Home Ajax of Vitesse: wie wint de beker?

Ajax of Vitesse: wie wint de beker?

De voetbalwereld is soms hard. Na die ene grote teleurstelling is er weinig tijd om bij te komen, want meteen staat die volgende belangrijke wedstrijd voor de deur. Voor Ajax betekent dit dat ze de Europa League-uitschakeling even moeten vergeten. Alle aandacht gaat nu uit naar die bekerfinale van zondag. In die finale treffen de Amsterdammers een gedreven Vitesse. De Arnhemmers zijn de underdog in die wedstrijd in De Kuip, maar onderschat ze niet. Vitesse draait een goed seizoen, en bekerwinst zou de perfecte beloning zijn. Verwacht in ieder geval een ploeg die vanaf de eerste minuut op scherp staat. Want één ding zeker: de bekerfinale leeft in Arnhem. De vraag is alleen of die enorme gedrevenheid genoeg is om het op papier sterkere Ajax van die bekertitel af te houden.

Vitesse hoop op een herhaling van 2017

30 april 2017 is een dag die veel Vitessefans helder op hun netvlies hebben staan. Na 80 spannende minuten stond het in de bekerfinale nog steeds 0-0 tegen AZ. De slotfase veranderde alles. Met twee doelpunten van Ricky van Wolfswinkel werd de finale binnen een paar minuten beslist. Vitesse won de beker, en dat terwijl AZ het spel grotendeels dicteerde. In Arnhem zien ze graag een herhaling van dat scenario uit 2017. Maar Ajax is natuurlijk niet de minste tegenstander. De ploeg van Ten Hag heeft net een uitschakeling in de Europa League achter de rug. Toch zit het met de vorm wel goed. Ajax wint in eigen land wedstrijd na wedstrijd en die 35e landstitel lijkt er gewoon te komen. De 20e bekertitel kan zondag ook zomaar binnen zijn. Al mag het elftal niet te veel kansen laten liggen. Als er ruimte komt, gaat Vitesse daar zeker van profiteren.

De weg naar de finale was soms zwaar

Ajax heeft richting de finale een zware weg afgelegd, veel zwaarder dan Vitesse. Waar de Ajax in de achtste finale AZ trof, mocht Vitesse het opnemen tegen ADO Den Haag. In de kwartfinale stond Ajax vervolgens tegenover PSV, terwijl Vitesse wederom een laagvlieger trof. Met Excelsior als tegenstander op het veld moest het een makkelijke taak worden om die halve finale te bereiken. Liep dat even anders! Pas in de blessuretijd was daar die verlossende goal van Loïs Openda en pakte Vitesse de overwinning. Na een prima halve finale (waar Vitesse een 2-0 overwinning op VVV pakte) ligt alle focus nu op het winnen van die bekertitel. Ondanks dat de bookmakers een duidelijke favoriet hebben, is de Arnhemse club is zeker niet kansloos. Vitesse speelt doorgaans zijn beste wedstrijden als het tegenover een grote ploeg staat. Die zeer moeizame 0-1 overwinning op eerste divisionist Excelsior zegt dus weinig.

Ajax favoriet, maar onderschat Vitesse niet

Het Vitesse van Thomas Letsch moet zondag opboksen tegen een Ajax dat momenteel gewoon goed speelt. In het Europa League-duel van donderdag waren de Amsterdammers de dominante partij. Ajax had van AS Roma kunnen winnen als het zijn kansen ook had afgemaakt. Druk zetten en kansen creëren bleek geen probleem. Maar als het vervolgens niet lukt om die kansen te verzilveren, dan blijft die zege uiteindelijk uit. Dat moet anders als Ajax in de bekerfinale wil winnen van Vitesse. Reken maar dat Vitesse klaar staat om elk foutje van Ajax af te straffen. Voor de Arnhemmers is de KNVB beker echt een grote prijs. De beker krijgt bovendien extra lading wanneer die beker is afgetroggeld van Ajax. Natuurlijk, die bekerwinst op AZ uit 2017 was mooi. Toch zal een bekertitel ten koste van Ajax nog net iets lekkerder aanvoelen.

Als je puur naar de statistieken kijkt, is Ajax het aan zijn stand verplicht om de bekerfinale van Vitesse te winnen. De ploeg van Erik ten Hag draait een goed seizoen en verliest weinig. Wanneer je het Europese voetbal buiten beschouwing laat, dateert de laatste verloren wedstrijd alweer van 5 december vorig jaar. De laatste keer dat de Ajacieden op nationaal niveau een gelijkspel op het scorebord zagen staan, was op 28 februari. PSV was toen de tegenstander. Het tot nu toe enige competitieduel dat Ajax en Vitesse dit seizoen speelden, eindigde ook in het voordeel van de Amsterdammers. Een 1-0 bij rust werd uiteindelijk een 2-1 overwinning op Vitesse. En die kwartfinale in het bekertoernooi van 2019/20? Ook daar was Ajax te sterk en wist het Vitesse uit te schakelen in het toernooi. Met deze feiten op een rij kun je bijna niet om een bekertitel voor Ajax heen. Alleen… Vitesse geeft zich zeker niet gewonnen. De bekertitel heeft voor Vitesse veel meer waarde dan voor Ajax. Bovendien laat het Ajax altijd ruimtes vallen waardoor Vitesse ongetwijfeld kansen krijgt om de aanval in te zetten. Tel daar de teleurstelling van de Europa League-uitschakeling bij op en je weet dat de wedstrijd nog niet gespeeld is.

Wedden op de bekerfinale van 2020/21

De bookmakers hebben weinig twijfel: Ajax gaat de KNVB beker van 2020/21 winnen. Met een quotering van ongeveer 1.45 bij een overwinning voor Ajax tegen 6.80 bij een overwinning voor Vitesse lijkt het verschil gigantisch. Maar vergeet niet dat Vitesse het best presteert tegen de grotere clubs én dat er voor de Arnhemmers echt iets op het spel staat. Zondag vanaf 18.00 uur zullen we in De Kuip zeker een mooi duel gaan zien. Heb je zin in wat extra spanning tijdens de bekerfinale? Zet dan je geld in op een van de vele weddenschappen die openstaan!

toggle off
Gokreclame uitschakelen.