveen’s verloren zoon Lasse Schöne. De Deen begon de wedstrijd vanaf de bank, maar net voordat dat knotsgekke laatste deel van start ging, werd Schöne in het spel gebracht. Dat sc Heerenveen er goed aan heeft gedaan om hem naar het Abe Lenstra stadion te halen, blijkt wel uit het feit dat Schöne zijn eerste twee wedstrijden voor de club een sleutelrol speelde. In het duel met AZ wist de middenvelder het enige Heerenveen-doelpunt te maken, en in de wedstrijd tegen Feyenoord was hij een van de spelers die de ploeg terug wist te brengen van 1-3 achterstand. Vooral zijn passnauwkeurigheid valt op. Van de 62 passes die sinds zijn debuut van zijn voet afkwamen, waren er 57 succesvol. Dat is een passnauwkeurigheid van maar liefst 91.9%. Er is nog een mooi feitje waar de supporters graag aan vasthouden. FC Groningen is namelijk de ploeg waar hij in zijn Eredivisie-tijd het vaakst van gewonnen heeft (13 keer) én die waartegen hij het vaakst betrokken was bij een doelpunt (11 keer). Die statistieken zijn alvast veelbelovend voor de wedstrijd die komen gaat.

Lasse Schöne is natuurlijk niet de enige speler die het voor sc Heerenveen moet doen. Toch kan in deze Derby van het Noorden wel een cruciale rol spelen. Het is in ieder geval zeker dat de ploeg van Johnny Jansen de Deen hard nodig heeft. Sc Heerenveen speelt wisselvallig waardoor de Friezen nu niet hoger staan dan die negende plek. Met een overwinning kunnen Jansen en co weer vooruit kijken naar een mooi slot van de competitie.

FC Groningen knokt voor een plekje in de top 5

Tijdens de Derby van het Noorden zijn de ogen niet alleen gericht op Heerenveen. Ook Groningen kan zondag mooie dingen doen. FC Groningen heeft vooralsnog een prima seizoen achter de rug. De club draait goed mee in de bovenste helft van de competitie en de hoop op Europees voetbal is nog steeds niet verdwenen. Toch hebben de Groningers ook dure punten laten liggen. Vooral het 1-0 verlies bij Heracles van 30 januari heeft ervoor gezorgd dat FC Groningen de echte aansluiting met de top 5 van de competitie begint te verliezen. Een overwinning op sc Heerenveen zou dus welkom zijn.

Groningen heeft zeker een aantal gevaarlijke wapens in huis. Zo was er dit seizoen geen andere Eredivisieploeg die zoveel snelle uitbraken realiseerde als FC Groningen. Maar liefst 17 keer wist het elftal de tegenstander te verrassen met zo’n uitbraak. Tel daar bij op dat Groningen dit seizoen samen met FC Utrecht de minste schoten op doel te verwerken kreeg, en je weet dat de ploeg serieuze kans heeft om deze Derby van het Noorden te winnen. FC Groningen heeft met dit duel ook veel te verliezen. Als de drie punten verloren gaan, moet de club de hoop op een plekje in de top 5 zo langzamerhand los gaan laten. Dat geldt zeker als de nummer 5 van het klassement, Feyenoord, zijn wedstrijd wint. Kortom, er staat zondag wat op het spel voor FC Groningen. Bovendien wíl de club gewoon van aartsrivaal Heerenveen winnen. Maar ja… gaat het Abe Lenstra stadion de Groningers wel gunstig gezind zijn?

Beide clubs maken kans op die overwinning

Het is afwachten wat er tijdens de 64e Derby van het Noorden gaat gebeuren. Met twee clubs die zo aan elkaar gewaagd zijn, kan er zomaar een volgende gelijkstand op het scorebord verschijnen. Bij bookmaker TOTO staan de quoteringen ook dicht bij elkaar. Op het moment van schrijven is een overwinning voor sc Heerenveen goed voor een quotering van 2.44, tegen 2.70 voor FC Groningen. Wedden op een gelijkspel levert je 3.35 keer de winst op. De keuze is aan jou. Waar je ook op inzet, een weddenschap maakt de Derby van het Noorden sowieso spannend om te volgen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.