Home Ajax – Young Boys: welke club gaat door in de Europa League?

Ajax – Young Boys: welke club gaat door in de Europa League?

Donderdag 11 maart om 18.55 uur ontmoet Ajax in de Amsterdam ArenA het Zwitserse Young Boys. In dit Europa League-duel draait het allemaal om het creëren van een goede uitgangspositie voor de return van volgende week. Tijdens die return is het zaak om definitief die genadeklap te geven. Als Ajax dat lukt, is dat ticket voor de kwartfinale binnen. Maar onderschat Young Boys niet. De koploper van de Zwitserse competitie was in de vorige ronde te sterk voor Bayer Leverkusen, dus de ploeg kan echt wel wat. Eén probleem: Young Boys moet het in de ArenA stellen zonder eerste doelman David von Ballmoos. Een flinke aderlating voor de Zwitsers, en een zeer groot voordeel voor Ajax.

Ajax wapent zich tegen snelle uitbraken van Young Boys

Het was even flink balen voor Ajax toen bleek dat overwintering in de Champions League er niet in zat. Het soms zeer zwakke spel zorgde ervoor dat de Amsterdammers hun doelen voor 2020/21 moesten bijstellen. Geen nieuwe kans op een halve finale in de Champions League, maar alle pijlen op het landskampioenschap én op een mooie prestatie in de Europa League. Voor dat eerste doel is Ajax goed op weg. De ploeg van Erik ten Hag staat eerste in de competitie en weet PSV vooralsnog keurig van het lijf te houden. Ook in de Europa League loopt alles tot nu toe voorspoedig. Het Franse Lille werd in de zestiende finale twee keer met 2-1 verslagen, waarna nu het Zwitserse Young Boys wacht.

Sinds die teleurstellende uitschakeling in de Champions League gaat het goed met Ajax. In heel 2021 heeft de club nog geen enkele wedstrijd verloren, en dat geeft vertrouwen voor de aankomende Europa League-duels. Natuurlijk, Sébastien Haller is dankzij die administratieve blunder niet inzetbaar. Maar met mannen als Tadić en Neres blijft Ajax genoeg kwaliteiten in de aanval houden. Daarnaast zal Ten Hag er alles aan doen om zich te wapenen tegen de snelle uitbraken waar Young Boys bekend om staat. Met goede controle op het middenveld (met Klaassen en Gravenberch) én centrumverdediger Álvarez die zich over Young Boys-spits Nsame ontfermt, moet Ajax de Zwitsers kunnen verslaan. Al is het wel belangrijk dat de ploeg minder individuele fouten maakt dan Leverkusen deed. Anders staat de Amsterdammers hetzelfde lot te wachten als de Duitsers. En dat zou zonde zijn in dit stadium van de Europa League.

Young Boys komt met een handicap naar Amsterdam

Objectief bekeken is Ajax de betere ploeg van de twee. Young Boys kan lang niet tippen aan alle Europese ervaring die de Amsterdammers met zich meebrengen. Toch hebben we hier wel te maken met de club die helemaal aan de top van de Zwitserse Super League staat. Het gat met de rest is ook behoorlijk groot. Young Boys staat inmiddels bijna 20 punten voor op de nummer twee. Het landskampioenschap kan de ploeg van Gerardo Seoane bijna niet ontgaan.

De Zwitserse competitie is natuurlijk van een ander niveau dan de Europa League. En eerlijk is eerlijk, Young Boys hoort niet bij de Europese top. Desondanks is het gelukt om Bayer Leverkusen in de zestiende finale te verslaan. Met een 4-3 overwinning in het eigen Stade de Suisse en een 0-2 zege in de BayArena van Leverkusen heeft Young Boys laten zien dat er met het scoringsvermogen weinig mis is. Ook hebben we in de duels met Leverkusen kunnen zien dat de fel spelende ploeg continu aast op individuele fouten van de tegenstander. Eén verkeerde inschatting en Young Boys is er met de bal vandoor. Helaas voor Seoane komt de ploeg wel met een handicap naar Amsterdam. Doelman David von Ballmoos is in ieder geval voor de heenwedstrijd uitgeschakeld met een hersenschudding. Guillaume Faivre neemt zijn plek in het doel over, maar hij mist de nodige wedstrijdritme. Aan Ajax de taak om daar van te profiteren.

Ajax favoriet, maar er mag niets misgaan

In de achtste finale van de Europa League zien we een strijd tussen de koploper van de Eredivisie en die van de Zwitserse Super League. De heenwedstrijd in de ArenA begint donderdag de elfde om 18.55. Een week later is de return in Zwitserland. Die wedstrijd op donderdag de achttiende staat gepland om 21.00 uur. In twee donderdagen wordt dus het lot van Ajax in de Europa League beslist.

Bij de bookmakers kun je wedden op de losse wedstrijden óf je richt je op de vraag welk van de ploegen zich kwalificeert voor de volgende ronde. Met beide wedstrijden voor de boeg is Ajax de grote favoriet. Inzetten op Ajax als kwartfinalist levert ongeveer 1.40 keer de inleg op. Voor Young Boys is dat bijna het dubbele. Dat biedt alvast hoop voor iedereen die het Nederlandse voetbal een warm hart toedraagt. Want Ajacied of niet, met de uitschakeling van PSV is er bij veel Nederlandse voetbalfans toch de hoop dat Ajax zich nog even in Europa staande houdt. Om dat voor elkaar te krijgen, moet de ploeg van in Ten Hag de heenwedstrijd alvast afstand nemen van Young Boys. Naar verwachting moet die missie moet kunnen slagen. Een 2-0 of 2-1 overwinning zit er zeker in, maar dan mag Ajax zich niet laten verrassen door de snelle uitbraken van Young Boys. Kortom, de spelers moeten 90 minuten lang gefocust blijven.

Als je gaat wedden op Ajax-Young Boys kijk dan ook meteen naar dé kraker van de achtste finale: Manchester United tegen AC Milan. Met dit soort ploegen in de race mag Ajax zich meteen gelukkig prijzen met een tegenstander als Young Boys.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.