Home ADO of Excelsior: wie wint de play-offs en promoveert naar de Eredivisie?

ADO of Excelsior: wie wint de play-offs en promoveert naar de Eredivisie?

Zien we ADO Den Haag volgend seizoen terug in de Eredivisie of wordt het Excelsior? Nu Heracles het veld heeft geruimd in de play-offs om promotie/degratie weten we in ieder geval dat er een derde Eerste Divisie-club bij komt. De heenwedstrijd in Rotterdam leverde eerder deze week een 1-1 op. Geen winnaar dus, maar met een gelijkmaker in de slotseconden is ADO Den Haag toch de morele winnaar. Zondag 29 mei (aftrap 18.00 uur) gaat de definitieve beslissing vallen. Wie wint de return in deze finaleronde van de nacompetitie en promoveert er naar de Eredivisie? Laat een voorspelling achter bij de bookmakers en de strijd om dat laatste ticket voor ’s lands hoogste voetbaldivisie wordt nóg spannender!

Het staat 1-1 in het gevecht om dat Eredivisie-ticket

Dinsdagavond speelden Excelsior en ADO Den Haag hun eerste deel van het finale-tweeluik. Vanaf de aftrap waren alle ogen gericht op de twee meest scorende spelers van dit Eerste Divisie-seizoen: Thijs Dallinga (Excelsior) en Thomas Verweydt (ADO). Maar aan beide kanten werden de topscorers flink onder vuur genomen waardoor er van Dallinga en Verweydt nooit echt gevaarlijke acties kwamen.

In de eerste helft kon Excelsior de meeste druk zetten op zijn tegenstander. Alleen ontbrak de echte scherpte en de taaie verdediging van ADO deed zijn werk. Beide clubs moesten uiteindelijk zonder te scoren de rust in. Aan het begin van de tweede helft kon het thuispubliek dan eindelijk zijn feestje vieren. De ingevallen Couhaib Driouech kon vanaf de linkerkant doorbreken, waarna zijn voorzet werd opgepikt door Marouan Azarkan. Na 47 minuten speeltijd kwam de ontlading bij Excelsior: 1-0.

Aan spanning geen gebrek in deze play-offs om promotie/degradatie. Na die openingsgoal van Excelsior begon ADO steeds meer aan te dringen, al zagen de meegereisde supporters ook dat hun club geen echte kansen kreeg. In de 90e minuut stond het nog steeds 1-0 voor Excelsior en het geloof in een gelijkspel was in het uitvak inmiddels flink gedaald. Toch kwam in de blessuretijd alsnog die ene grote kans voor ADO Den Haag. Sem Steijn kon zijn hoofd koel houden en bracht de eindstand op 1-1. Groot feest onder de meegereisde Haagse supporters, teleurstelling bij de Excelsior-fans.

De return in de play-offs om promotie/degradatie is allesbepalend

Een seizoen in de Eredivisie verschilt nogal van een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Want opeens kunnen de fans hún club zien voetballen tegen Ajax, PSV, Feyenoord en AZ in plaats van tegen Almere City, FC Den Bosch en Helmond Sport. Voor zowel ADO Den Haag als Excelsior is er nog volop kans op een seizoen in de Eerste Divisie.

Voor Excelsior zou winst in de play-offs om promotie/degradatie een einde maken aan een reeks van drie seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie. ADO kan na één seizoen alweer terugkeren in de Eredivisie. Voor beide clubs zou het winnen van de nacompetitie de redding zijn van het lopende competitieseizoen. Bij de heenwedstrijd in Rotterdam oogde het spel van Excelsior en ADO vooral rommelig en nerveus. Dat kan in de return zomaar anders zijn. Juist omdat deze ene wedstrijd allesbepalend is, mogen we zondag vuurwerk verwachten.

Dit verwachten de bookmakers van ADO Den Haag – Excelsior

De eerste finalewedstrijd in de play-offs om promotie/degradatie was zeker geen lesje in goed voetbal. Aan beide kanten voelden ze de druk om vooral niet te verliezen. Dat was wel te zien aan de wedstrijd die we voorgeschoteld kregen. In die allesbeslissende return van zondag zullen de clubs met een andere instelling het veld op moeten. Zowel bij ADO als bij Excelsior zijn ze gebrand op een overwinning, en daarbij kunnen ze dat nerveuze spel waarin te weinig kansen ontstonden gewoon niet gebruiken.

ADO Den Haag heeft in die return natuurlijk het voordeel van een thuismatch. Bovendien nemen ze vanuit Rotterdam een mentale overwinning mee. Bij de bookmakers is ADO dan ook favoriet voor de overwinning. Op het moment van schrijven heeft bookmaker Jack’s de odds voor een 1×2 weddenschap op 2.15 (ADO), 3.65 (gelijkspel) en 3.00 (Excelsior) staan. De andere online wedkantoren zitten op ongeveer hetzelfde niveau. Als de bookmakers gelijk hebben, verzekert ADO Den Haag zich zondag in de reguliere speeltijd dus van een seizoen in de Eredivisie. Maar gezien de eerdere duels die de twee clubs in 2021/22 speelden, is dat nog allesbehalve zeker. Een 1-1 in de heenwedstrijd van de nacompetitie, een 3-2 competitiezege van ADO bij Excelsior en een 0-2 winst van Excelsior bij ADO… de nummers vier en zes van de Keuken Kampioen liggen dit seizoen dicht bij elkaar.

In de finale play-off van zondag staat er veel op het spel waardoor de bookmakers doelpunten aan beide kanten verwachten. Inzetten op Both Teams to Score ‘ja’ is goed voor een quotering van ongeveer 1.63 tegen 2.18 voor ‘nee’. Als doelpuntenmakers moet je opnieuw Thomas Verweydt en Thijs Dallinga in de gaten houden. Deze voorspelling kan je inzet ongeveer verdubbelen. Al is er het risico dat deze twee topscorers ook in die return continu worden bewaakt.

De finale play-offs zijn het definitieve einde van seizoen 2021/22

Als de wedstrijd ADO Den Haag – Excelsior zondag is afgelopen, is ook het Eredivisieseizoen van 2021/22 voorbij. We hebben dan antwoord op alle vragen waar dit hele competitieseizoen om draaide. Ajax pakte de landstitel, terwijl Willem II en PEC Zwolle rechtstreeks degradeerden. Na uitschakeling in de play-offs om promotie/degradatie moet ook Heracles de Eredivisie verlaten. Vanuit de Eerste Divisie komen in ieder geval FC Emmen en FC Volendam ervoor in de plaats. De finale play-off tussen ADO en Excelsior bepaalt welke Eerste Divisionist erbij komt.

Ook de Europese tickets zijn inmiddels grotendeels verdeeld. Ajax zit in het hoofdtoernooi van de Champions League, PSV speelt de derde voorronde. Voor Feyenoord ligt er dankzij die Conference League-finale een ticket klaar voor het hoofdtoernooi van de Europa League. FC Twente mag tevreden zijn met een plek in de derde voorronde van de Conference League. Vitesse en AZ strijden nog om dat laatste Europese ticket, die voor de tweede voorronde van de Conference League. De play-off return wordt een paar vóór de nacompetitiereturn gespeeld.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.